Mire számíthatnak az árfolyamgátasok

2017-05-24 09:13:40 | Módosítva: 2017-05-24 09:20:58

Elvileg akár 15%-os törlesztőrészlet-emelést, rosszabb esetben pedig futamidő-hosszabbítást is hozhat a következő másfél év a volt devizahitelesek egy része számára. Áprilistól ugyanis tömegével jár le az árfolyamgát 5 éves időszaka, amiben közel 170 ezer jelzáloghiteles lehet érintett.


Mire számíthatnak az árfolyamgátasok

A legtöbben 2012 folyamán, vagyis öt évvel ezelőtt léptek be, náluk idén fog véget érni a türelmi időszak. Az árfolyamgátasokat is érintették azonban a 2015-ös elszámolások. Ezek eredményeként eltűnt a gyűjtőszámla-tartozások 92%-a, és megszűnt a gyűjtőszámla-szerződések több mint 85%-a. A gyűjtőszámla-tartozások eltűnése azonban nem szüntette meg a törlesztőrészlet rögzítését, vagyis az elszámolások óta is mesterségesen alacsonyan, a 2015. januári szinten vagy az alatt volt tartva a jelzáloghitelesek egy részének törlesztőrészlete. Az elméleti (magasabb) és a gyakorlati (alacsonyabb) törlesztőrészlet közötti különbözetet hozzáírták a bankok az ügyfél tőketartozásához. Lényegében ennek a többletnek a törlesztését kell megkezdeni a következő hónapokban. Az elmúlt két évben bárki kérhette, hogy szüntesse meg a bankja a törlesztőrészlet mesterségesen alacsonyan tartását, de a bankok tájékoztatása szerint kevesen éltek ezzel az óvintézkedéssel. Jó hír azonban, hogy azóta jelentősen csökkent a referenciakamat, így elvileg az érintettek elméleti és gyakorlati törlesztőrészlete közötti különbség is. A jegybank monetáris politikája tehát valamelyest csökkentette az elmúlt két évben a várható tehernövekedés nagyságát – adósonként más-más mértékben. A helyzeten valamelyest könnyít az is, hogy a rögzített árfolyam feletti kamat törlesztését fele arányban a költségvetés és a hitelt nyújtó bank vállalta át.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mik a jelzáloghitel elengedésének legkritikusabb pontjai?

Mára már több mint harmincezer család élt a jelzáloghitel elengedés lehetőségével, milliókkal csökkentve ezzel a tartozásukat! A támogatási összeg nem kevés, hiszen a jelzáloghitel elengedéssel...


Akár 10 százalék feletti lakáshitel-kamatok

Aki nem minősül a bankoknál különösen jó adósnak, illetve ragaszkodna – legalább bizonyos ideig – a fix törlesztő részletekhez, annak meg kell barátkoznia agondolattal, hogy két számjegyű...