Bátran de megfontoltan válasszunk

Csempeszínek és -minták

2014-01-07 11:37:41 | Módosítva: 2014-01-07 20:50:00

A korábbi meghatározások szerint a csempe kevésbé strapabíró, kevésbé terhelhető, mint a járólap. Így aztán csempét ragasztottunk általában azokra a felületekre, ahová nem lépünk, ahol kisebb a fizikai, mechanikai terhelés. Első sorban a vízzel találkozó falfelületekre érdemes csempét ragasztani. Ma már azonban sok kerámia csempe mechanikai tulajdonságai megfelelőek ahhoz, hogy felhasználható legyen a legtöbb, nagy igénybevételnek kitett területen is, akár aljzatot is burkolhatunk vele. A terhelhetőségének és kopásállóságának köszönhetően tulajdonképpen csak rajtunk múlik a felhasználása: ha kedvünk és ízlésünk úgy tartja, szép kerámia mázas csempe is kerülhet a konyha padlójára.


A mai lakberendezésben egyre gyakrabban találkozhatunk amerikai konyhás megoldással, illetve a nappalival teljesen egy légtérben található konyhával. A két funkció térbeli szétválasztásaként gyakran konyhaszigetet terveznek be. Ha ilyen elrendezésben gondolkodunk, akkor érdemes nagyon alaposan, előre eltervezni a burkolatot. A burkolat összefoghatja, de szét is választhatja a teret. A legszebb megoldás, ha a padlón ugyanaz a burkolóanyag, járólap fut végig az egész területen, ezzel az alap színe és mintája vizuálisan összefogja a helyiségeket. Bátran alkalmazhatunk ilyen helyekre nagyméretű járólapot, szolid, nem feltűnő színű padlólapot, a hozzá illő, akár teljesen azonos színű fugával. A fuga színe amúgy is fontos szempont a végső eredményt tekintve: a rosszul megválasztott fuga szín tönkreteheti a legszebb burkolatot is. Ha ilyen hibát vétünk, akkor fugaszínezővel utólag megváltoztathatjuk a fúga színét; pepecselő, de nem fárasztó munka!

Általában a nagyméretű, pasztellszínű; homok, barna, bézs és az ezek árnyalatiból kialakított járólap burkolat összességében modern hatást kelt, míg a csempe használata, méretéből adódóan inkább hagyományos, vidékies benyomást.

Tévhit, hogy a nagyméretű csempe és járólap burkolat szűkíti a teret. Ha tetszik, akár a kisebb méretű fürdőben is használjunk bátran nagyméretű burkolólapokat. Az egyenletesen és kis fugavastagsággal burkolt falfelület és padló nagyon szép, homogén, szinte „tapétázott” benyomást kelt, igen elegáns megoldás. Főleg akkor, ha a csempe vagy a járólap ugyanakkora méretű és színű az aljzaton és a falon is.


Kevés minta látványos, a túl sok viszont zavaró lehet, és elvonja a figyelmet a felület szépségéről. Figyeljünk arra, hogy az egybenyitott konyha-, nappali-, étkező terekben ne használjunk egymást ütő, stílusában eltérő burkolatokat. Idegen és zavaró, ha az egyik részben a járólap nagyon modern, de a szoba egyik fala hagyományos, természetes kővel van burkolva. Vigyük végig a stílust és a burkolatot az egybenyitott helyiségek egészén.

Ha meleg, vidékies, családias hangulatú helyiségekre vágyunk, bátran használjuk a kisebb méretű, akár apró kockás csempeburkolatot, főként a konyha, a pult burkolásakor. Általánosan érvényes az a nézet, hogy kisebb helyiségben inkább világos színt, színkombinációt használjunk, míg a nagyobb terekben bátrabban kísérletezhetünk a sötétebb vagy élénkebb színekkel is.

Ugyanakkor azért a túl élénk színekkel legyünk óvatosak! A hatalmas kínálatnak köszönhetően- az extrém színű, harsány és feltűnő csempék és járólapok használata elterjedt. Egy felfokozott hangulatú pillanatban talán jó ötletnek tűnik a fürdőszobát pink rózsaszínbe vagy neon zöldbe öltöztetni, de az ilyen választást érdemes kétszer is átgondolni. A legtöbb embernek nincs lehetősége évente lecserélni a burkolatot, és ami ma újszerűnek, trendinek tűnik, sokszor zavaróvá, idegesítővé válik több éves használat során.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: csempe

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Burkolatragasztók

Amikor a lakóhelyiségek kerámia lapburkolatainak a felújítása szükségessé válik, először az új burkolólapok választékát szokás alaposan áttekinteni. A kiválasztásuk természetesen sok szempont...


Csempefestés

Ha csupán színt cserélnénk, burkolatot nem, és csak átmenetileg és nem az örökkévalóságig tervezzük így hagyni a felületet, akkor dönthetünk a csempefestés mellett. Hasonló módon járunk el, mint...