Ajtók felújítása

2017-06-06 09:11:59 | Módosítva: 2017-06-06 09:18:11

Az ajtók a mai korszerű igényeknek megfelelően nagy formai változáson mentek át. A sima lakótelepi lakások beltéri ajtóit is igényesebb külsőbe lehet öltöztetni, de a régi építésű lakások nyílászárói sem mindig felelnek meg a mai igényeknek. Ezeknek a felújítása azonban már sokkal nehezebben megoldható, különösen a táblás, kazettás kialakításuk miatt. Ám ez sem megoldhatatlan, ha megfelelő kivitelező cégre bízzuk a felújításukat. Az ilyen megoldásoknak előnye, hogy viszonylag gyorsan – akár egy nap alatt – elkészülnek, mégpedig falbontások és nagy felfordulás nélkül.


Korszerű megoldások

A könnyű és gyors „fazonigazítás” a síkfelületű ajtóknál lehetséges bizonyos mérethatárok között. Az 58x170 és 95x205 cm közötti beltéri ajtóknál ez könnyen megoldható. Különféle színű és felületi mintázatú borítás között lehet választani. A korszerű technológiával készült ajtóborító panel a szétszerelt, megtisztított felületű ajtó előkezelt felületének mind a két oldalára ragasztásos módszerrel kerül fel. Ezt követően az ajtó összes tartozéka, kilincs, zár, zsanérok, küszöb visszakerül a helyére, mégpedig beállítást követően. Egyéni igény esetén a cseréjük is lehetséges. Az ajtókeretek beburkolására azonban nincs mindig lehetőség. Kívánságra ezeket – előkészítése után – speciális festékkel vonják be. Egy ilyen ajtó átformálásának költsége 35-40000 Ft, ami nem kevés, ám a módszer előnye, hogy néhány óra alatt, a helyszínen történik, piszok nélkül. Az új burkolattal ellátott ajtók súlya szinte nem változik, nem terheli jobban a réginél a pántokat, és nem utolsó sorban többé nem kell festeni az ajtó felületét.

A Renoplast 1 mm vastagságú műanyag ajtóborító lemez csak sík ajtólapok borítását teszi lehetővé. Több minta és szín közül lehet választani. Az ajtólap letisztítása után kétoldalú ragasztószalagokat helyeznek fel az ajtó megfelelő helyeire, majd újabb áttörlés után helyére illesztik a borító lemezt, és nyomással rögzítik a műanyag borítólapot. A túllógó széleket levágják, majd az éleket csiszolással dolgozzák az ajtó élével szintbe. Az élek és a tokszegélyek felületei nem kerülnek bevonásra, átcsiszolásuk után lakkozással vagy mázolással lehet az ajtó borítás színéhez igazítani. Az új műanyag bevonat az ajtólap záródását nem gátolja. Ez a felület karc- és UV állóálló, könnyen tisztítható. Változatos felületi mintázataival teljesen megváltoztatja az egyszerű borítással ellátott ajtók karakterét.

A régi ajtók felújításra azonban van más lehetőség is. A faszerkezetű, régi beltéri és bejárati ajtók szerkezeti egységei kiszáradt, vetemedésük végpontját elért faanyagból állnak. Ezt a megállapodott faszerkezetet érdemes megtartani, megőrizni, és felületét felújítva, modern formába önteni. Az ajtók természetesen mázolással is felújíthatók, ám ez sok vesződséggel és felfordulással jár. A mázolás ciklikusan megismételendő, az ajtók formáján azonban nem lehet változtatni.

A Portas speciális technikai megoldásaival hosszú távú eredménnyel tehetők a mostani igényeknek megfelelő megjelenésűvé a régi ajtók. Az ajtókat elszállítják, és szakműhelyben a teljes felületüket a színfáig teljesen síkba és derékszögűre csiszolják – speciális, erre célra készült gépekkel. Ahol szükséges anyagrátoldásokkal pótolják az esetleges hiányokat az ajtólapok tökéletes derékszögűsége érdekében. Szükség szerint, – pl. kazettás kialakítású ajtólapoknál – a felületükre vékony és kemény MDF lapfedés kerül, ami az ajtókat is teljesen síkfelületűvé változtatja. Az ajtólapoknál azután kívánság szerinti formai változtatásokat is lehet végezni. Az üvegbetétesből lehet teljesen sík-, és a síkfelületű ajtókból különféle alakú és üvegezésű üvegezett ajtók készíthetők.
Az ajtólapok nyers felületi bevonatára különlegesen erős és ellenálló ajtófólia kerül fedőrétegként. Ennek vastagsága 0,42 mm, színeik több évtized óta állandóak. A fóliák felületi mintázata sima és finoman faerezett struktúrájú lehet, lévén, hogy a fóliák főként fautánzatúak.

Az előkészített fa ajtólapba rögzítő hornyot marnak, majd a Portas bevonatot felmelegítve az ajtólapra feszítik, és letűzve a horonyba rögzítik. Az ajtólap másik oldalának fóliázása és annak horonyba tűzése után a rést végül speciális profil fedőléccel zárják le. Ennek előnye, hogy a későbbiek folyamán az esetleges fólia cseréje gyorsan és egyszerűen megvalósítható. Az igényeknek megfelelően szín azonos díszkeretekkel a legkülönfélébb ajtófelületek alakíthatók ki.

A beépített hagyományos tokoknál kissé eltérő a felületek átalakítása. Ezeknél sem lehetségesek a síkba mélyített díszítések, ezért a régi belvárosi tokokra vékony MDF fedés kerül a felületek síkba csiszolása után. A fedőfólia szín és erezetválasztéka azonos az ajtót fedő bevonatokkal, ám ez a fólia a hátoldalán vászonerősítésű, a felületi sérülésekkel szemben nagyon ellenálló, 0,42 mm vastagságú anyag. A tokfedő fóliát a kétkomponensű ragasztó felterítése után a tokra simítva préselik a felületre. Eltávolítása – az ajtókéval ellentétben – csak csiszolással lehetséges.

A műhelyben átalakított ajtók teljesen új külső borítással még aznap visszakerülnek a megrendelőhöz. Az ajtólapokat az előzetes kívánságok alapján alakítják át, így lehet a teliből ablakosat, az ablakosból pedig teli táblás ajtót kialakítani. Kívánságra tömör díszfa keretetek és üvegbetétek beépítésére is mód van, ami lehet akár ólomüveges is. A bejárati ajtót pedig kovácsoltvas védőráccsal lehet még egyedibbé tenni. A felületek ezt követően csak tisztírást igényelnek, és a mázolást örökre el lehet felejteni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Beltéri ajtó választása

A lakások beltéri ajtói a legmindennapibb használati tárgyaink közé tartoznak, a lakás használati komfortját illetően meghatározó szerepük van. Az építkező, felújító mégis gyakran nem veszi...


Beltéri ajtók felújítása saját kezűleg

Akinek van elég pénze, hogy új ajtókra cserélje lakásában a régi beltéri ajtókat, az ne habozzon. Aszakcégeknél nagyon szép kivitelű ajtókat lehet vásárolni, méretre gyártják, beszerelik. Ha...