Penészesedés ellen

2013-12-29 16:21:39 | Módosítva: 2014-01-05 10:53:46

A lakás penészesedése nem ok, hanem valaminek az okozata. Minden esetre nem csak kellemetlen jelenség, hanem rendkívül ártalmas is, ezért érdemes számba venni a megelőzés, az elkerülés lehetőségeit.

Nincsenek csodaszerek

A penészesedés ellen nincsenek csodaszerek, de vannak hatékony megoldások, melyek kombinációjával már hatékonyan védekezhetünk ellene. Amíg a penészesedés – egy gombafajta elszaporodása – kiváltó oka, a magas páratartalom, elsőként mindenképpen ezt kell megszüntetnünk. A páratartalom a levegőben található vízgőz mennyiségét jelenti. A levegő hőmérséklete szabja meg a maximálisan befogadható vízgőzmennyiséget, ez a hőmérséklet növekedésével nő. Amikor a levegő már nem képes több nedvességet magában tartani, megkezdődik a páralecsapódás.

Amikor kiveszünk egy hideg üveget a hűtőből, rövid idő alatt az üveg bepárásodik, mert hőmérséklete alacsonyabb, mint a harmatpont. Ugyanígy ha egy épületrész hőmérséklete a harmatpont alá kerül, rajta a nedvesség ki fog csapódni, remek környezetet teremtve a penésznek. A spórák jelen vannak minden lakásban. Ha a spóra egy számára megfelelő hőmérsékletű, tápanyagtartalmú, és nedvességtartalmú helyre kerül, fejlődésnek indul.


A számára ideális három tényezőt számtalan körülmény kombinálásával létrehozhatjuk. A rossz szellőzés, az újonnan beépített, kiválóan záródó nyílászárók, a falak rossz hőszigetelése, a rossz fűtés, a folyamatos hideg elindíthatja a penészgombák szaporodását, és akkor már halmozott problémával állunk szemben; nem csak megelőznünk kell ezt a folyamatot, hanem a gombákat el kell pusztítanunk, az elpusztult gombákat el kell távolítanunk, és a további szaporodásukat meg kell előznünk.

A penészesedés ellen összetetten kell védekeznünk. A legfontosabb a gyakori, de gyors szellőztetés, minél nagyobb légcserével, minél gyorsabban. Kerülni kell az ablak túl hosszan nyitva tartását. Bár esőben a kinti relatív páratartalom meghaladhatja a 75%-ot, szellőztetni akkor is kell, mert a hideg kinti levegő relatív páratartalma a szobában átmelegedve csökken. Pince és szuterénhelyiségek szellőztetés viszont nyáron nem ajánlott, mert a bejutó meleg levegő bent lehűl, és páratartalma a föld által hűtött falon lecsapódhat.

A bútorokat nem szabad a szorosan falhoz tolni, legyen hely a levegő áramlásának. Ez a távolság minimum 5-8, de inkább 10 cm, problémás esetekben 10-15 cm. A virágok is jelentősen növelhetik egy helyiségben a páratartalmat, ugyanígy a főzés, a fürdés és különösen a tusolás, vagy a szobában történő ruhaszárítás. Ha lehetőség van rá, teregessünk az erkélyen, vagy jól szellőző helyiségben. A szárításra használt helyiséget, fürdőszobát lehetőleg ne a lakás többi része felé szellőztessük, ajtaját tartsuk zárva.

A talajvíz elleni szigetelés hibája, vagy a tető sérülése miatti folyamatos beázás, esetleg a falban lévő szivárgó cső ugyancsak növeli a belső helyiségek páratartalmát.

A penészmentesítésre számtalan eszközt és eljárást fejlesztettek ki. Ezek önmagukban rendszerint nem csodaszerek, de különböző kombinációkban hatásosak lehetnek.

– Olcsó és egyszerű eljárás a penészes felületek hipós, ecetes lemosása, ledörzsölése. A kezelés helyén hosszabb-rövidebb időre megszűnhet a penész, de az alkalmazás után napokig ecetszag lesz, vegyszerek maradnak a szobában, dörzsölés közben pedig sok spóra kerül a levegőbe.

– Penészgátló falfesték alkalmazása esetén a falak hosszabb ideig penészmentesek lehetnek, a penész nyomai is eltűnnek. Hátránya, hogy meglehetősen munkaigényes, többek között azért, mert csak a penész lekaparása esetén hatékony, eközben viszont jelentős mennyiségű spóra kerülhet a levegőbe. A fal pórusaiba behatoló lemosó, fertőtlenítő szert is alkalmazni kell. Ha a penészesedést kiváltó magas páratartalom nem szűnik meg, a penész a nem kezelt felületeken – pl. ablakok, bútorok – megjelenhet.

– Falak belső oldalának hőszigetelése penészesedés szempontjából általában rossz megoldás. A már addig is hideg fal tovább hűl, és nő a páralecsapódás. Bár a szigetelés és a fal között a penészesedés nem látszik, de a gombák háborítatlanul szaporodnak a zárt térben. A fal nedvességét felszívó és elpárologtató speciális belső szigetelő burkolat viszont használható megoldás.

– A külső hőszigetelés viszont egy jó elem a penészesedés elleni harcban. Nem csak a fűtési költségek csökkennek, hanem a hőhidak is. A falak kevésbé hűlnek le, bár a pára a leghidegebb részeken továbbra is lecsapódhat. A külső hőszigetelés persze elég költséges, de több haszonnal is jár.

– A rendszeres szellőztetés egyszerű és fontos megoldás a penész kialakulása ellen. Nincsenek vegyi anyagok sem, de a fűtési energia felhasználása nő, és csak megfelelő légmozgás esetén hatásos. Rendszeres odafigyelést igényel – kivéve, ha valamilyen korszerű gépi szellőztetőt alkalmazunk – és a már kialakult penész csak nagyon lassan pusztul el. A gépi szellőztetés viszont megint csak plusz beruházást jelent.

– A elektromos áram nélküli páramentesítő készülékek olcsó és hatékony megoldást jelentenek. Nem fogyasztanak áramot, csak a tablettát kell cserélgetni bennük. Egy 4 tagú család napi kb. 20 liter párát termel, ennek csökkentéséhez több készülék szükséges.

– Az elektromos páramentesítő készülékek drágábbak, de jó eredménnyel csökkenti a pára mennyiségét. Folyamatos az energiafelhasználásuk, ami a nagyobb teljesítményű gépek esetén sokba kerülhet, folyamatos zaj, és a nagyobb teljesítményű gépek melegítik a szobát, ezért nyári melegben nem használhatók.

– Az ózonkezelés igen hatásos a levegőben és a felületeken lévő spórák elpusztításában is. Nincs vegyszer felhasználás, az eljárás nagyon gyors és a kezelés után a penészszag is megszűnik. Viszont a penész csak elpusztul, de továbbra is látható marad, utólagos eltávolítást igényel. Ha az ózonos penészmentesítés után a körülmények még mindig kedvezőtlenek, a penész újra előjöhet.


Egy jó kombináció például:

  • A penész, és spóráinak az elpusztítása ózonnal. 
  • A penész, és spóráinak az elpusztítása ózonnal.
  • A penészes falszakasz falba beszívódó gombaölővel való kezelése, majd festése.
  • Végül a páratartalomra odafigyelve rendszeres szellőztetés, vagy páramentesítő készülék használata.
  • Láthatjuk, hogy nincs tökéletes megoldás. A biztos, és gyors eredmény elérése érdekében több eljárás kombinált használata az ideális.

Penészmentesítés ózonnal

Az ózonos kezelés során a kezelt helyiséget nagy koncentrációjú ózon gáz tölti ki, amely jóval erősebb fertőtlenítő hatású, mint a klór. Az ózon elpusztítja még a levegőben lévő spórákat is.

Az ózonos tisztítás vegyszer nélkül történik, teljesen környezetbarát. A tisztításhoz a nagyteljesítményű ipari ózongenerátort használnak. A folyamat végén az ózont visszaalakítják oxigénné, így biztosítva, hogy semmilyen egészségre káros anyag ne maradjon a helyiségben, és az azonnal használatba vehető legyen.

A fertőtlenítés az ózonnal olyan eredményes, hogy a mikroorganizmusok nem tudnak immúnissá válni vele szemben, nem úgy, mint a hagyományos vegyszerekkel szemben. Az ózon megbontja a baktériumok sejthártyáját. Megakadályozza a gombák sejtnövekedését, a vírusok sejtekhez kapcsolódásának akadályozásával pedig a vírusok szaporodása ellen hat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Penész a lakásban

A penész egy gomba, aminek a spórája mindenhol jelen van. Ha talál olyan helyet ahol szerves anyagra telepedve folyamatosan nedvességhez tud jutni, akkor megtelepszik, elszaporodik és telepeket...


Fal penészmentesítés

Praktikus kis füzet formájában Csanda József összeállítást készített a fal penészesedés problémáinak megelőzésére és elhárítására. A kiadványból néhány fontos gondolatot és tanácsot próbáltunk...