Fénycsatorna

2014-08-14 11:56:19 | Módosítva: 2014-08-14 12:01:51

A fénycsatorna nem ablak és nem is felülvilágító, habár a tetőbe építve úgy néz ki, mint egy tetőtéri ablak. Egy nagy fényvisszaverő képességű, flexibilis vagy merev csövön keresztül vezeti be a természetes fényt a ház belső, ablaktalan helyiségébe. Külső megjelenése a tetőtéri ablakokéhoz hasonló, így esztétikusan illeszkedik a tető síkjába. 


Hogyan működik?

A fénycsatornák a ház vagy lakás belsejében fekvő ablaktalan vagy nagyon sötét helyiségekbe viszik el a természetes fényt. A ház belsejében fekvő kisebb helyiség bevilágítására ajánlhatók, mely a tetővel közvetlenül nem határos – tetőteres és egyszintes ház esetén is. Ilyenek a fürdőszoba, mosdó, előszoba, gardrób, háztartási helyiség, közlekedő, folyosó. Konyhába, hálószobába és nappaliba nem ez az ideális megoldás.

Beépítésére a déli fekvésű tető a legideálisabb. Természetesen a napszak, az évszak, a nap állása és szöge, de még a helyiség falának színe is befolyásolják a bevitt fény mennyiségét.

A fénycsatornák között magas- és lapostetőhöz egyaránt lehet megoldást találni. Mindkét tetőfajtához kifejlesztettek ún. merev csöves, és ún. flexibilis csöves megoldású változatot. A merev csöves fénycsatornák a napfénynek akár a 99%-át is képesek eljuttatni a ház belsejébe. Maga a fényvisszaverő cső egy 60 W-os izzóhoz képest 14-szer több fényt továbbít a sötét helyiségek felé. A merev csöves fénycsatornák teljesítménye a flexibilis csöves változatokét 6-szor is felülmúlhatja. Ha kedvezőtlen a tájolás és a tetőhajlásszög, csak a merev csöves fénycsatorna ad annyi természetes fényt, mely alatt olvasni, barkácsolni is kitűnően lehet. A merev csöves fénycsatorna 185 cm-es alaphossza toldócsövekkel akár 600 cm-ig bővíthető. A beépítéshez viszont mindenképpen be kell jutni a padlástérbe, ahol elegendő hely áll rendelkezésre a munka elvégzéséhez.


Merev csöves fénycsatrona magastetőhőz kifejlesztett változata 15-60° közötti hajlásszögű tetőfelületben alkalmazható. A fénycsatorna tartalmaz egy burkolókerettel egybeépített, bevilágító fix tetősíkablakot, egy mennyezetbe szerelhető világítóegységet, és a kettőt összekötő, egyenes szakaszokból összeállítható csövet. A fénytovábbító cső teljes belső felületét fényvisszaverő bevonat fedi, mely a természetes fénynek akár 99%-át is képes továbbítani. A fénycsatorna beépítése a tetőfedő anyagtól függetlenül egyszerű.

A flexibilis csöves fénycsatorna megoldás lehet a ház belsejében fekvő helyiség megvilágítására abban az esetben, ha a helyiség a tetővel közvetlenül nem határos, és más módon nem vihető be természetes fény. Ilyen helyiség például a fürdőszoba, az előszoba, a gardrób, a háztartási helyiség vagy a lépcsőház, ahol a természetes megvilágítás napközben kívánatos lehet. A flexibilis csöves változat abban az esetben ajánlott, amikor a tetőfedő anyag és a mennyezet távolsága 40-150 cm között van. A fénycsatorna hossza tovább nem bővíthető. Flexibilis csöves fénycsatorna beépítése esetén a csövet amennyire csak lehet, ki kell feszíteni a nagyobb fényvisszaverés érdekében.


Merev csöves fénycsatornáknak kaphatók lapostetőhöz kifejlesztett változatai is. A fénycsatorna lapostetős épületek belső fürdőszobáiba vagy folyosókra a természetes fényt igen hatékonyan juttatja el. A fénycsatorna beépítése lapostetőkbe is egyszerű a keretet és a víztiszta akrilburát könnyű elhelyezni a tetőszerkezetben. A merev csöves fénycsatorna 0-15° közötti hajlásszögű tetőben, csak olyan terekben alkalmazható, ahonnan lehetséges a megközelítése (pl. álmennyezet megbontásával, búvótérből). A fénytovábbító cső teljes belső felületét fényvisszaverő bevonat fedi, mely a természetes fénynek ugyancsak akár 99%-át is képes továbbítani. A lapostetőkhöz is kifejlesztettek flexibilis fénycsatornát. Ha egy lapostetős ház közepén olyan kisebb helyiség (fürdőszoba, gardrób stb.) kapott helyet, amelyet mégis természetes fénnyel szeretnénk bevilágítani, a flexibilis fénycsatornával ez is megvalósíthatja. A lapostetős fénycsatornák közül a flexibilis változat akkor jó megoldás, ha a tetőfedő anyag és a mennyezet távolsága 20-90 cm között van. Egy fénycsatorna kb. 6 m2 területű helyiség bevilágítására alkalmas.

Fényátbocsátás az időjárás tükrében

A fénycsatorna fényátbocsátási képessége számos tényezőtől függ: az időjárási körülményektől (felhős vagy napos idő), a napfény beesési szögétől, a fénycsatorna tájolásától és hosszától.

A merev csöves fénycsatorna fényereje az izzóknál és a flexibilis csöves változatokénál is lényegesen hatékonyabb, a külső üvegfelületet elérő fény 98%-át továbbítja a belső térbe. A különböző típusoktól és megoldásoktól várható fényerő kiszámításához a szakcégek egyszerűen használható kalkulátorokat kínálnak. Ahhoz, hogy a fényviszonyokat befolyásoló valamennyi tényezőt figyelembe vegyük, ajánlatos az ilyen kalkulátor használata. A várható fény számításakor azzal kalkuláljunk, hogy méterenként kb. 6%-kal csökken a fényátbocsátási képesség, ezen felül könyökcsőnél 10%-kal csökken a fényátbocsátási képesség

A fénycsatorna mennyezeti csatlakozógyűrűje gumitömítéssel van ellátva, ami véd a por bejutásától. Ha valamilyen okból mégis szükséges a tisztítás, az elemek könnyen leszerelhetők, és a por eltávolítható. A takarógyűrű elforgatása után könnyen kivehető a mennyezeti búra. A művelethez szerszám nem szükséges. A tok és a burkolókeret karbantartást nem igényel. Az üveg a speciális, öntisztuló bevonatnak köszönhetően szintén nem igényel karbantartást vagy tisztítást. A külső felületre felvitt különleges, vékony bevonatot a természetes fény aktiválja, így a lerakódott szennyeződés fellazul, amit az esővíz könnyedén lemos.Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a fénycsatornát nem szükséges szigetelni.

Tesztek igazolják, hogy a párásodás sem okoz gondot. A mennyezetbe szerelt buratest gumiszigeteléssel van ellátva, és a belső pára nem tud kijutni a külső térbe. A külső páralecsapódásnak minimális az esélye, mert a külső páratartalom nagyon alacsony és a mennyezeten van a legmelegebb, tehát szintén ki van zárva a páraképződés. A technológia kizárja a csapadék beszivárgását is a tetőn keresztül.

A fénycsatorna beépítéséhez mindenképpen javasoljuk szakember segítségét, aki a beépítési tájékoztatót követve pontosan elvégzi a kivitelezést.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Természetes fény otthonunkban

Az őszi-téli időszak beköszöntével egyre több időt töltünk mesterséges világítás mellett. A természetes fény hiánya okozta kedélyállapot romlással, szinte mindannyian találkozunk ilyenkor. Ügyes...


Felülvilágító ablakok

Ezt az ablaktípust elsősorban lapostetős, vagy majdnem lapostetős épületek számára találták ki. A fentről beengedett fény kitűnő megvilágítást ad a helyiségnek, ugyanakkor ablakméret mellett...