Befújható szigetelőanyagok

2013-12-19 11:34:54 | Módosítva: 2013-12-21 23:03:13

A falak szigetelése a legjobb dolog, amit kiadásaink csökkentése érdekében tehetünk. A dupla fallal készült szerkezeteknél nehéz a táblákban vagy tekercsekben árult szigetelőanyagok használata, itt a befúvásos szigetelés lehet a megoldás.

A  befúvott szigetelések anyagai széles skálán mozognak, mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai. Mindben közös azonban, hogy bontás nélkül, utólag szigetelhetőek velük tetőszerkezetek, panel vagy lambéria mögötti terek, födémek és előtétfalas rendszerek.

Fújható üveggyapottal

A befúvásos üveggyapot már fehérségével is elkülönül a megszokott, sárga színű szigetelőanyagtól. A gyapotdarabok víztaszító tulajdonságúak, és néhány centiméter hosszú szálaik kis vattapamacsként tapadnak egymáshoz. Használható üreges részek kitöltésére, és szabadon fújható épületrészekhez egyaránt.


A befújható üveggyapot, alapanyagánál fogva nem veszi fel a levegő páratartalmát, így nem is romlik le a hőszigetelő teljesítménye. A párát átereszti, a nedvesség nem áll meg a szigetelésben, ezért nem is tud kialakulni semmilyen penészedés. Bár a hazai felhasználás főleg tetőterek, padlásterek szigetelésére korlátozódik, és elsősorban a felújítást és a szigetelőanyag korrekcióját jelenti, Európa többi részén a fújható szigetelést könnyűszerkezetes épületek üregeinek, falszerkezeteinek kitöltéséhez, és külső burkolat mögötti szigeteléshez is alkalmazzák. A fújásos technológia gyors, hatékony kivitelezést tesz lehetővé, és hézagmentesen hőszigetelt felületet eredményez. Kötőanyagot és egészségre káros összetevőket nem tartalmaz, természetes alapanyagokból készül. Nem tartalmaz rágcsálóirtó vegyszereket, sem gombamentesítőt vagy égéskésleltetőt.

Cellulózzal

A cellulózszálakból készült szigetelőanyagok egyre előkelőbb helyet foglalnak el más szigetelőanyagokkal szemben, nemcsak nálunk, de Nyugat-Európában és Észak-Amerikában is. Nem csoda, hiszen hőszigetelő tulajdonságai és hőtároló képessége is nagyon jó, anyagköltsége pedig alacsony. Ha építkezésünknél egészséges, természetes és a környezetünkre ártalmatlan anyagot szeretnénk használni, a cellulóz lehet a megoldás. A készítmény penész és gombamentes, taszítóan hat az apróbb rágcsálókra és rovarokra, nem okoz fémkorróziót.

A finom cellulózrost behatol a legkisebb helyekre és sarkokba is. Egyenlően és hézagmentesen befújható minden helyre, így elkerülhető, hogy a szigetelésben gyenge pontok keletkezzenek, ezzel elkerülhetjük a hőhidak képződését. A befúvást tömlővel végzik az üregekbe, falak közé, tetőtérbe, födémszerkezetbe, egy 8 cm átmérőjű lyukon keresztül. A szigetelés tartósságát az adagológép szabályozásával tudjuk elérni, amelyen pontosan beállítható a levegő és a szálas anyag mennyiségének aránya. Gipszkarton és egyéb könnyűszerkezetes határoló- és válaszfal szigetelésénél megmutatkoznak a cellulózszigetelés kitűnő akusztikai tulajdonságai is.

Műanyaghabbal

A vízbázisú, kétkomponensű anyag számos jó tulajdonsággal rendelkezik. Kiszáradva szagtalan, égést nem tápláló hab, nem ragad a felületre, vízzel lemosható. Száraz állapotában keményhabnak nevezhető. Térfogattartó, tehát nem feszíti a szerkezetet, a fóliát, ezért gipszkarton mögé, könnyűszerkezetes falak belső üregeiben is alkalmazható. Pár mm-es résekbe is behatol kifújása során, kitölt minden rendelkezésére álló teret. Huzatmentessé teszi a tetőteret, falüreget, zugot, ezzel a megállítja a levegő cirkulációját, emellett páraszellőző tulajdonságának köszönhetően nem tárolja a nedvességet a szarufák között, a lambéria mögött.

Kikeményedés után oldhatatlan, nem bomlik el, nem öregszik, nem gombásodik. Akadályozza a penészesedést, dohosodást, annak okának megszűntetésével: kiszárítás, a szerkezet melegen tartása. Nincs vágási veszteség, maradék, nincs anyagszállítási költség, szemétszállítási díj. Ellentétben a poliuretán (PUR) habbal, ahová a vízbázisú, kétkomponensű anyag lecsöppen, onnan frissen, vizes letörléssel nyom nélkül eltávolítható. Nem dagad, nem feszíti szét a fóliát és a gipszkartont. Öregedésével nem válik szivacsossá, nedvszívó hatásúvá, sőt önszárító, kiszellőző tulajdonságú marad mindvégig. Nem számít veszélyes anyagnak, egyszerű kommunális hulladékként kezelhető a bontott szigetelés.


Habosított polisztirol-gyönggyel

A jól ismert polisztirolhabból készült polisztirol gyöngy is kiváló hőszigetelő. Előnyös tulajdonságai közé tartozik az alacsony tömeg, a jó adagolhatóság, vízálló és párataszító képessége. A szigetelőréteg és a belső fal mindig száraz marad, akkor is, ha a külső falazat átnedvesedik.

A szigetelőgyöngyökkel tökéletesen pormentes szigetelés készíthető. A szigetelőgyöngyök alkalmazásakor az üreges falszerkezetekhez 2 cm átmérőjű lyukakat fúrnak 0,8-1,2 méter távolságban a vízszintes és a függőleges metszéspontokban. Ezután a gyöngyöket befújják a lyukakon keresztül a légrésbe, a fal két héjazata közé, majd a fúrt lyukakat gondosan tömítik. Mivel a gyöngyök is üreges szerkezetűek, az üreges falszerkezet funkciója sértetlen marad. A nedvesség továbbra is eltávozik, anélkül, hogy elérné a belső falat. A szerkezet nem igényel nedvesség elleni, kiegészítő szigetelést.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A hőszigetelés sorrendje

A hőszigetelést könnyű elrontani, és az egyik legáltalánosabb probléma a nem megfelelő sorrend. Hiába valókká válhatnak a minőségi alapanyagok, ha kihagyunk épületrészeket, mert evvel sokszor...


Üveggyapot a tetőtérben

Az elmúlt néhány évben a különböző épületenergetikai minősítések fontossága és szükségessége jelentősen megnőtt, és ezzel egy időben előtérbe került aszigetelőanyagok minősége, beépíthetősége,...