Korszerű faelgázosító kazánok

2014-08-12 18:52:11 | Módosítva: 2014-08-12 18:57:46

A faelgázosító kazán működésének lényege, hogy ellentétben a hagyományos kazánokkal, itt teljesen szabályozott körülmények közötti égésről beszélünk. A faelgázosító kazánok két tűzterűek, a felső térben történik a fa elégetése (elgázosítása). Ez úgy tud bekövetkezni, hogy a bejövő levegőt elosztva a felső térbe, a bekerülő levegő egyharmada kerül. Ezért ott egy tökéletlen égés keletkezik. Az égéskor keletkező füst (füstgázok) hosszabb idő alatt és egyenletesebben szabadulnak fel. Ezt a füstöt – melynek 60%-a még éghető gáz – a ventilátor áthúzza egy kerámiatesten, ahol a bejövő levegő fennmaradó kétharmad részét hozzákeverve, egy másodlagos égés jön létre (hasonló az autókban lévő katalizátorra). A füstgázok magas hőfokon, lefelé égő lánggal fagázként égnek el.


Jelentős hatásfokjavulás

A hagyományos kazánnál az égéstermékek a kéményen át távoznak, jelentős részben hasznosítatlanul, jelentős energiát elvíve. A faelgázosító kazán égési elvének köszönhetően a magasabb hőmérsékleten éghető gázok egy másodlagos égés folyamán elégnek, ezzel nagymértékben megnövelve a kazánok hatásfokát. Ez a megnövekedett hatásfok a különböző elvű kazánok között eltérő, a legkorszerűbbeknél akár a 90%-ot is meghaladhatja. Az egyszerűbb, régebbi faelgázosító kazánban az égés bizonyos tekintetben hasonló a hagyományos kazánhoz. A begyújtást követően egy viszonylag rövid ideig tartó heves égési fázis következik, amit parázslás, majd a tűz kialvása követ. Az égési fázis alatt keletkező nagy hőmennyiséget problémás rövid idő alatt megfelelő hatékonysággal felhasználni, ezért szükségessé válik puffertároló beépítése a fűtési rendszerbe. Bár a puffertároló miatt a hatásfok javul, de a beépítésre nincs mindig lehetőség a helyszűke miatt, és a tároló a költségeket is megnöveli. Sokkal gazdaságosabb megoldás az égési folyamat pontos vezérlése az égés légellátásán, oxigénnel való ellátásán keresztül.


Pontosan szabályozott légellátás

A légellátás szabályozására a különböző gyártók többféle rendszert is kidolgoztak, de alapvetően ezek a megoldások kétféle elvet valósítanak meg. Az első, kevésbé hatékony módszer a légnyílások mechanikus beállítása. Ez egyértelműen nagyfokú hozzáértést és sok odafigyelést, munkát igényel a felhasználó részéről, és még így sem érhető el vele megfelelő hatásfok.

A második módszer a levegőellátás általában ventilátorral történő elektronikus szabályozása. A megfelelő levegőmennyiség biztosítható elszívó, illetve toló ventilátor segítségével is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy mivel a toló ventilátorok tisztább és hidegebb levegővel dolgoznak, az élettartamuk sokkal hosszabb az elszívó ventilátorok élettartamánál.

A ventilátoros levegőbefúvás szabályozására újra csak két lehetőség van; az egyszerűbb az állandó fordulatszámon működő ventilátor ki-be kapcsolgatása (mondjuk, mint az egyszerűbb klímaberendezéseknél), a másik pedig a ventilátor fordulatszámának folyamatos vezérlése (az előbbi klíma analógiájára az inverteres klíma).


Ebben az esetben a faelgázosító kazán szabályozója a folyamatosan figyelt, változó paraméterek alapján módosítja a ventilátor fordulatszámát, és ezzel az égéshez szükséges levegőmennyiséget. Minél több fűtést érintő paramétert figyel az adott vezérlés, annál folyamatosabban adja le teljesítményét a faelgázosító kazán. Egy igazán jó vezérlés a kazán üzemelésének szabályozásán kívül akár a teljes fűtési rendszer vezérlését is el tudja látni.

Alapkövetelmény, hogy a ventilátor vezérlése a kazán kimenő vizének, illetve a távozó füstgáz hőmérsékletének, valamint a fűtött teret figyelő szobatermosztát jele alapján történjen. Egy korszerű szabályozó egység a beállított értékekhez történő közeledés esetében már folyamatosan változtatja a ventilátor fordulatszámát. Ezzel a vezérlési módszerrel elérhető az, hogy a faelgázosító kazán ne lépje túl a beállított vízhőmérsékletet, gátolva így a felesleges többlethőtermelést. Az autóiparban használt lambda-szondához hasonló rendszer figyeli a kimenő füstgáz minőségét, és ez alapján állítja be az elsődleges és másodlagos levegő arányát. A század pontossággal mért adatokkal vezérelve egy finom szervomotor által mozgatott csappantyú biztosítja az ideális levegőarányt.

Az ilyen vezérlési módszerrel a kazánba nem szükséges puffertárolót beépíteni, és egy feltöltéssel akár 10-12 óra folyamatos működésre is képes a kazán. A feltöltés gyakorlatilag csak a farönkök behelyezését jelenti.

A legkorszerűbb kazánok szabályozása biztosítja a tüzelőanyag tökéletes elégetését, ezzel akár 92-93%-os hatásfokot is lehetővé tesz. Ez jelentős megtakarítást eredményez a fűtési költségekben, nem beszélve a jóval kényelmesebb üzemeltetésről.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A fatüzelés mellett

Az elmúlt másfél évtizedben fatüzelésű berendezéseink fejlődésének legfőbb mozgatóereje környezetünk terhelésének csökkentése volt. Minél tökéletesebb az égés, annál kevesebb tüzelőanyagot kell...


Tartalékfűtés

Sokszor változott az építési jogszabályokban, hogy tartalékkémény építése és a tartalékfűtés kiépítése éppen kötelező-e, utoljája 2013-ban megszűntették a kötelezettséget. De attól, hogy nem...