Bátran de megfontoltan válasszunk

Csempeszínek és -minták

2014-01-07 11:37:41 | Módosítva: 2014-01-07 20:50:00

A korábbi meghatározások szerint a csempe kevésbé strapabíró, kevésbé terhelhető, mint a járólap. Így aztán csempét ragasztottunk általában azokra a felületekre, ahová nem lépünk, ahol kisebb a fizikai, mechanikai terhelés. Első sorban a vízzel találkozó falfelületekre érdemes csempét ragasztani. Ma már azonban sok kerámia csempe mechanikai tulajdonságai megfelelőek ahhoz, hogy felhasználható legyen a legtöbb, nagy igénybevételnek kitett területen is, akár aljzatot is burkolhatunk vele. A terhelhetőségének és kopásállóságának köszönhetően tulajdonképpen csak rajtunk múlik a felhasználása: ha kedvünk és ízlésünk úgy tartja, szép kerámia mázas csempe is kerülhet a konyha padlójára.


A mai lakberendezésben egyre gyakrabban találkozhatunk amerikai konyhás megoldással, illetve a nappalival teljesen egy légtérben található konyhával. A két funkció térbeli szétválasztásaként gyakran konyhaszigetet terveznek be. Ha ilyen elrendezésben gondolkodunk, akkor érdemes nagyon alaposan, előre eltervezni a burkolatot. A burkolat összefoghatja, de szét is választhatja a teret. A legszebb megoldás, ha a padlón ugyanaz a burkolóanyag, járólap fut végig az egész területen, ezzel az alap színe és mintája vizuálisan összefogja a helyiségeket. Bátran alkalmazhatunk ilyen helyekre nagyméretű járólapot, szolid, nem feltűnő színű padlólapot, a hozzá illő, akár teljesen azonos színű fugával. A fuga színe amúgy is fontos szempont a végső eredményt tekintve: a rosszul megválasztott fuga szín tönkreteheti a legszebb burkolatot is. Ha ilyen hibát vétünk, akkor fugaszínezővel utólag megváltoztathatjuk a fúga színét; pepecselő, de nem fárasztó munka!

Általában a nagyméretű, pasztellszínű; homok, barna, bézs és az ezek árnyalatiból kialakított járólap burkolat összességében modern hatást kelt, míg a csempe használata, méretéből adódóan inkább hagyományos, vidékies benyomást.

Tévhit, hogy a nagyméretű csempe és járólap burkolat szűkíti a teret. Ha tetszik, akár a kisebb méretű fürdőben is használjunk bátran nagyméretű burkolólapokat. Az egyenletesen és kis fugavastagsággal burkolt falfelület és padló nagyon szép, homogén, szinte „tapétázott” benyomást kelt, igen elegáns megoldás. Főleg akkor, ha a csempe vagy a járólap ugyanakkora méretű és színű az aljzaton és a falon is.


Kevés minta látványos, a túl sok viszont zavaró lehet, és elvonja a figyelmet a felület szépségéről. Figyeljünk arra, hogy az egybenyitott konyha-, nappali-, étkező terekben ne használjunk egymást ütő, stílusában eltérő burkolatokat. Idegen és zavaró, ha az egyik részben a járólap nagyon modern, de a szoba egyik fala hagyományos, természetes kővel van burkolva. Vigyük végig a stílust és a burkolatot az egybenyitott helyiségek egészén.

Ha meleg, vidékies, családias hangulatú helyiségekre vágyunk, bátran használjuk a kisebb méretű, akár apró kockás csempeburkolatot, főként a konyha, a pult burkolásakor. Általánosan érvényes az a nézet, hogy kisebb helyiségben inkább világos színt, színkombinációt használjunk, míg a nagyobb terekben bátrabban kísérletezhetünk a sötétebb vagy élénkebb színekkel is.

Ugyanakkor azért a túl élénk színekkel legyünk óvatosak! A hatalmas kínálatnak köszönhetően- az extrém színű, harsány és feltűnő csempék és járólapok használata elterjedt. Egy felfokozott hangulatú pillanatban talán jó ötletnek tűnik a fürdőszobát pink rózsaszínbe vagy neon zöldbe öltöztetni, de az ilyen választást érdemes kétszer is átgondolni. A legtöbb embernek nincs lehetősége évente lecserélni a burkolatot, és ami ma újszerűnek, trendinek tűnik, sokszor zavaróvá, idegesítővé válik több éves használat során.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: csempe

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tapéta üvegre, csempére

Aki gyorsan és főként olcsón szeretné megoldani környezetében bizonyos sík felületek dekorálását, az először vélhetően az öntapadó műanyag tapétákat veszi szemügyre. Még az sem akadály, ha síküveg...


Egyszerű tippek fúráshoz

A fúrás egyszerű feladatnak tűnik, ám csak a gyakorlott barkácsolóknak. Akinek azonban nincs kellő gyakorlata, az számos hibát követhet el, de megkönnyíthető ez a munka.