WPC teraszburkolat

2014-07-11 13:00:12 | Módosítva: 2014-07-11 13:09:48

A kert tulajdonosok a házuk melletti terasz vagy üdítő fürdőzésre épített medencéjük közvetlen környezetét igyekeznek olyan burkolattal befedni, amely nemcsak dekoratív látványt biztosít, de tartós, és szinte semmilyen karbantartást nem igényel. A teraszok mellett az erkélyek padlóját is célszerű olyan burkolattal ellátni, amely az időjárás szélsőségeinek is tartósan ellenáll, és a kialakítása is könnyű. E célra az új fejlesztésű kompozit, azaz a WPC burkolóanyagok valamelyike kiválóan megfelel.

Gyorsan lerakható és hosszú életű

Ez az újnak mondható anyag, nevezetesen a WPC (ez egy rövidítés, amely a Wood Plastic Compozite szavak kezdőbetűiből adódik) lényegében a fa és műanyag különféle anyagkeverékeire utal. Ezek a kompozit anyagok faforgácsból, farostból, és különböző hőre lágyuló – többnyire újra hasznosított – műanyag adalékokból (például PVC-ből, polipropilénből vagy polietilénből) állnak. A WPC burkolatokban lévő fatartalom 50 és 90% között van.


A kompozit anyagokba kevert egyéb kémiai adalékanyagok szemmel nem vehetők észre, céljuk, hogy megteremtsék a faforgács és a polimer anyagok ideális összeépülését, és megkönnyítsék a későbbi feldolgozási munkálatokat. A WPC leginkább ott terjedt rohamosan, ahol e termékkel a természetes faanyagok kiváltása a cél, például a házon kívüli területeken, ahol fontos az új anyag időjárással szembeni ellenállása. Így főként a szabadban lévő teraszokon a deszkapadlózat helyettesítésére, de egyéb – eredetileg fából készülő tárgyak – készítésére is alkalmazzák, pl. kerítés, pad, szegélyezés. Újabban ajtó- és ablakkeretekhez is előszeretettel használják.


Az eddigi tapasztalatok alapján WPC kompozit burkoló anyagok tartósabbak, mint bármely más, különböző tartósítószerekkel kezelt keményfafajta, és környezetbarát termék. Az ilyen kompozit anyagok szinte nem igényelnek felületi kezelést, legfeljebb gyakoribb felületi tisztító mosást. Törésre, hasadásra nem hajlamosak.

A fa-műanyag kompozit anyagok leggyakoribb felhasználási módja a teraszburkolat, mivel itt tudják a ház-, illetve lakástulajdonosok legelőnyösebben felhasználni az anyag pozitív tulajdonságait, főként külső burkoló anyagként. A faadalék főként a természetes megjelenést, míg a műanyag és a hozzáadott egyéb anyagok e burkolóanyag tartósságát garantálják. Az otthon és az ahhoz tartozó kert teljes összhangjának megteremtésekor az előnyei tagadhatatlanok.

A különböző gyártmányú burkolóelemek közel hasonló szerkezetűek; anyaguk üregesen kialakított, a felületükön általában finoman hornyoltak és érdesítettek, csúszásmentesek. Méreteik a gyártmánytól függően változnak, vastagságuk 21, 25, 28, és 30 mm közötti, szélességük 10, 14, 15 cm, az elemek hosszúsága pedig típustól függően 2,9, 4, illetve akár 6 m is lehet. A színük is különböző, amit a bedolgozott faadalék jelentősen befolyásol. Az idő múlásával, az UV sugárzásnak köszönhetően, kissé fakulhat, ám ez szinte alig észrevehető.


Az ilyen padlókat csak szilárd alapra lehet lerakni, amelynek egyenletes felületűnek és enyhén lejtősnek kell lennie. Ez lehet már meglevő szilárd burkolat is. A burkoló elemeket azonos anyagú, üreges párnafákra fektetve lehet rögzíteni, amelyeknek a kiosztási távolsága egymástól 35 cm, és a lejtés irányában párhuzamosan kerüljenek lefektetésre, hogy a csapadék lefolyását ne akadályozzák. Az üreges párnafák ugyancsak WPC anyagból készülnek, méretük pedig 45x145, illetve 50x150 mm.

A párnafákat szilárdan az aljzathoz kell csavarozni. Ez lehet beton vagy nagyon alaposan tömörített talaj, esetleg 30x30x4 cm-es betonlap is. Ez utóbbiakat egymástól 50 cm-re kell lehelyezni a tömörített és síkban eldolgozott altalajra, mégpedig enyhe lejtéssel a vízelvezetés miatt. A tartó párnafáknak egy síkban kell lenniük, közük pedig feltölthető 2 cm vastagságban apró kaviccsal vagy zúzott kővel.

A kompozit burkolatok a hőmérsékletváltozás hatására tágulnak, zsugorodnak, ezért ezt a burkolat kialakításánál feltétlenül figyelembe kell venni. A tágulási rések kialakításának elmulasztása a burkolat károsodását okozhatja. Ezt a 3 m-es szálaknál 6 mm-es szélességű tágulási hézagok beiktatásával lehet elkerülni. A rövidebb burkolóelemeknél a hézag szélességét arányosan csökkenteni lehet, de mellőzni tilos! A burkolólapok esetleges felületi hornyolása a lejtés irányába essen a gyorsabb csapadék elvezetése érdekében.


A megfelelően előkészített alapra, azaz a párnafákra az első burkoló lapot korróziómentes, 4x40-es csavarokkal, a lap külső élének alsó horonyperemén át kell rögzíteni. A lapoknak bármelyik oldala kerülhet felülre, a csavarokat 45 fokban megdöntve kell behajtani. A hőtágulás miatt célszerű előfúrást készíteni, amelyek a lap hossza mentén legyenek hosszabbak. Az első burkolólap belső élét, valamint a többi lap minden élét a párnafákhoz a hornyokba illesztett szerelő kapcsokkal és csavarokkal lehet rögzíteni. A következő lapot a T-kapocs széle alá kell szorosan beilleszteni, ami egy gumikalapáccsal kíméletesen megütve könnyen és fokozatosan elvégezhető az egész lap teljes hosszában. A további lapok hasonlóképpen rakhatók le, közöttük 5 mm-es hézagokat kell biztosítani. Az utolsó lap belső pereme ugyancsak a kapcsok alá ütögethető, majd lap külső éle az elsőhöz hasonlóan csavarozható a párnafákra.

A burkolatlapok lerakását követően, a tökéletes megjelenés érdekében, a burkolat küldő éleit takarócsíkokkal kell lefedni. A takarócsíkok felső éle egy szintben legyen a burkoló lapok felső szintjével. Nem szabad elfelejtkezni a tágulási rések kialakításáról a burkolatlap vége és a takarócsík között, valamint a takarócsík végeinél. A burkolat azon oldalain, ahol a burkolatlapok végei láthatók, a takarócsík csavarjait a tartókba egyenes vonalban, a takarósín teteje alatt 40 mm-rel célszerű behajtani. Az éltakaró csíkokat a sarkokon gérbe vágva érdemes egymáshoz illeszteni. Az elemek rögzítéséhez természetesen süllyesztett fejű csavarokat kell használni.


Van egy klick rendszerű járólap változata is. Ezek négyzetes alakúak, méretük 30x30 cm, vastagságuk pedig 2,2 cm. Ezek bárhol gyorsan lerakhatók, elemeiket csak össze kell pattintani, és máris kész az időtálló burkolat. A kisebb alapterületű teraszoknál előnyös az alkalmazásuk, mert változatos mintákba rakhatók le, és ha szükséges a felesleges részük egyszerűen lefűrészelve igazítható az adott felület méretére, és bármikor felszedhető, mivel párnafákat és egyéb rögzítést nem igényelnek. Színválasztékuk ugyan nem túl változatos, ám könnyű és gyors telepítésük miatt egyre kedveltebbek az egyéb, szilárdan lerakott burkolatoknál.


A különféle adalékok adják meg az üreges kialakítású WPC burkolólapok színtónusát


A burkoló lapokat azonos anyagból készült párnafákra kell szilárdan rögzíteni. A burkolólapokat az élük hornyába illeszkedő kapcsok szárai alá illesztve lehet szilárdan a párnafákhoz fogatni


A WPC burkolólapok akár betonlépcsők lefedésére is alkalmasak


A lépcsőfokok élét ez esetben is éltakaró elemekkel kell lefedni


Az egymás mellé fektetett burkoló­lapokat a lefogó kapcsok által biztosított hézagok között behajtott facsavarokkal lehet a párnafákra szilárdan leerősíteni


A legszélső lapokat szegélyelemmel célszerű lezárni


A WPC kompozit anyagból készült teraszburkoló elemek nem szívják magukba a csapadékot


A WPC anyagú burkolóelemek nem érzékenyek a vízre, ezért akár medencéket övező burkolatként is nagyon tartósak


A kompozit anyagú teraszburkolókból kialakított felületek jól illenek a kaviccsal fedett területrészekhez is

Könnyű megmunkálásuk lehetővé teszi egyedi burkolat formák kialakítását is


A WPC speciális fajtája a négyzetes alakú, klickesen egymáshoz erősíthető kültéri járólap panel

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

WPC burkolat Kül- és beltérben

Mivel tavasztól késő őszig egyre több időt töltünk a teraszon, még inkább megnőtt az igény a tartós, gondozásmentes, de modern kültéri burkolatok iránt, amelyek ellenállnak a szélsőséges...


Itt a jó idő, irány a kert!

A tavasz és a jó idő közeledtével sokkal szívesebben látogatunk ki akertbe, és vetjük bele magunkat akerti munkálatokba, tennivalókba. És természetesen ilyenkor sokunkban felmerül a kérdés, hogy...