Hőszigetelések élettartama

2013-12-29 15:50:08 | Módosítva: 2013-12-29 15:58:02

Az épületszigetelés fontosságát ma már senkinek nem kell bizonygatni (a finanszírozás állami támogatásának szükségességét még valószínűleg kell egy ideig). Sokakban felmerül azonban a kérdés, hogy ha felvállal egy ilyen beruházást – ami kiszámolható időn belül megtérül –, akkor utána még milyen hosszú élettartamra számíthat. Mennyi lehet az az idő, amikor már a ténylegesen hasznot hoz nekünk a hőszigetelés a fűtési költségmegtakarításon keresztül?


Eredményeket és tapasztalatokat

Az egyik legnagyobb polisztirol gyártó és forgalmazó cég összegyűjtötte azokat a vizsgálati eredményeket és tapasztalatokat, amikből következtetni lehet a leggyakrabban alkalmazott homlokzati szigetelőanyag élettartamára.

A BASF által 1951-ben szabadalmaztatott polisztirol hőszigetelést először Németországban, 1957-ben építették be. Az azóta eltelt 55 év alatt csak Németországban 900 millió négyzetméter homlokzati szigetelés készült el, és évente több mint 40 millió négyzetéter falat szigetelnek ma is polisztirolhabbal.

Szakemberek alapos összehasonlítást végeztek 35 évvel ezelőtt és ma gyártott szigetelőanyag között, és megállapították, hogy hővezetési tényezőben a régi és a mai anyag minősége alig különbözik. Mivel az európai szabványok a polisztirol hőszigetelőket szilárdsági paramétereik szerint osztályozták, ezért ebben a tekintetben is elvégezték az összehasonlítást. Az eredmények itt is meglepően jónak bizonyultak; a 35 éves anyag szilárdsági paraméterei mindössze 7%-kal voltak gyengébbek, mint az újé. Osztrák szakemberek azt állapították meg, hogy a homlokzati hőszigetelő rendszerek esetében a vakolat öregedésével kell elsősorban számolni, de annak élettartama is biztosan több mint 30 év. Egy idén kiadott vizsgálati jelentés a beépítés módját is figyelembe veszi, és a homlokzati hőszigetelések esetében az EPS termékek várható élettartamára több mint 75 évet ad meg.

A hazai szakemberek szerint ezt az élettartamot a szigetelőanyag azért nem fogja kitölteni, mert ezt az időt részben lecsökkenti magának az épületnek az élettartama, másrészt a szigetelőanyag „erkölcsi avulása”. A 10-20 éve beépített 4-5 cm vastag hőszigetelés ma már nem elégséges, és kiegészítő hőszigetelésre, vagy az épület újraszigetelésére van szükség már ma is.

Több tucatnyi épület vizsgálatából a legjellemzőbbeket kiemelve azt mondhatjuk, hogy a 20 évnél régebbi homlokzatokat a tulajdonosok többnyire akkor is felújítják, ha maga a homlokzatképzés hibátlan. Általában a csere mellett döntenek akkor is, ha a régebbi homlokzatszigetelésen kisebb hibák már jelentkeznek, de azok felületképzéssel (vakolással) javíthatók lennének. Arra is van példa, hogy a korábban még elégséges, 4 cm vastag hőszigetelést a mai elvárásoknak megfelelő vastagságúra egészítik ki, bár a hőszigetelő képesség javításán kívül egyéb műszaki indok erre nincs.


Magyarországon 1966 óta használják a „hungarocellt”, ami az akkori márkanévből mára az expandált polisztirol köznyelvi kifejezésévé vált. Homlokzati hőszigetelő rendszer részeként 1970 óta használják, így a hazai tapasztalatok több mint 40 évesek. Nagyjából az szűrhető le belőlük, hogy bár a vakolat műszaki vagy esztétikai okú felújítására szükség lehet, a vakolat alatti hőszigetelés még további évtizedeken keresztül fogja szolgálni az energiatakarékossági célokat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Belső oldali hőszigetelés Multipor-ral

A belső oldali hőszigetelés kialakítása minden esetben ragasztóhabarccsal, a hőszigetelő lapok teljes felületen történő ragasztásával történik. A teljes felületű ragasztással biztosítható a...


Hőszigetelő festékek, pro és kontra…

A kerámia nanorészecskéket tartalmazó hőszigetelő festékek amodern építészeti és mérnöki megoldások terén nyújtanak innovatív lehetőségeket. A vélemények egy része szerint az ilyen típusú...