Ékszernövények kis helyre is

2013-12-17 13:11:25 | Módosítva: 2013-12-17 13:18:31

A magashegységekből származó növények nevelésének és bemutatásának legtermészetesebb módját a sziklakertek jelentik. Akiknek nincs elegendő helye egy sziklakert elkészítéséhez, kis tálakban is nagyon látványos összeültetést készíthet ezekből az „ékszernövényekből”.


A túlélés művészei

A magashegységi, sziklákon élő vegetáció tagjait nem véletlenül kedvelte meg sok növénygyűjtő. A sziklák között általában kevés a talaj, nem is túl mély, és a minősége sem jó. Ezért az itt megtelepedő növények a túlélés művészei lettek. Bírják a hideget, a forróságot (hiszen a sziklák napsütésben felhevülnek), dacolnak a széllel. Pont e miatt a szeles környezet miatt alacsony termetűek, hiszen a kis talaj termőréteg miatt nagy, erős gyökereket nem tudnak nevelni, ezért inkább megbújnak a sziklák között.

A sziklakertekben változatos élőhelyekről származó, többé-kevésbé hasonló igényű növényeket tarthatunk együtt. Amennyiben annyi helyünk sincs a kertben, hogy megépíthessünk egy emelt sziklakerti ágyást, mégis szeretnénk tartani néhány alpesi növénykülönlegességet kertünkben, akkor építhetünk teknőkertet egy kő vályúba, vagy kisebb tálakba mini-kertet.

A tál mindenképp fagyálló legyen, hiszen ezeket a növényeket kint kell tartsuk télen-nyáron. Aljára drénréteg gyanánt tegyünk kavicsot, ez elvezeti a felesleges vizet, és nem hagyja, hogy a növények töve körül pangó víz megálljon. A talaj legyen jó vízáteresztő képességű (homokkal vagy perlittel kevert), és ne túl tápanyag gazdag – azaz hasonlítson a természetes körülmények közötti élőhelyükhöz. Mind esztétikai, mind pedig talajkémiai szempontból előnyös, ha olyan fajta követ, köveket teszünk a növény köré, mely az élőhelyén is megtalálható, és nem többféle, csak egyféle követ helyezünk a tálba.

Tálak mellett tufába vájt ültető lyukba is tehetünk alpesi növényeket. A porózus, puha kőzetbe a növények gyökerei könnyen behatolnak. A tufa jól felissza és tartalékolja a vizet, ezért később már nem szükséges rendszeresen öntözni.


Leginkább virágzáskor látványosak


Mivel kicsi növényekről van szó, azzal hogy tálba tesszük, magasabban is elhelyezhetjük őket, így látványosabbak, mint a talajszinten


A kövirózsák leveleikben vizet raktároznak


A kő is szerves része a kompozíciónak


A fémlavór is jó növényotthonnak


A megfelelő alakú kövek is alkalmasak beültetésre


A fagyálló tálak közül a maratottak régiesebb látványt nyújtanak


Egy fakeretes ágyás is benépesíthető alpesi fajokkal


Ha nagy helyünk van, a sziklakert az igazi alpesi kert


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A szárazságtűrés mesterei - Varjúhájfélék

A varjúháj nemzetségbe világszerte több mint ötszáz növényfaj tartozik. Magyarországon a borsos varjúháj és a hatsoros varjúháj azok, melyekkel gyakran találkozhatunk hegyvidékeken. Jól bírják, sőt...


Kőelrendezés kicsit másképp

Nem nehéz valami újszerűt létrehozni, nagyjából annyi kell hozzá, hogy ne úgy csináljuk, ahogy szokás, hanem pont másképp. A kertben a kövek is a látvány részei, egy japánkertben például...