Földház kicsibben

2014-08-12 18:28:14 | Módosítva: 2014-08-12 18:37:51

Ahol adott egy hétvégi telek, a következő lépés, hogy ott is lehessen aludni. Az építkezés drága, sokszor nem éri meg a vesződséget és az anyagi ráfordítást az évente kint töltött néhány napért. A mobilházak már barátibb árúak, de még mindig nem olcsók. A leharcolt lakókocsi egész komfortos, csak nem túl elegáns.


Megoldás a hobbit ház?

A gyűrűk urában népszerűvé vált hobbit házaknak ma már szerte a világon kultuszuk van. A félig földbe épített ház előnye, hogy kevesebb az anyagköltsége, emellett nyáron hűvösebb, télen melegebb, mint a külső levegő hőmérséklete, hiszen a talaj temperáló hatása érvényesül.

Egyes vidékeken, mint például a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken a barlang-, és domboldalba vájt kis lakásoknak igen nagy hagyományuk van. Az arra utazók napjainkban is találkozhatnak még elfoglalásra váró barlangokkal, melyeket némi hatósági ügyintézés után és egy ajtóval kiegészítve, kevés belső átalakítás után birtokba lehet venni. Az ottani ingatlanirodák kínálatában is mindig találhatók ilyen domboldalban kialakított kis lakások. Mivel ezek a településektől távol vannak, ezért az odajutás csak autóval lehetséges, ám a parkolás a domborzat miatt ritkán megoldható az „épület” közelében. Ez a hátrányuk mindössze.Bár dombos vidéken egyszerűbb az ilyen természet adta épületformák tovább-alakítása, de teljesen sík vidéken sem lehetetlen kialakítani egy kis, barátságos, félig föld alá épített hobbit lakást.

Képes összeállításunkban bemutatunk pár luxus kivitelű hobbit-házat is, majd egy képsorozatban egy kicsi, egyszerű, ám hétvégi háznak kiválóan megfelelő, szerényebb, de bárki által megépíthető változatot is.

– A belső terek kialakítása nem egyszerű ott, ahol nincsenek szögek csak lekerekített formák.

– Ahol dombos a vidék még egyszerűbb a fölházak kialakítása.

– Sokan megirigyelnének egy ilyen hétvégi házat.

– A színekkel akár görögös stílust is kaphat egy földház.

– Egy ilyen házba könnyű beleszeretni.

 

Kicsi földház a hétvégi telekre


Először kiássuk az alapot olyan mélyen, hogy kényelmesen állva lehessünk majd bent


Ezután jön az ácsszerkezet, és körbe a vízszigetelést ellátó lemez


A tető legyen annyira teherbíró, hogy egy ember súlyát elbírja, hiszen annyi talajjal fogjuk fedni, ami füvesíthető, tehát bírnia kell a terhet


Leggyorsabban gyepszőnyeggel oldhatjuk meg, hogy egyből „kizöldüljön” a tető


Ezeket követi a bejárati ajtó kialakítása


A belső részeket helytakarékos beépített bútorokkal tehetjük barátságosabbá


Kis falakkal elkülöníthetjük a különböző funkciójú részeket egymástól


Az ácsolt vázszerkezetre akár gipszkarton és tapéta, akár faberakásos borítás is kerülhet


További berendezési tárgyakkal még otthonosabbá tehető a hobbit lak


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Dombházak

A dombházak, vagy földházak még messze vannak attól, hogy elterjedtnek nevezhessük őket, ám egyre többel találkozhatunk hazánkban…