Árnyékolók karbantartása

2014-07-21 19:35:50 | Módosítva: 2014-07-21 19:48:00

Ahhoz, hogy a különféle napárnyékolók ne foltos-koszos kellékei legyenek a környezetünknek, legalább egyszer egy évben, lehetőleg a nyári szezon kezdetén némi karbantartást igényelnek. Ezzel biztosítható, hogy egész őszig kifogástalanul működjenek és tiszták is legyenek. Ez minden szerkezeti egységükre kiterjedő vizsgálatot és esetleges csekély felújító karbantartást jelent még a legegyszerűbb napernyőkön is.


Ponyvák tisztítása

A különféle árnyékoló, napellenzők egyik lényeges része a ponyva. Ezek védik az árnyékolt területet a túlzott napsütéstől, szitáló esőtől. A vásznaik strapabírók, UV sugárzás ellen stabilizáltak, és felületük általában por-, szenny- és víztaszító kivitelű. Ám a levegő szennyezettsége, valamint a madár- és egyéb piszok ennek ellenére beszennyezik a ponyvák felületét. Ezért ajánlatos még a nyár elején a ponyvákat kifeszítve vagy kitekerve letisztítani.

Ha koszfoltok fedezhető fel rajtuk, tisztításukhoz tilos vegyi tisztítószereket használni, mert ezek tönkre tehetik a napellenző ponyvák impregnálását! Kifeszítve, kevés mosogatószeres vízzel, kefével fellazíthatók a felületére rakódott szennyeződések, ami locsolótömlő vízsugarával könnyen lemosható a felületükről. A ponyvák nedves anyagát kifeszítve is kell megszárítani, így elkerülhető a befülledésük.

Egyéb alkatrészek karbantartása

Az egyszerű, esernyőszerkezetű napernyőknek a feszítőpálcákra rögzítésüket is célszerű ellenőrizni, és ha szakadt az anyag széle, kis rávarrt műbőrdarabbal még megelőzhető a vászon további szakadása. A műbőrt is erős fonállal kell a pálca végére erősíteni. A kitámasztó pálcák csapjait is érdemes megvizsgálni, és ha szükséges, a kikopottak alumínium szegeccsel kicserélhetők. Ez vonatkozik a rúdon mozgatható reteszelő hüvely csatlakozásaira és a retesz tengelyére is.

A nagyméretű oldalkaros napellenzőket sem árt a használatuk előtt megvizsgálni. A ponyván kívül a csuklópontokat érdemes kevés WD 40-gyel megkenni, majd a felesleges anyagot letörölni. Ezzel az ernyő könnyű nyitása akadálymentessé tehető, és ezt az összes csuklórésznél érdemes elvégezni. Az esetleges csavaros kötéseket is ajánlatos utánhúzni, a pálcákat pedig letisztítani.

A fából készült alkatrészeket kopás esetén finom csiszolást követően gyorsan száradó színtelen lakkal kell bekenni a faanyag védelme érdekében. Ezt főként a fa oldalkarok állagmegőrzése miatt nagyon fontos megtenni. A fémvázas változatok festése ellenállóbb, a könnyűfém nem hajlamos a korrózióra, a szennyeződések pedig denaturált szeszes textíliával könnyen eltávolíthatók a felületükről.

A csuklókaros napellenzőket is még a használatbavételük előtt célszerű átvizsgálni. Különös tekintettel a csavarkötések szilárdságát, a ponyva dőlésszögét, illetve a homlokprofil vízszintes helyzetét, továbbá a csuklópontok csendes és szorulásmentes elfordulását, és a ponyva sérülésmenteségét kell alaposan átvizsgálni. Az igényesebb csuklókaros napellenzők szinte gondozásmentesek, viszont az olcsóbb változatoknál a csuklópontok, hajtótengelyek esetenként kenést igényelnek. A karbantartási feladatokhoz, apróbb beállításokhoz szükséges szerszámok általában minden háztartásban megtalálhatók. Kis odafigyeléssel a legapróbb hiba is felfedezhető és idejében elhárítható, csak arra kell ügyelni, hogy a karok kihajtása, mozgatása és a ponyva szögbeállítását szolgáló áttételek, meghajtások akadálymentesen működjenek. Csekély karbantartással megakadályozható a napellenző idő előtti meghibásodása.

A napvitorlás árnyékvetőknél főként a kötőelemeket kell alaposabban megvizsgálni, meghúzni. Ez a mozgó szerkezeti részeken nagyon fontos, mert a szél erősödésekor a ponyvákat gyorsan be kell húzni, amit az akadozva működő csigarendszer, vagy a sérült kötélzet akár meg is akadályozhat. A feszítő oszlopok és tartók anyaga rozsdamentes, karbantartást nem igényel, ám a hibás alkatrészeket célszerű újakra cserélni, amelyeket a gyártótól lehet beszerezni, éppen úgy mint az elhasználódott, kopott feszítő köteleket, láncokat, és egyéb alkatrészeket, amelyek balesetveszélyesek is lehetnek. Aki az ilyen apró javításokra nem szívesen vállalkozik, az a gyártótól kérheti a javítás elvégzését, mert erre is lehetőség van.


A napernyő ponyváját a mosogatószeres mosás és öblítés után kifeszítve kell megszárítani


A feszítőpálcák csuklóit, csapjait célszerű átvizsgálni


Az oldalkaros napernyőknek főként a fa alkatrészei igényelhetik az átlakkozástA csuklókaros napellenzőknél a rögzítő csavarokat, a meghajtó áttételeket és magát a ponyva állapotát is alaposan át kell vizsgálni


A napvitorláknál a kifeszítő kötelek, csigák és a vászon szélek szegését kell alaposan átvizsgálni, illetve a hibás alkatrészeket kicserélni

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Okosotthon: vezetékes és vezeték nélküli rendszerek

A vezetékes kiépítésű intelligens otthon rendszereket alapvetően azúj építésű, nagyobb alapterületű és komplex felújítások számára ajánlják. Vezetékes okosotthon rendszerek esetében a szükséges...


Öt ok, amiért előnyös zsaluziát választani nyílászáróinkhoz

Hazánkban a kültéri árnyékolók esetében a legtöbb ember még mindig csak a redőnyt ismeri, holott számos egyéb alternatíva is elérhető már a magyar piacon. Ilyen többek között a zsaluzia, ami nem...