Mobil légtisztítók

2013-12-05 11:26:22 | Módosítva: 2013-12-05 11:33:51

A körülöttünk lévő levegő hemzseg a látható és mikroszkopikus méretű szennyeződésektől. Ezek, egy bizonyos határérték felett káros hatással lehetnek szervezetünkre, de mindenképpen rontják közérzetünket. Zárt térben lehetőségünk van a levegő tisztítására, erre mutatunk be néhány lehetőséget. A szilárd, lebegő szennyeződés eltávolítására több eljárás is létezik. A száraz eljárások közé tartozik a szűrés és az ionizálás. Léteznek légmosók is, melyekben a nedves lemezekhez tapadva szűntethető meg a porterhelés.


HEPA szűrős légtisztítók

A HEPA egy nagy hatásfokú szűrő, amivel porszívókban vagy központi szellőzőrendszerekben találkozhatunk. Ilyet használ a mobil légtisztító is. A tisztítás során a levegőt a készülék testén vezetik át, egy többfokozatú ventilátor segítségével. Néhány modellben a levegő először egy mosható előszűrőn és egy aktív szénszűrőn halad keresztül, amely kiszűri a levegőben lévő nagyobb részecskéket, így biztosítván a készülék HEPA filterének a hosszú használhatóságot, és csökkenti a fenntartási költségeket. Szintén az aktívszén-szűrő felelős a szagok eltávolításáért is.

Ezután a levegő a HEPA szűrőn halad keresztül, mely kiszűri a 0,3 mikronnál nagyobb részecskéket. A HEPA szűrős légtisztítókban a HEPA szűrők 99,97%-os szűrési hatékonysággal működnek. A megtisztított levegőt a készülék a ventilátor segítségével csendben visszajuttatja a szobába.
Azoknak a részecskéknek a méretét, melyeket egy légtisztító kiszűr, mikronban szokták megadni. A 10 mikron vagy annál kisebb méretű részecskék szabad szemmel láthatatlanok. Érdekességképpen a HEPA szűrős készülék a 0,3-1 mikron tartományba tartozó dohányfüsttel is megbirkózik. Többségük rendelkezik éjszakai üzemmóddal is, amikor ~25-30 dB a zajszintjük, tehát olyan csendesek, mint a suttogás. Ez azt jelenti, hogy egész éjszaka bekapcsolva lehet a légtisztító, zavartalanul tudunk mellette aludni. Amennyiben szagérzékelő is található a készülékben, az automatikusan érzékeli a levegőben levő szagokat, gázokat, cigarettafüstöt, és ennek megfelelően automatikusan növeli a teljesítményt, hogy az aktív szénszűrő minél hamarabb és hatékonyabban megszűrhesse azokat. Egy szagszint-jelző folyamatosan ellenőrzi a levegő szennyezettségi szintjét. Távirányítóval kényelmesen irányíthatjuk légtisztítónkat bárhonnan a szobából, könnyen beállíthatjuk a teljesítményt is.

Légmosók

Ezek a típusok azon felül, hogy párásítják a helyiség levegőjét, képesek megszűrni azt a legkisebb szennyeződésektől is (por, virágpor, különféle szagok). Működési elvük szerint a hidegpárásítók családjába tartoznak, viszont itt a légnedvesítést a szivacsszűrő helyett különleges forgó nedvesítő tárcsák végzik. A készülék lassan forgó, egymáshoz közel elhelyezett, nedves tárcsák között szívja át a szoba levegőjét. E nedves tárcsákról a víz elpárolog, az apró, szálló szöszök, porszemcsék pedig rátapadnak a tárcsákra.

A készülék önszabályzó, ami azt jelenti, hogy minél szárazabb a levegő, annál több víz párolog el belőle. A páratartalom emelkedésével egyre nedvesebb levegőt szív át a tárcsák között, amikről egyre kevesebb víz tud elpárologni. Így automatikusan az ideális 50-60%-os szinten tartja a relatív páratartalmat. A készülékben nincs semmilyen elektromos vagy mechanikus páraszint-szabályzó egység.

A hatékonyabb tisztítás érdekében általában felszerelik őket egy elő-ionizátorral (lásd: ionizációs légtisztító), melyek a beszívott levegőt elektrosztatikusan feltöltik, így a porszemek könnyebben tapadnak fel a nedvesítő tárcsákra. A drágább típusok ionizáló ezüstrúddal (ISS) vannak felszerelve. Az ezüst már régóta közismert antibakteriális tulajdonságáról. Ez a fém, több mint 650 fajta baktérium és vírus ellen hatásos, és minden párásító készülékben alkalmazható. Az ISS a vízben ezüstion áramlást idéz elő, és ez az esetlegesen előforduló mikroorganizmusokat elpusztítja. A készüléket célszerű hetente karbantartani, feltölteni vízzel. A tárcsákról a vízkő ecettel könnyen és egyszerűen eltávolítható. Ezt általában havonta célszerű megtenni.

Ionizátor

Az ionizációs légtisztító olyan elektromos berendezés, amely a környező levegőből negatív ionokat (anionokat) állít elő, ezzel semlegesíti a zárt terek levegőjében jelen lévő szennyező részecskéket.

A negatív ionokat (töltéssel rendelkező részecskéket) ionizáció hozza létre. Az ionizálás alapvetően kétféle módon történhet: ionizáló sugárzás előállításával, amely természeténél fogva, saját energiáját felhasználva ionizálja a levegő részecskéit: erre a célra a legkevésbé egészségkárosító ultraibolya sugárzást (UV) szokták használni, illetve elektromos töltések létrehozásával, csendes koronakisüléssel, amelyhez elektródákként általában rozsdamentes acéltűk szolgálnak.

A készüléket 15-20 m körüli lakóhelyiségek (konyha, szoba, iroda) levegőjének tisztítására, dohányfüst és kellemetlen szagok kiszűrésére fejlesztették ki. Az ionizált levegő mozgása teljesen hangtalan, a légtisztítás semmilyen hanggal nem jár. A készülék semlegesíti a szobában lévő kellemetlen szagokat, eltűnteti a levegőből az egészségre káros cigarettafüstöt, port és egyéb szennyeződéseket. A szennyeződésgyűjtő fémlemez statikus elektromos töltésénél fogva magához vonzza a levegőben található port, polleneket, baktériumokat, vírusokat és más allergén anyagokat. A szennyeződésgyűjtő lemez nedves ruhával könnyen tisztítható, így szűrőbetét cserét nem igényel. A tisztítási folyamatot még hatékonyabbá teszi a készülék belsejében elhelyezett UV lámpa, amely a tisztítási-sterilizációs eljárást segíti.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Allergia ellen klímával, légtisztítóval

A pollen szezon ugyan már a nyár elején kezdődik, de sajnos ősszel sem ér véget. Július végétől – augusztus elejétől kezdődően már számítani lehet arra, hogy a parlagfű pollenek is megjelennek a...


Légtisztítás klímával

Az allergiában szenvedők mindent megtesznek, hogy legalább a lakáson belül csökkenteni tudják a pollen koncentrációt és az allergén por mennyiségét. Erre a célra a legkülönbözőbb árú és tudású...