Kullancsok, szúnyogok ellen

2014-07-21 19:56:48 | Módosítva: 2014-07-21 20:16:06

A kullancsok fokozott számban támadnak idén, nem volt ugyanis hideg tél, amely csökkenthette volna a számukat az elmúlt hónapok során. Kiemelten figyelni kell tehát arra, hogy megelőzzük a kullancscsípést, és ezzel együtt minimalizáljuk a Lyme kór, illetve a kullancsok által hordozott vírusok veszélyét.


Szabadtéri megoldások

A vérszívó szúnyogok is évről évre és egyre nagyobb mennyiségben keseríthetik meg a szabadban tartózkodás élvezetét. Igaz, hogy ezek csípései csak kellemetlenek, viszont támadó és vérre szomjazó rajaik a belső lakóterekben is pokollá tehetik az életünket. Az ellenük való védekezés ezért alapvetően fontos, és lehetőség van rá, mégpedig a szúnyoghálókon és különféle füstölők alkalmazásán kívül is.


A legkézenfekvőbb megoldás a különféle riasztó krémek alkalmazása. E célra lehetőleg olyan szert érdemes használni, amelyik szagtalan, nem hagy foltot a ruhán, és hatóanyaga lehetőleg hosszú ideig elriasztja a kellemetlenkedő rovarokat. Vannak zselés anyagok, amelyeket a bőrre kenve illatanyaguk elpárologtatásával – amelyek egyébként nem, vagy alig érezhetők ember számára – riasztják el a rovarokat. Vannak kimondottan szúnyog és kullancsriasztó krémek, zselék, beszerezhetők riasztó hatóanyaggal átitatott törlőkendők is, amelyekkel a testfelületek letörlésekor kerül a bőrfelületre a védőanyag. A hatásossága azonban csak 1 óra, utána újabb áttörlés szükséges. Illatanyaga főként a szúnyogok ellen véd, de a kullancsok sem szeretik.

Sokkal hatékonyabbak és a védelmük is tovább tart az aerosolos kullancs és szúnyogriasztóknak. Ezekkel akár a ruházatot is be lehet fújni, illatanyaguk többnyire nem irritáló, a semleges illatúak használata a célszerűbb. Akár 8 órás védelmet is biztosítanak a vérszívó rovarok ellen gyártmánytól függően. Környezetkímélőbbek a pumpás kiszerelésű védőpermetek, amelyek nem tartalmaznak hajtógázt, hatóanyaguk általában nem irritáló, vagy semleges illatú, némelyik növényi hatóanyaggal riasztja el a kullancsokat és a szúnyogokat. Ilyen készítmények gyógyszertárakban is beszerezhetők, amelyek kimondottan nem irritáló, vagy bőrbarát hatóanyagokat, illóolajokat tartalmaznak. Krém és spray formában is beszerezhetők, 2-8 órán keresztül nyújtanak védelmet a kezelt bőrfelületeken.

Aki viszolyog a különféle riasztóspray-ok használatától, választhatja a szúnyog és kullancsriasztó műanyag karkötőt is, amely a csuklóra, bokára erősítve, fűhöz hasonló illatanyagával nyújt védelmet a szúnyogok és kullancsok támadása ellen. Fürdeni azonban nem lehet vele, viszont még akár lakóhelyiségben az asztalra helyezve is kifejti riasztó hatását. Használaton kívül tasakba zárva tartósítható, egyébként viselése 12 órás védelmet biztosít a rovarok ellen.

A kis gyermekek védelmére is beszerezhetők a számukra ártalmatlan, ám a szabadban tartózkodásuk idejére a szúnyogok ellen védelmet biztosító kisméretű, ultrahangos készülékek. Ezek kb. 2 m-es hatótávolságúak, és a lakásban is megóvják a kicsiket a szúnyogok csípései ellen. A kisméretű készülékek 40 kHz-es, pulzáló, emberi fül számára nem hallható hangfrekvenciát bocsátanak ki, és a kullancsok ellen is hatásosak. Hasonló működésűek a felnőttek számára készült, karórához hasonló kialakítású szúnyogriasztók, amelyek bárhol használhatók, és ugyancsak változó és pulzáló ultrahang kibocsátásukkal riasztják el a vérszívó rovarokat. Valamivel nagyobb a hatótávolsága a ruházatra erősíthető, ugyancsak váltakozó hangfrekvenciát kibocsátó ultrahangos rovarriasztóknak, amelyek akárhol, tartós használat mellett is hatásosak. Az ilyen készülékeknek ugyan nem jelentős a fogyasztásuk, ám célszerű azt is számításba venni, hogy milyen áramforrással és mennyi ideig működőképesek.

Beszerezhető olyan rovarriasztó készülék is, amely nem áramforrással, hanem patronos, szagtalan, nemzetközileg engedélyezett gázzal, illetve betétlapokkal akár 20 m2-nyi területen fejti ki riasztó hatását. A töltet 12 órára biztosít védelmet a készülék viselőjének, komplett készletben kapható és utántölthető. Akár szakaszosan is működtethető, a gáz kibocsátását és a lapka használatát külön-külön ki lehet kapcsolni, így ezek használhatósági ideje meghosszabbítható.

A talán legismertebb szúnyogriasztó a spirál alakú, anyagának izzása közben keletkező füst illatanyagával védelmet adó szúnyogriasztó spirál. A szabadban lehet használni, parázsló anyagának illata némelyeknek kellemetlen lehet. Hátránya, hogy csak szélmentes helyen hatásos. A különféle illóanyagokat égés közben kibocsátó kerti fáklyákat ugyancsak a szabadban lehet alkalmazni, ám ezek hatásossága a számukkal fokozható, bár a légáramlásokra érzékenyek. Teraszok, erkélyekre (max. 12 m2) jó megoldás lehet még az energiatakarékos speciális sárga színű szúnyogriasztó izzó.

Beltéri megoldások

A beltérben, hálózati aljzatba csatlakoztatható rovarriasztók általában folyamatos használatra készülnek, és utántölthető illóanyagok elpárologtatásával fejtik ki a hatásukat. Az illóanyagok egyenletes és folyamatos elpárologtatását termosztát biztosítja, ám ennek ellenére hatékonyságuk függ a helyiség légcseréjétől is. Az illóanyagok elég változatosak, nem irritáló hatásúak, újabban már zöld tea kivonattal is dúsítottak.

Az ultrahangos rovar riasztók választéka elég bőséges, és számos közülük komplex hanghatással működik. A hatótávolságuk nagyban függ a készülék keltette ultrahangok intenzitásától, és változó magasságától. Ezek az emberi fül számára nem érzékelhető tartományban fejtik ki riasztó hatásukat. A készülékek hatótávolsága 1500 m2 is lehet, ennek figyelembevételével célszerű a megfelelő készüléket kiválasztani.

A rovarinvázió ellen rovarcsapdákat is szokás használni. Ezek némelyike propán gázzal működik, és főként nagy kertekben ideális a használatuk. A LED-es fényforrás pulzáló fényével csalogatja a magához a rovarokat, amelyeket beszívja, és tartályba illetve a külső ragasztós lapon gyűjt össze. E mellett a rovarokat vonzó, testszagokat és széndioxidot „utánzó” jeleket bocsát ki a készülék. Ezek kimondottan nagyobb, akár 5000 m2-nyi külső területek védelménél gazdaságosak. UV lámpával, speciális csalogatóanyaggal kombinált rovarcsapda is beszerezhető, amely a rovarokat erős vákuummal szívja a tartályába, ahol elpusztulnak. A tároló hetente ürítendő, és feltöltendő a csalogató anyag tartálya is. Az ilyen készülékek hatásossága akár 1500 m2-re is kiterjedhet.

Célszerű mindig a tevékenységhez igazodó készüléket választani, amely kiránduláskor, túrázáskor a személyes védelmet szolgálja, a kertben és a belső lakóhelyiségekben pedig állandó üzem mellett a rovarmentes tartózkodást biztosít.

Ami patikában nem kapható

Nem igazolt a hatékonysága azoknak a műanyag-, textil- vagy szilikon karkötőknek, amelyeket a kullancsok és szúnyogok elriasztására árusítanak – közölte az ÁNTSZ, amely szerint a természetes hatóanyagúnak mondott karkötők akár allergiás bőrtüneteket is kiválthatnak.


Az egészségügyi kártevőnek minősülő szúnyogok távoltartására alkalmas készítmények, a szúnyogriasztó szerek, valamint szúnyog- és kullancsriasztó szerek Magyarországon csak az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) engedélyével forgalmazhatók – írta közleményében az ÁNTSZ.

Az engedély számát – amely az OTH betűkkel, illetve a 2011. július 1-je után engedélyezett szerek esetében JÜ betűkkel kezdődik, majd számokkal folytatódik – a termék címkéjén fel kell tüntetni. Az OTH engedély kiadását minden esetben megelőzi a termék hatékonysági vizsgálata, amelyet az Országos Epidemiológiai Központ végez el saját szúnyogtenyészetén.

Szúnyogriasztó szerek vásárlása előtt feltétlenül érdemes ellenőrizni a címkén a fenti betű- és számkombináció meglétét, mert csak az engedélyezési eljáráson átesett terméktől várható el kellő hatékonyság. Csak engedélyezett terméknél garantálható az is, hogy az alkalmazása – a használati utasítás betartása esetén – nem jelent elfogadhatatlan egészségügyi kockázatot.

Az évtizedek óta jól bevált engedélyeztetési rendszer ellenére jelenleg is kaphatók olyan termékek, amelyek megjelenési formája műanyag-, textil- vagy szilikon-karkötő és címkéjük alapján szúnyog- vagy kullancsriasztásra alkalmasak. Ezek tipikus hatóanyagai a citronella, a geraniol és egyéb növényi kivonatok – olvasható a közleményben.

A jelenleg engedélyezett riasztószerek között azonban egyetlen karkötő formájú termék sem szerepel, tehát e karkötők hatékonysága nem igazolt. Ezért az ÁNTSZ felhívja a figyelmet arra, hogy ilyen termék vásárlásakor kétséges, vajon a pénzünkért az ígért hatékonyságú terméket kapjuk-e.

Forrás: HVG

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kullancs, szúnyog

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szúnyogháló javítása

A szúnyoghálók javítására a leggyakrabban a rovarháló kiszakadásakor, valamint a mozgó alkatrészek sérülésekor van szükség. Alapvetően minden szúnyogháló típusra igaz, hogy bizonyos részük...


Kullancsveszély

A természetben járva, kirándulás közbe, vagy akár szabadban, parkokban, kertekben tartózkodva nemkívánatos élőlényekkel is találkozhatunk. Ezek között a kullancs az egyik legkellemetlenebb,...