Ékszernövények kis helyre is

2013-12-17 13:11:25 | Módosítva: 2013-12-17 13:18:31

A magashegységekből származó növények nevelésének és bemutatásának legtermészetesebb módját a sziklakertek jelentik. Akiknek nincs elegendő helye egy sziklakert elkészítéséhez, kis tálakban is nagyon látványos összeültetést készíthet ezekből az „ékszernövényekből”.


A túlélés művészei

A magashegységi, sziklákon élő vegetáció tagjait nem véletlenül kedvelte meg sok növénygyűjtő. A sziklák között általában kevés a talaj, nem is túl mély, és a minősége sem jó. Ezért az itt megtelepedő növények a túlélés művészei lettek. Bírják a hideget, a forróságot (hiszen a sziklák napsütésben felhevülnek), dacolnak a széllel. Pont e miatt a szeles környezet miatt alacsony termetűek, hiszen a kis talaj termőréteg miatt nagy, erős gyökereket nem tudnak nevelni, ezért inkább megbújnak a sziklák között.

A sziklakertekben változatos élőhelyekről származó, többé-kevésbé hasonló igényű növényeket tarthatunk együtt. Amennyiben annyi helyünk sincs a kertben, hogy megépíthessünk egy emelt sziklakerti ágyást, mégis szeretnénk tartani néhány alpesi növénykülönlegességet kertünkben, akkor építhetünk teknőkertet egy kő vályúba, vagy kisebb tálakba mini-kertet.

A tál mindenképp fagyálló legyen, hiszen ezeket a növényeket kint kell tartsuk télen-nyáron. Aljára drénréteg gyanánt tegyünk kavicsot, ez elvezeti a felesleges vizet, és nem hagyja, hogy a növények töve körül pangó víz megálljon. A talaj legyen jó vízáteresztő képességű (homokkal vagy perlittel kevert), és ne túl tápanyag gazdag – azaz hasonlítson a természetes körülmények közötti élőhelyükhöz. Mind esztétikai, mind pedig talajkémiai szempontból előnyös, ha olyan fajta követ, köveket teszünk a növény köré, mely az élőhelyén is megtalálható, és nem többféle, csak egyféle követ helyezünk a tálba.

Tálak mellett tufába vájt ültető lyukba is tehetünk alpesi növényeket. A porózus, puha kőzetbe a növények gyökerei könnyen behatolnak. A tufa jól felissza és tartalékolja a vizet, ezért később már nem szükséges rendszeresen öntözni.


Leginkább virágzáskor látványosak


Mivel kicsi növényekről van szó, azzal hogy tálba tesszük, magasabban is elhelyezhetjük őket, így látványosabbak, mint a talajszinten


A kövirózsák leveleikben vizet raktároznak


A kő is szerves része a kompozíciónak


A fémlavór is jó növényotthonnak


A megfelelő alakú kövek is alkalmasak beültetésre


A fagyálló tálak közül a maratottak régiesebb látványt nyújtanak


Egy fakeretes ágyás is benépesíthető alpesi fajokkal


Ha nagy helyünk van, a sziklakert az igazi alpesi kert


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Alpesi kertek kicsiben, vagy nagyban…

Hazánkban is, de a világ minden táján nagy népszerűségnek örvendenek az alpesi növények. Ezek a magas helyi fajok általában kicsik, párnás növekedésűek, hiszen a sziklás hegyoldalakon...


Kőelrendezés kicsit másképp

Nem nehéz valami újszerűt létrehozni, nagyjából annyi kell hozzá, hogy ne úgy csináljuk, ahogy szokás, hanem pont másképp. A kertben a kövek is a látvány részei, egy japánkertben például...