Penészesedés ellen

2013-12-29 16:21:39 | Módosítva: 2014-01-05 10:53:46

A lakás penészesedése nem ok, hanem valaminek az okozata. Minden esetre nem csak kellemetlen jelenség, hanem rendkívül ártalmas is, ezért érdemes számba venni a megelőzés, az elkerülés lehetőségeit.

Nincsenek csodaszerek

A penészesedés ellen nincsenek csodaszerek, de vannak hatékony megoldások, melyek kombinációjával már hatékonyan védekezhetünk ellene. Amíg a penészesedés – egy gombafajta elszaporodása – kiváltó oka, a magas páratartalom, elsőként mindenképpen ezt kell megszüntetnünk. A páratartalom a levegőben található vízgőz mennyiségét jelenti. A levegő hőmérséklete szabja meg a maximálisan befogadható vízgőzmennyiséget, ez a hőmérséklet növekedésével nő. Amikor a levegő már nem képes több nedvességet magában tartani, megkezdődik a páralecsapódás.

Amikor kiveszünk egy hideg üveget a hűtőből, rövid idő alatt az üveg bepárásodik, mert hőmérséklete alacsonyabb, mint a harmatpont. Ugyanígy ha egy épületrész hőmérséklete a harmatpont alá kerül, rajta a nedvesség ki fog csapódni, remek környezetet teremtve a penésznek. A spórák jelen vannak minden lakásban. Ha a spóra egy számára megfelelő hőmérsékletű, tápanyagtartalmú, és nedvességtartalmú helyre kerül, fejlődésnek indul.


A számára ideális három tényezőt számtalan körülmény kombinálásával létrehozhatjuk. A rossz szellőzés, az újonnan beépített, kiválóan záródó nyílászárók, a falak rossz hőszigetelése, a rossz fűtés, a folyamatos hideg elindíthatja a penészgombák szaporodását, és akkor már halmozott problémával állunk szemben; nem csak megelőznünk kell ezt a folyamatot, hanem a gombákat el kell pusztítanunk, az elpusztult gombákat el kell távolítanunk, és a további szaporodásukat meg kell előznünk.

A penészesedés ellen összetetten kell védekeznünk. A legfontosabb a gyakori, de gyors szellőztetés, minél nagyobb légcserével, minél gyorsabban. Kerülni kell az ablak túl hosszan nyitva tartását. Bár esőben a kinti relatív páratartalom meghaladhatja a 75%-ot, szellőztetni akkor is kell, mert a hideg kinti levegő relatív páratartalma a szobában átmelegedve csökken. Pince és szuterénhelyiségek szellőztetés viszont nyáron nem ajánlott, mert a bejutó meleg levegő bent lehűl, és páratartalma a föld által hűtött falon lecsapódhat.

A bútorokat nem szabad a szorosan falhoz tolni, legyen hely a levegő áramlásának. Ez a távolság minimum 5-8, de inkább 10 cm, problémás esetekben 10-15 cm. A virágok is jelentősen növelhetik egy helyiségben a páratartalmat, ugyanígy a főzés, a fürdés és különösen a tusolás, vagy a szobában történő ruhaszárítás. Ha lehetőség van rá, teregessünk az erkélyen, vagy jól szellőző helyiségben. A szárításra használt helyiséget, fürdőszobát lehetőleg ne a lakás többi része felé szellőztessük, ajtaját tartsuk zárva.

A talajvíz elleni szigetelés hibája, vagy a tető sérülése miatti folyamatos beázás, esetleg a falban lévő szivárgó cső ugyancsak növeli a belső helyiségek páratartalmát.

A penészmentesítésre számtalan eszközt és eljárást fejlesztettek ki. Ezek önmagukban rendszerint nem csodaszerek, de különböző kombinációkban hatásosak lehetnek.

– Olcsó és egyszerű eljárás a penészes felületek hipós, ecetes lemosása, ledörzsölése. A kezelés helyén hosszabb-rövidebb időre megszűnhet a penész, de az alkalmazás után napokig ecetszag lesz, vegyszerek maradnak a szobában, dörzsölés közben pedig sok spóra kerül a levegőbe.

– Penészgátló falfesték alkalmazása esetén a falak hosszabb ideig penészmentesek lehetnek, a penész nyomai is eltűnnek. Hátránya, hogy meglehetősen munkaigényes, többek között azért, mert csak a penész lekaparása esetén hatékony, eközben viszont jelentős mennyiségű spóra kerülhet a levegőbe. A fal pórusaiba behatoló lemosó, fertőtlenítő szert is alkalmazni kell. Ha a penészesedést kiváltó magas páratartalom nem szűnik meg, a penész a nem kezelt felületeken – pl. ablakok, bútorok – megjelenhet.

– Falak belső oldalának hőszigetelése penészesedés szempontjából általában rossz megoldás. A már addig is hideg fal tovább hűl, és nő a páralecsapódás. Bár a szigetelés és a fal között a penészesedés nem látszik, de a gombák háborítatlanul szaporodnak a zárt térben. A fal nedvességét felszívó és elpárologtató speciális belső szigetelő burkolat viszont használható megoldás.

– A külső hőszigetelés viszont egy jó elem a penészesedés elleni harcban. Nem csak a fűtési költségek csökkennek, hanem a hőhidak is. A falak kevésbé hűlnek le, bár a pára a leghidegebb részeken továbbra is lecsapódhat. A külső hőszigetelés persze elég költséges, de több haszonnal is jár.

– A rendszeres szellőztetés egyszerű és fontos megoldás a penész kialakulása ellen. Nincsenek vegyi anyagok sem, de a fűtési energia felhasználása nő, és csak megfelelő légmozgás esetén hatásos. Rendszeres odafigyelést igényel – kivéve, ha valamilyen korszerű gépi szellőztetőt alkalmazunk – és a már kialakult penész csak nagyon lassan pusztul el. A gépi szellőztetés viszont megint csak plusz beruházást jelent.

– A elektromos áram nélküli páramentesítő készülékek olcsó és hatékony megoldást jelentenek. Nem fogyasztanak áramot, csak a tablettát kell cserélgetni bennük. Egy 4 tagú család napi kb. 20 liter párát termel, ennek csökkentéséhez több készülék szükséges.

– Az elektromos páramentesítő készülékek drágábbak, de jó eredménnyel csökkenti a pára mennyiségét. Folyamatos az energiafelhasználásuk, ami a nagyobb teljesítményű gépek esetén sokba kerülhet, folyamatos zaj, és a nagyobb teljesítményű gépek melegítik a szobát, ezért nyári melegben nem használhatók.

– Az ózonkezelés igen hatásos a levegőben és a felületeken lévő spórák elpusztításában is. Nincs vegyszer felhasználás, az eljárás nagyon gyors és a kezelés után a penészszag is megszűnik. Viszont a penész csak elpusztul, de továbbra is látható marad, utólagos eltávolítást igényel. Ha az ózonos penészmentesítés után a körülmények még mindig kedvezőtlenek, a penész újra előjöhet.


Egy jó kombináció például:

  • A penész, és spóráinak az elpusztítása ózonnal. 
  • A penész, és spóráinak az elpusztítása ózonnal.
  • A penészes falszakasz falba beszívódó gombaölővel való kezelése, majd festése.
  • Végül a páratartalomra odafigyelve rendszeres szellőztetés, vagy páramentesítő készülék használata.
  • Láthatjuk, hogy nincs tökéletes megoldás. A biztos, és gyors eredmény elérése érdekében több eljárás kombinált használata az ideális.

Penészmentesítés ózonnal

Az ózonos kezelés során a kezelt helyiséget nagy koncentrációjú ózon gáz tölti ki, amely jóval erősebb fertőtlenítő hatású, mint a klór. Az ózon elpusztítja még a levegőben lévő spórákat is.

Az ózonos tisztítás vegyszer nélkül történik, teljesen környezetbarát. A tisztításhoz a nagyteljesítményű ipari ózongenerátort használnak. A folyamat végén az ózont visszaalakítják oxigénné, így biztosítva, hogy semmilyen egészségre káros anyag ne maradjon a helyiségben, és az azonnal használatba vehető legyen.

A fertőtlenítés az ózonnal olyan eredményes, hogy a mikroorganizmusok nem tudnak immúnissá válni vele szemben, nem úgy, mint a hagyományos vegyszerekkel szemben. Az ózon megbontja a baktériumok sejthártyáját. Megakadályozza a gombák sejtnövekedését, a vírusok sejtekhez kapcsolódásának akadályozásával pedig a vírusok szaporodása ellen hat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Algásodás és falpenész megszüntetése

Lakásának falain vagy mennyezetén penész jelent meg? Ez legtöbbször egy nem megfelelően kidolgozott részlet következménye azokon a helyeken, ahol hiányos a hővédelem, és emiatt kondenzációs...


Téli probléma: párakicsapódás, főleg ablakokon

A téli időszak egyik problémája, amikor az ablakok belső felületén párakicsapódás jelenik meg. Ez a jobbik eset, a rosszabbik, ha a falon is megjelenik ugyanez. Ezt meg kell akadályozni,...