Beltéri ajtók anyagai

2014-07-23 11:02:05 | Módosítva: 2014-09-08 10:31:11

Egy felújított lakás meghatározó elemei a beltéri ajtók. A lakás összbenyomásának kialakításában az egyik döntő szempont, hogy ízléses, látványos nyílászárók vannak benne, vagy régi kopottak, szakszerűtlenül felújítottak, csúnyán átfestettek. Persze, ez nagyrészt pénz kérdése, de nem csak az!


A piacon nagy választékban találunk viszonylag olcsó, és kifejezetten drága beltéri ajtókat is. Nem mindig az a drágább, amit első látásra szépnek találunk. Alapvetően az árakat az ajtók anyaga és felületkezelése, az üvegfelületek aránya és a kidolgozottság minősége, egyedisége határozza meg.

Beltéri ajtók típusai

Az ajtóválaszték legolcsóbb, de mégis látványos darabjai a dekorfóliás ajtók. Fontos, hogy amikor szemünket már megfogta egy ilyen ajtó, legyünk tisztába előnyeivel és hátrányaival. Az előnyök között kétségtelenül szerepet játszik az ár, ezek a piac legolcsóbb utólag szerelhető beltéri ajtói. Ez egy meglehetősen kiforrott stabil gyártási technológia, melyet szinte várakozási idő nélkül megvásárolhatunk a szokványos, de kizárólag a magyar szabvány méretekben. Az ajtólap szerkezetük viszonylag egyszerű, és a felületük sem túlságosan strapabíró. Egy kíméletes használatnál ez semmiféle gondot nem jelent, de komolyabb igénybevételnél már jelentkeznek a hátrányok. Ez az ajtófajta felülvilágítós és tolóajtós kivitelben nem kapható, egyedi igények szerint nem gyártják, nincsenek íves formák, és a színválasztékuk is szűkös.


Közép kategóriába tartoznak az ún. CPL fóliás ajtók, amikből viszont már lehetőség van egyedi méretre, sőt egyedi formákra történő gyártásra is. Viszonylag gyorsan, rövid határidőre vállalják a gyártást. A CPL fóliás beltéri ajtó gyártásához laminált lemez készül – ami egy 5 mm-es farostra vagy HDF-re magas hőmérsékleten impregnált mintás papír préselésével előállított hő-, karc- és vegyszer-álló felületet jelent. Ezt a lemezt használják az ajtólap kétoldali fegyverzetére és a tokmagra. A CPL fóliás beltéri ajtó élére, a tok borítására és az üveglécekre papíralapú lakkozott fóliát ragasztanak. Az ajtólap papírrács-betét vagy tömör könnyített forgácslap-betét bélést, vasalat fogadására alkalmas réteges szerkezetű MDF éllécet kap.

A fólia valós fát vagy bármilyen fiktív mintát ábrázolhat, csillogásmentes és élethű, színválasztékuk is bőséges. A CPL fólia lényegesen erősebb, ellenállóbb, mint a dekorfólia.
A lehetőségek azonban itt sem korlátlanok. Ennél sem lehet létrehozni íves formákat, nincs élfólia a falcban, és az egyedi gyártástechnológia miatt nagyobb a hibalehetőség is, mint a tömeggyártású dekorfóliásnál. Kicsit többet is kell várni rá, hiszen itt nem kész ajtókat vásárolunk meg, hanem le kell gyártatnunk. Mindezekkel együtt a CPL fóliás ajtók talán a legnépszerűbb és legelterjedtebb beltéri ajtók, amit leginkább az egyedi méretekben történő gyártás lehetősége magyaráz. Egyetlen panelházban sem található meg a magyar szabvány méretrend. Ezekben a lakásokban eddig csak felár megfizetése mellett lehetett fenyő beltéri ajtót rendelni. A CPL fóliás ajtók megoldják ezt a problémát. Az ajtó utólagos beépíthetősége, cserélhetősége is hozzájárul ehhez, arra is lehetőség van, hogy az ajtók színét a bútorzat színéhez illesszük.A festett ajtó semmihez sem fogható felületet ad. A szivárvány bármely színében elérhető, tetszőlegesen gravírozható vagy üvegezhető, tökéletesen selymes felületű ajtó. Ezeket az ajtókat már teljesen egyedi megrendelői igények szerint gyártják le, természetesen hosszabb gyártási idővel kell számolnunk. A rendkívül hatásos, gyönyörű porszórt felületek a RAL színskála bármely színében elérhetők, szinte bármilyen formában és méretben, egyedi gravírozási lehetőségekkel. Nincs élfólia, az ajtólap egységesen körbe van fújva. A pontos és precíz gyártás erős, szinte örökéletű ajtólap szerkezetet eredményez, és mindezt viszonylag kedvező áron. Cserében viszont türelmesen kell várnunk, amíg egyedi gyártású ajtóink elkészülnek.

A beltéri ajtók prémium kategóriájába a fafurnér ajtók tartoznak, melyek valódi, nemes faanyagot visznek a lakásba. A piacon fellelhető bármely fatípus elérhető a gyártáshoz, akár egzotikus trópusi fafajok is, amit igény esetén egyedi pácolással tovább lehet színezni. Az egyedi, asztalosmunkában történő gyártásban nincsenek korlátok, sem méretben, sem formában. A pontos és precíz gyártásnak és a többrétegű lakkozásnak köszönhetően az ajtó minden része kemény és ellenálló, robosztus, és szinte örök életű az ajtólap szerkezete. A hosszadalmas, bonyolult gyártási technológiának és a kézimunkának köszönhetően ezekre az ajtókra is többet kell várnunk.
Utólag szerelhető ajtók esetében fontos, hogy pontosan tudjuk a lakásunk átalakításánál, különösen komplett felújításánál, hogy mind a falnyílás, mind a padló esetében történni fog-e változtatás. A felmérés már megtörténhet korábban is, de amennyiben átalakítás előtt mérünk, úgy tudnunk kell, hogy a padlószint magassága fog-e változni; csökken vagy nő a magasság. Ez befolyásolja a leendő ajtónk magasságát. Szélességnél pedig ugyancsak tudnunk kell, hogy az ajtónyílás csökken-e majd, vagy esetleg nőni fog. Még egy fontos méret a fal vastagsága. A meglévő vastagság marad-e, lesz-e csempézés, gipszkartonozás stb. Ezek mind változtathatják a méreteket.

Felmérés esetén minden esetben a falnyílást és a fal vastagságát kell megadni, ebből számolják ki a tokmag külső részének a méretét. A tokmag minden esetben kisebb lesz, mint a nyílásunk, ez biztosítja az ajtó beszerelhetőségét. Általában a szélességből 3-4 cm-t (kétoldalt összesen), míg a magasságból 2 cm-t számítunk le. A biztonság kedvéért ezeket a méréseket mindenképpen a gyártó szakembereivel végeztessük el, a megrendelés és a gyártás előtt.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

„Gyerek-biztos” beltéri ajtók

A kis gyerekes szülők egyik érthető félelme – ha a lakásban üvegezett ajtók vannak –, hogy az apróságok a játék hevében nekimennek az üveges ajtónak. Az ilyen balesetek következményei az...


Autófóliázás

Az autó komoly érték és fontos része mindennapi életünknek, így az autó és az utasok védelme is egyre fontosabbá válik. Újabban – az igényekhez igazodva – divatba jött a karosszériák teljes,...