Betonozás meleg időben

2014-07-11 11:44:21 | Módosítva: 2014-07-11 11:54:06

A nyári meleg, a tartósan magas hőmérséklet, melyet évről évre megdőlő melegrekordok is jellemeznek, egyre nagyobb kihívás elé állítja a betonozást végzőket, kivitelezőket.

Tanácsok a Holcim szakembereitől

Az embereket nyáron a nagy kánikulai meleg viseli meg, viszont a betonozás szempontjából már meleg időnek tekintjük azt is, amikor a levegő hőmérséklete tartósan, legalább 4 órán át 25–38 °C között van. Annak érdekében, hogy az elkövetkező hónapok során, meleg időjárás esetén is sikerrel járjon a betonozási munka, a következő tanácsokat javasoljuk figyelembe venni:


– Ha a környezeti hőmérséklet tartósan meghaladja a 38 °C-ot, a munkálatokat halassza hűvösebb napokra. Ha a 38 °C-ot tartósan nem is haladja meg a környezeti hőmérséklet, a munkát akkor is legjobb az esti órákra időzíteni, így a frissen készülő betonfelületet nem éri közvetlen napsugárzás.

– A betonozás megkezdése előtt a fogadó felületeket, illetve zsaluzatot megfelelően elő kell készíteni. A nedvszívó felületeket a munka megkezdése előtt be kell nedvesíteni, hogy a bedolgozott betonból ne szívhassák ki a vizet.

– A frissbeton hőmérsékletére az adalékanyag és a víz hőmérséklete van leginkább hatással. Mivel a vezetékes, vagy fúrt kútból származó keverővíz hőmérsékletét nem tudjuk befolyásolni, szükség esetén az adalékanyag hőmérsékletének emelkedését tudjuk megakadályozni, vagy csökkenteni a direkt napsugárzás elleni takarással.

– A keverés lehetőleg árnyékos helyen történjen, hogy a keverő dobját közvetlen napsugárzás ne forrósítsa.

– A készülő frissbetonhoz vizet csak keverés közben szabad adni. Utólag, például talicskában vizezni már nem szabad.


– A bedolgozást a lehető leggyorsabban kell végezni, mivel a meleg hatására csökkenő konzisztencia a bedolgozást egyre inkább nehezíti. A megkevert betont nem szabad napsütéses, vagy huzatos helyen várakoztatni. Ha a beton felülete a rövid várakozás ellenére mégis kiszárad, a kiszáradt réteget le kell választani, felhasználni nem szabad.

– Végül, de nem utolsó sorban nagy figyelmet kell fordítani az utókezelésre is, mert a jól végzett munka gyakran itt vész kárba. Az elkészült felület párolgási veszteségét permetezéssel kell pótolni, a sokak által alkalmazott locsolás a frissen elkészült felületet tönkreteheti, a finom cement tartalmú pépet kimossa. Utókezelni párazáró szer felhordásával is lehet, fontos a széltől és a napsütéstől való védelem, a szükség szerinti takarás. Az utókezelés megkezdése nem várhat a teljes munka befejezéséig, az elkészült szakaszokon azonnal meg kell kezdeni.


A tervezett betonszerkezet elvárt minőségben történő elkészítése fontosabb cél, mint a gyorsaság. Ha nem biztosíthatók a meleg időben történő betonozás felté­telei, érdemesebb a munkát a hűvösebb napokra halasztani.

A Holcim Házépítő cement közepes, mérsékelt hőfejlődésű, így nyári nagy melegben történő betonozáshoz kimondottan alkalmas.

További információért a Holcim termékekről itt található!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Családi házak alapozása

Családi házak alapozásához olyan cementet kell választani, amellyel nagy tömegben, könnyen és gyorsan bedolgozható betonkeveréket lehetkészíteni. Emellett földzsaluba történő bedolgozás esetén,...


Építsünk házat egyszerűbben

A beton időtálló és költséghatékony megoldás acsaládiházak építésénél és felújításánál is. Sokan saját kezűleg vágnak bele a munkába, ilyenkor azonban nem árt utánanézni a szakszerű...