Korszerű faelgázosító kazánok

2014-08-12 18:52:11 | Módosítva: 2014-08-12 18:57:46

A faelgázosító kazán működésének lényege, hogy ellentétben a hagyományos kazánokkal, itt teljesen szabályozott körülmények közötti égésről beszélünk. A faelgázosító kazánok két tűzterűek, a felső térben történik a fa elégetése (elgázosítása). Ez úgy tud bekövetkezni, hogy a bejövő levegőt elosztva a felső térbe, a bekerülő levegő egyharmada kerül. Ezért ott egy tökéletlen égés keletkezik. Az égéskor keletkező füst (füstgázok) hosszabb idő alatt és egyenletesebben szabadulnak fel. Ezt a füstöt – melynek 60%-a még éghető gáz – a ventilátor áthúzza egy kerámiatesten, ahol a bejövő levegő fennmaradó kétharmad részét hozzákeverve, egy másodlagos égés jön létre (hasonló az autókban lévő katalizátorra). A füstgázok magas hőfokon, lefelé égő lánggal fagázként égnek el.


Jelentős hatásfokjavulás

A hagyományos kazánnál az égéstermékek a kéményen át távoznak, jelentős részben hasznosítatlanul, jelentős energiát elvíve. A faelgázosító kazán égési elvének köszönhetően a magasabb hőmérsékleten éghető gázok egy másodlagos égés folyamán elégnek, ezzel nagymértékben megnövelve a kazánok hatásfokát. Ez a megnövekedett hatásfok a különböző elvű kazánok között eltérő, a legkorszerűbbeknél akár a 90%-ot is meghaladhatja. Az egyszerűbb, régebbi faelgázosító kazánban az égés bizonyos tekintetben hasonló a hagyományos kazánhoz. A begyújtást követően egy viszonylag rövid ideig tartó heves égési fázis következik, amit parázslás, majd a tűz kialvása követ. Az égési fázis alatt keletkező nagy hőmennyiséget problémás rövid idő alatt megfelelő hatékonysággal felhasználni, ezért szükségessé válik puffertároló beépítése a fűtési rendszerbe. Bár a puffertároló miatt a hatásfok javul, de a beépítésre nincs mindig lehetőség a helyszűke miatt, és a tároló a költségeket is megnöveli. Sokkal gazdaságosabb megoldás az égési folyamat pontos vezérlése az égés légellátásán, oxigénnel való ellátásán keresztül.


Pontosan szabályozott légellátás

A légellátás szabályozására a különböző gyártók többféle rendszert is kidolgoztak, de alapvetően ezek a megoldások kétféle elvet valósítanak meg. Az első, kevésbé hatékony módszer a légnyílások mechanikus beállítása. Ez egyértelműen nagyfokú hozzáértést és sok odafigyelést, munkát igényel a felhasználó részéről, és még így sem érhető el vele megfelelő hatásfok.

A második módszer a levegőellátás általában ventilátorral történő elektronikus szabályozása. A megfelelő levegőmennyiség biztosítható elszívó, illetve toló ventilátor segítségével is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy mivel a toló ventilátorok tisztább és hidegebb levegővel dolgoznak, az élettartamuk sokkal hosszabb az elszívó ventilátorok élettartamánál.

A ventilátoros levegőbefúvás szabályozására újra csak két lehetőség van; az egyszerűbb az állandó fordulatszámon működő ventilátor ki-be kapcsolgatása (mondjuk, mint az egyszerűbb klímaberendezéseknél), a másik pedig a ventilátor fordulatszámának folyamatos vezérlése (az előbbi klíma analógiájára az inverteres klíma).


Ebben az esetben a faelgázosító kazán szabályozója a folyamatosan figyelt, változó paraméterek alapján módosítja a ventilátor fordulatszámát, és ezzel az égéshez szükséges levegőmennyiséget. Minél több fűtést érintő paramétert figyel az adott vezérlés, annál folyamatosabban adja le teljesítményét a faelgázosító kazán. Egy igazán jó vezérlés a kazán üzemelésének szabályozásán kívül akár a teljes fűtési rendszer vezérlését is el tudja látni.

Alapkövetelmény, hogy a ventilátor vezérlése a kazán kimenő vizének, illetve a távozó füstgáz hőmérsékletének, valamint a fűtött teret figyelő szobatermosztát jele alapján történjen. Egy korszerű szabályozó egység a beállított értékekhez történő közeledés esetében már folyamatosan változtatja a ventilátor fordulatszámát. Ezzel a vezérlési módszerrel elérhető az, hogy a faelgázosító kazán ne lépje túl a beállított vízhőmérsékletet, gátolva így a felesleges többlethőtermelést. Az autóiparban használt lambda-szondához hasonló rendszer figyeli a kimenő füstgáz minőségét, és ez alapján állítja be az elsődleges és másodlagos levegő arányát. A század pontossággal mért adatokkal vezérelve egy finom szervomotor által mozgatott csappantyú biztosítja az ideális levegőarányt.

Az ilyen vezérlési módszerrel a kazánba nem szükséges puffertárolót beépíteni, és egy feltöltéssel akár 10-12 óra folyamatos működésre is képes a kazán. A feltöltés gyakorlatilag csak a farönkök behelyezését jelenti.

A legkorszerűbb kazánok szabályozása biztosítja a tüzelőanyag tökéletes elégetését, ezzel akár 92-93%-os hatásfokot is lehetővé tesz. Ez jelentős megtakarítást eredményez a fűtési költségekben, nem beszélve a jóval kényelmesebb üzemeltetésről.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fafűtési lehetőségek

A fafűtés reneszánszát éli, elsősorban kedvező ára, másodsorban hangulata miatt. Optimális megoldás, ha a gáz- és a fafűtést egymással kiegészítve használjuk. A fatüzelésnek számos előnye és kevés...


Mivel és hogyan fűtünk

Amíg a földgáz használata esetén az egészségügyi szempontból legveszélyesebbnek tekintett kisméretű részecske kibocsátása elhanyagolható, ezzel szemben a szilárd tüzelőanyagok elégetésekor nagy...