Redőnyrácsok

2014-07-11 11:55:44 | Módosítva: 2014-07-11 12:01:26

Üzlet portálok, kirakatok, garázsok és egyéb hasonló jellegű épületrészek időszakos lezárására és egyben behatolás elleni védelmére számos bevált kaputechnikai megoldás létezik. Vannak azonban olyan igények, amikor ezek a helyi adottságok miatt nem alkalmazhatók. Ezt okozhatja a beépítéshez szükséges hely hiánya, vagy egyéb igény, pl. áttekinthetőség, az átszellőzés szükségessége a légcsere miatt. Ilyen esetekben célszerű a feltekerhető redőny-, lapozó- vagy az ollósrács alkalmazása, amelyek a biztonságtechnikai igényeknek is megfelelnek. Ezek a megoldások azonban a lakásoknál és nyaraló épületekben is nagyon jól alkalmazhatók.


Lakossági célokra is előnyösek

Beépítésükkel elkerülhetők az ajtók, ablakok előtti, állandó jellegű biztonságtechnikai védőrácsok. Előnyük, hogy nyithatóságukkal megszüntethető a védőrácsok esetenként nyomasztó érzete, és a helyigényük is csekély. Bármikor felhúzhatók, nem zavarják a kilátást, nem keltenek bezártság érzetet.

Lehetőség van kézi vagy motoros mozgatásukra, sőt a távvezérlésük is megvalósítható. A motoros meghajtást cső- vagy tengelyvég-motorral lehet megoldani, a vezérlésüket pedig a kaputechnikában már meghonosodott módok valamelyikével lehet megvalósítani. Az ilyen jellegű védőrácsok nem lebecsülendő előnye, hogy használaton kívül szinte láthatatlanok, kevés alkatrészből állnak, szilárdságuk kiváló, jó a helykihasználásuk, és e mellett még mechanikus feltolás védelemmel is rendelkeznek, ami megakadályozza illetéktelen egyének behatolását. Az ilyen mechanizmusok a záróprofilt a vezetősínhez reteszelik, így megakadályozzák a rácsok felfeszítését, működtetését. A redőnyrácsok különféle cilinderes, igény szerint lamellás zárakkal, valamint több ponton záródó zárrendszerekkel is felszerelhetők.

Azt viszont, hogy feltekerhető redőny-, fellapozórács – amit főként ablakok belső védelmére, valamint belső térelválasztásra lettek kifejlesztve – vagy esetleg ollósrács ideálisabb az adott helyre, azt jobb szakértőre bízni. A feltekerhető redőnyrács előnyeit pl. erkélyek, ablakok védelménél előnyösen lehet kihasználni, míg a nagyobb felületű ajtók biztonságos védelmére az ollósrács is jól megfelel. Ezek kézzel működtethetők, és nagyon masszívak. Az ilyen rácsok méreteit a védendő nyílás méretén túl az is meghatározza, hogy milyen rögzítésre és esetleges meghajtásra van szükség. A méret és a felhasznált anyagok súlya ugyanis a szerkezetek súlyát és így a kezelhetőségét is meghatározza. Érdemes tehát a fix beépítésű biztonsági lakásrácsok helyett az igényesebb, és csak szükség esetén leereszthető, becsukható, és biztonságosan zárható, redőnyrendszerű biztonsági rácsok alkalmazásának lehetőségén is elgondolkodni.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Garázskapu vásárlás előtt

Akár korszerűsíteni szeretnénk meglévő garázskapunkat, akár új építésről van szó, érdemes kicsit felkészülnünk, mielőtt egy szakcéghez fordulunk. A Kling Kft. szakemberei bőséges tapasztalattal...