Mobil légtisztítók

2013-12-05 11:26:22 | Módosítva: 2013-12-05 11:33:51

A körülöttünk lévő levegő hemzseg a látható és mikroszkopikus méretű szennyeződésektől. Ezek, egy bizonyos határérték felett káros hatással lehetnek szervezetünkre, de mindenképpen rontják közérzetünket. Zárt térben lehetőségünk van a levegő tisztítására, erre mutatunk be néhány lehetőséget. A szilárd, lebegő szennyeződés eltávolítására több eljárás is létezik. A száraz eljárások közé tartozik a szűrés és az ionizálás. Léteznek légmosók is, melyekben a nedves lemezekhez tapadva szűntethető meg a porterhelés.


HEPA szűrős légtisztítók

A HEPA egy nagy hatásfokú szűrő, amivel porszívókban vagy központi szellőzőrendszerekben találkozhatunk. Ilyet használ a mobil légtisztító is. A tisztítás során a levegőt a készülék testén vezetik át, egy többfokozatú ventilátor segítségével. Néhány modellben a levegő először egy mosható előszűrőn és egy aktív szénszűrőn halad keresztül, amely kiszűri a levegőben lévő nagyobb részecskéket, így biztosítván a készülék HEPA filterének a hosszú használhatóságot, és csökkenti a fenntartási költségeket. Szintén az aktívszén-szűrő felelős a szagok eltávolításáért is.

Ezután a levegő a HEPA szűrőn halad keresztül, mely kiszűri a 0,3 mikronnál nagyobb részecskéket. A HEPA szűrős légtisztítókban a HEPA szűrők 99,97%-os szűrési hatékonysággal működnek. A megtisztított levegőt a készülék a ventilátor segítségével csendben visszajuttatja a szobába.
Azoknak a részecskéknek a méretét, melyeket egy légtisztító kiszűr, mikronban szokták megadni. A 10 mikron vagy annál kisebb méretű részecskék szabad szemmel láthatatlanok. Érdekességképpen a HEPA szűrős készülék a 0,3-1 mikron tartományba tartozó dohányfüsttel is megbirkózik. Többségük rendelkezik éjszakai üzemmóddal is, amikor ~25-30 dB a zajszintjük, tehát olyan csendesek, mint a suttogás. Ez azt jelenti, hogy egész éjszaka bekapcsolva lehet a légtisztító, zavartalanul tudunk mellette aludni. Amennyiben szagérzékelő is található a készülékben, az automatikusan érzékeli a levegőben levő szagokat, gázokat, cigarettafüstöt, és ennek megfelelően automatikusan növeli a teljesítményt, hogy az aktív szénszűrő minél hamarabb és hatékonyabban megszűrhesse azokat. Egy szagszint-jelző folyamatosan ellenőrzi a levegő szennyezettségi szintjét. Távirányítóval kényelmesen irányíthatjuk légtisztítónkat bárhonnan a szobából, könnyen beállíthatjuk a teljesítményt is.

Légmosók

Ezek a típusok azon felül, hogy párásítják a helyiség levegőjét, képesek megszűrni azt a legkisebb szennyeződésektől is (por, virágpor, különféle szagok). Működési elvük szerint a hidegpárásítók családjába tartoznak, viszont itt a légnedvesítést a szivacsszűrő helyett különleges forgó nedvesítő tárcsák végzik. A készülék lassan forgó, egymáshoz közel elhelyezett, nedves tárcsák között szívja át a szoba levegőjét. E nedves tárcsákról a víz elpárolog, az apró, szálló szöszök, porszemcsék pedig rátapadnak a tárcsákra.

A készülék önszabályzó, ami azt jelenti, hogy minél szárazabb a levegő, annál több víz párolog el belőle. A páratartalom emelkedésével egyre nedvesebb levegőt szív át a tárcsák között, amikről egyre kevesebb víz tud elpárologni. Így automatikusan az ideális 50-60%-os szinten tartja a relatív páratartalmat. A készülékben nincs semmilyen elektromos vagy mechanikus páraszint-szabályzó egység.

A hatékonyabb tisztítás érdekében általában felszerelik őket egy elő-ionizátorral (lásd: ionizációs légtisztító), melyek a beszívott levegőt elektrosztatikusan feltöltik, így a porszemek könnyebben tapadnak fel a nedvesítő tárcsákra. A drágább típusok ionizáló ezüstrúddal (ISS) vannak felszerelve. Az ezüst már régóta közismert antibakteriális tulajdonságáról. Ez a fém, több mint 650 fajta baktérium és vírus ellen hatásos, és minden párásító készülékben alkalmazható. Az ISS a vízben ezüstion áramlást idéz elő, és ez az esetlegesen előforduló mikroorganizmusokat elpusztítja. A készüléket célszerű hetente karbantartani, feltölteni vízzel. A tárcsákról a vízkő ecettel könnyen és egyszerűen eltávolítható. Ezt általában havonta célszerű megtenni.

Ionizátor

Az ionizációs légtisztító olyan elektromos berendezés, amely a környező levegőből negatív ionokat (anionokat) állít elő, ezzel semlegesíti a zárt terek levegőjében jelen lévő szennyező részecskéket.

A negatív ionokat (töltéssel rendelkező részecskéket) ionizáció hozza létre. Az ionizálás alapvetően kétféle módon történhet: ionizáló sugárzás előállításával, amely természeténél fogva, saját energiáját felhasználva ionizálja a levegő részecskéit: erre a célra a legkevésbé egészségkárosító ultraibolya sugárzást (UV) szokták használni, illetve elektromos töltések létrehozásával, csendes koronakisüléssel, amelyhez elektródákként általában rozsdamentes acéltűk szolgálnak.

A készüléket 15-20 m körüli lakóhelyiségek (konyha, szoba, iroda) levegőjének tisztítására, dohányfüst és kellemetlen szagok kiszűrésére fejlesztették ki. Az ionizált levegő mozgása teljesen hangtalan, a légtisztítás semmilyen hanggal nem jár. A készülék semlegesíti a szobában lévő kellemetlen szagokat, eltűnteti a levegőből az egészségre káros cigarettafüstöt, port és egyéb szennyeződéseket. A szennyeződésgyűjtő fémlemez statikus elektromos töltésénél fogva magához vonzza a levegőben található port, polleneket, baktériumokat, vírusokat és más allergén anyagokat. A szennyeződésgyűjtő lemez nedves ruhával könnyen tisztítható, így szűrőbetét cserét nem igényel. A tisztítási folyamatot még hatékonyabbá teszi a készülék belsejében elhelyezett UV lámpa, amely a tisztítási-sterilizációs eljárást segíti.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tiszta levegőt a szobában

A szobai légtisztítók a nyári, pollennel terhes időszakokban különösen hasznosak, de szerepük fontos más évszakokban is. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy szobanövényeink is hozzájárulhatnak a...


Légtisztítóval az allergia ellen (is)

Számtalan lehetőség létezik az allergia kezelésére, tüneteinek mérséklésére. Gyógyszerek, száj–orr-maszk, orrspray, szemcseppek stb. Mindenkinél más-más válik be. Ugyanakkor hazánkban is egyre...