Beltéri ajtók anyagai

2014-07-23 11:02:05 | Módosítva: 2014-09-08 10:31:11

Egy felújított lakás meghatározó elemei a beltéri ajtók. A lakás összbenyomásának kialakításában az egyik döntő szempont, hogy ízléses, látványos nyílászárók vannak benne, vagy régi kopottak, szakszerűtlenül felújítottak, csúnyán átfestettek. Persze, ez nagyrészt pénz kérdése, de nem csak az!


A piacon nagy választékban találunk viszonylag olcsó, és kifejezetten drága beltéri ajtókat is. Nem mindig az a drágább, amit első látásra szépnek találunk. Alapvetően az árakat az ajtók anyaga és felületkezelése, az üvegfelületek aránya és a kidolgozottság minősége, egyedisége határozza meg.

Beltéri ajtók típusai

Az ajtóválaszték legolcsóbb, de mégis látványos darabjai a dekorfóliás ajtók. Fontos, hogy amikor szemünket már megfogta egy ilyen ajtó, legyünk tisztába előnyeivel és hátrányaival. Az előnyök között kétségtelenül szerepet játszik az ár, ezek a piac legolcsóbb utólag szerelhető beltéri ajtói. Ez egy meglehetősen kiforrott stabil gyártási technológia, melyet szinte várakozási idő nélkül megvásárolhatunk a szokványos, de kizárólag a magyar szabvány méretekben. Az ajtólap szerkezetük viszonylag egyszerű, és a felületük sem túlságosan strapabíró. Egy kíméletes használatnál ez semmiféle gondot nem jelent, de komolyabb igénybevételnél már jelentkeznek a hátrányok. Ez az ajtófajta felülvilágítós és tolóajtós kivitelben nem kapható, egyedi igények szerint nem gyártják, nincsenek íves formák, és a színválasztékuk is szűkös.


Közép kategóriába tartoznak az ún. CPL fóliás ajtók, amikből viszont már lehetőség van egyedi méretre, sőt egyedi formákra történő gyártásra is. Viszonylag gyorsan, rövid határidőre vállalják a gyártást. A CPL fóliás beltéri ajtó gyártásához laminált lemez készül – ami egy 5 mm-es farostra vagy HDF-re magas hőmérsékleten impregnált mintás papír préselésével előállított hő-, karc- és vegyszer-álló felületet jelent. Ezt a lemezt használják az ajtólap kétoldali fegyverzetére és a tokmagra. A CPL fóliás beltéri ajtó élére, a tok borítására és az üveglécekre papíralapú lakkozott fóliát ragasztanak. Az ajtólap papírrács-betét vagy tömör könnyített forgácslap-betét bélést, vasalat fogadására alkalmas réteges szerkezetű MDF éllécet kap.

A fólia valós fát vagy bármilyen fiktív mintát ábrázolhat, csillogásmentes és élethű, színválasztékuk is bőséges. A CPL fólia lényegesen erősebb, ellenállóbb, mint a dekorfólia.
A lehetőségek azonban itt sem korlátlanok. Ennél sem lehet létrehozni íves formákat, nincs élfólia a falcban, és az egyedi gyártástechnológia miatt nagyobb a hibalehetőség is, mint a tömeggyártású dekorfóliásnál. Kicsit többet is kell várni rá, hiszen itt nem kész ajtókat vásárolunk meg, hanem le kell gyártatnunk. Mindezekkel együtt a CPL fóliás ajtók talán a legnépszerűbb és legelterjedtebb beltéri ajtók, amit leginkább az egyedi méretekben történő gyártás lehetősége magyaráz. Egyetlen panelházban sem található meg a magyar szabvány méretrend. Ezekben a lakásokban eddig csak felár megfizetése mellett lehetett fenyő beltéri ajtót rendelni. A CPL fóliás ajtók megoldják ezt a problémát. Az ajtó utólagos beépíthetősége, cserélhetősége is hozzájárul ehhez, arra is lehetőség van, hogy az ajtók színét a bútorzat színéhez illesszük.A festett ajtó semmihez sem fogható felületet ad. A szivárvány bármely színében elérhető, tetszőlegesen gravírozható vagy üvegezhető, tökéletesen selymes felületű ajtó. Ezeket az ajtókat már teljesen egyedi megrendelői igények szerint gyártják le, természetesen hosszabb gyártási idővel kell számolnunk. A rendkívül hatásos, gyönyörű porszórt felületek a RAL színskála bármely színében elérhetők, szinte bármilyen formában és méretben, egyedi gravírozási lehetőségekkel. Nincs élfólia, az ajtólap egységesen körbe van fújva. A pontos és precíz gyártás erős, szinte örökéletű ajtólap szerkezetet eredményez, és mindezt viszonylag kedvező áron. Cserében viszont türelmesen kell várnunk, amíg egyedi gyártású ajtóink elkészülnek.

A beltéri ajtók prémium kategóriájába a fafurnér ajtók tartoznak, melyek valódi, nemes faanyagot visznek a lakásba. A piacon fellelhető bármely fatípus elérhető a gyártáshoz, akár egzotikus trópusi fafajok is, amit igény esetén egyedi pácolással tovább lehet színezni. Az egyedi, asztalosmunkában történő gyártásban nincsenek korlátok, sem méretben, sem formában. A pontos és precíz gyártásnak és a többrétegű lakkozásnak köszönhetően az ajtó minden része kemény és ellenálló, robosztus, és szinte örök életű az ajtólap szerkezete. A hosszadalmas, bonyolult gyártási technológiának és a kézimunkának köszönhetően ezekre az ajtókra is többet kell várnunk.
Utólag szerelhető ajtók esetében fontos, hogy pontosan tudjuk a lakásunk átalakításánál, különösen komplett felújításánál, hogy mind a falnyílás, mind a padló esetében történni fog-e változtatás. A felmérés már megtörténhet korábban is, de amennyiben átalakítás előtt mérünk, úgy tudnunk kell, hogy a padlószint magassága fog-e változni; csökken vagy nő a magasság. Ez befolyásolja a leendő ajtónk magasságát. Szélességnél pedig ugyancsak tudnunk kell, hogy az ajtónyílás csökken-e majd, vagy esetleg nőni fog. Még egy fontos méret a fal vastagsága. A meglévő vastagság marad-e, lesz-e csempézés, gipszkartonozás stb. Ezek mind változtathatják a méreteket.

Felmérés esetén minden esetben a falnyílást és a fal vastagságát kell megadni, ebből számolják ki a tokmag külső részének a méretét. A tokmag minden esetben kisebb lesz, mint a nyílásunk, ez biztosítja az ajtó beszerelhetőségét. Általában a szélességből 3-4 cm-t (kétoldalt összesen), míg a magasságból 2 cm-t számítunk le. A biztonság kedvéért ezeket a méréseket mindenképpen a gyártó szakembereivel végeztessük el, a megrendelés és a gyártás előtt.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Beltéri ajtók

Új ház építésénél vagy lakásfelújításnál gyakran felmerül az a kérdés, hogy milyen ajtók kerüljenek beépítésre. A méreteket a kialakított ajtónyílás és a fal vastagsága alapján lehet eldönteni....


„Gyerek-biztos” beltéri ajtók

A kis gyerekes szülők egyik érthető félelme – ha a lakásban üvegezett ajtók vannak –, hogy az apróságok a játék hevében nekimennek az üveges ajtónak. Az ilyen balesetek következményei az...