Növényszigetek: magaságyás, emeltágyás

2017-06-19 13:26:16 | Módosítva: 2017-06-19 13:26:16

Számtalan indoka lehet annak, ha nem a talajon, hanem megemelve szeretnénk ágyásokat létrehozni. Lehet esztétikai oka, amikor a füves területen építünk egy kis virágoskertet, és megtehetjük ezt akár a teljesen térkövezett vagy betonozott részén is a kertnek. Sok előnye van egy ilyen megemelt, ún. magaságyásnak esztétika szerepén túl is. Az ilyen magaságyások kerekesszékből is gondozhatók, legyen az virágoskert vagy egy kis veteményes. Annak is jó megoldás, akinek sokat fáj a dereka, és nem bírja a folyamatos hajolgatást, de nem szeretne lemondani egy kis kertészkedésről. A divatos, lakótelepi és belvárosi kertészkedés is csak magaságyások telepítésével képzelhető el. És kiút a növénytermesztéshez azokban a nagy kertekben is, ahol rossz minőségű a talaj.


Magaságyás telepítésekor nagyon fontos a talajrétegezés. Ennek azért van különösen nagy jelentősége, mert a magaságyások – hasonlóan a cserepes és konténeres növényekhez – nem vagy csak alig érintkeznek az „igazi” talajjal, annak élővilágával. Ezt az élővilágot kell megteremtenünk még beültetés előtt.

Alulra kerüljenek fák, bokrok apró méretű nyesedéke, amit alaposan tömörítsünk. A következő egy szervez hulladékból álló komposztálandó réteg legyen, majd erre kerüljenek lehullott falevelek. Ezután érett komposztréteg, majd végül friss kerti föld következik. Ha virágágyás lesz, akkor virágföld. Kitölthetjük a teljes ágyásmagasságot, mert valamennyit úgyis süllyedni fog, amikor a korhadási folyamatok megindulnak. Ha szükséges, felül pótoljuk a földréteget, lehetőleg komposzttal keverve. Minden esetben legyen kibélelve agrofóliával az ágyás belseje, hogy ne korhadjon el a keret, ha fából készült, és hogy ne tudjon kihullani a föld a kisebb réseken. Az agrofólia a talaj felé átengedi a felesleges vizet is.

Az egyes rétegek magasságát a magaságyás összmagassága határozza meg, egyenletesen, azonos magasságokban terítsük mind az öt réteget. Az összmagasságot is jól gondoljuk át, több szempontot kell figyelembe venni. Minél keskenyebb a helyünk az ágyás kialakítására, annál magasabbat tudunk építeni és gondozni, mert mellé állva el fogjuk érni az ágyás közepét is. De ez fordítva is igaz; ha szélesre építjük, vigyázzunk a magassággal, mert nem fogjuk elérni a közepét, és szemben a talajon lévő ágyással, nem tudunk majd lábbal belépni egy kicsit, akkor sem, ha kell. Ugyanezért fontos, hogy körbe járható-e a magaságyás vagy egy fal mellett van? Gondoljuk végig azt is, hogy akik gondozni fogják, milyen magasak; fáj-e valakinek valamelyik testrésze, ami korlátozza őt a szabad mozgásban; kerekesszékből dolgozik-e majd valaki? Olyan magaságyás is építhető, amelyik pl. lépcsőzetesen más-más magasságú, a különböző lehetőségekhez és igényekhez. Emeltágyás vagy akár magaságyás lehet a megoldás a divaton, különlegességen és esztétikán túl, ha a kertünkben nem megfelelő a talajminőség, pl. túl agyagos-, túl homokos a talaj vagy éppen túl magas a talajvíz stb. Ilyenkor egy 30-40 cm-es fakerettel kerítsünk körbe egy területet, és töltsük fel jó minőségű talaj/komposzt keverékkel.7

Az emeltágyás, magaságyás előnyei

– Nem kell műtrágyázni, mert a talajrétegezéssel létrehoztunk egy jó minőségű, tápanyagban gazdag földkeveréket.

– A jó talaj miatt, jobbak az itt termesztett zöldségek, és szebbek az itt nevelt virágok.

– Alig kell gyomlálni.

– A magaságyásban nem lépünk a talajra, nincs tömörödés, laza marad a talaj.

– Bio-termékeket is termeszhetünk, mert nem a fertőzött talajba ültetünk.

– A felesleges víz elszivárog a talaj felé, nem lesz a termőtalajban pangó víz, ami elrohasztja növények gyökerét, és így a petrezselymet, sárgarépát, retket, salátát is.

– Kevesebbet kell öntözni, hiszen a komposzttal feltöltött magaságyás lassabban szárad ki, mert a komposzt jobban megtartja a nedvességet.

– Nem kell ásni, csak időnként fel kell tölteni az ágyást komposzt és föld keverékével. Ősz végén növénnyel takarjuk be.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Palántanevelés tőzegtermékekben

A tőzeg és az ahhoz hasonló tulajdonságú anyagok (kókuszrost, papír…) az utóbbi években nagyon elterjedtek a kertészeti termesztésben. Ennek oka, hogy a tőzeg kiváló tulajdonságokkal...


Tavaszi start a kertekben

Márciusban megsokasodnak a munkák a kertben. Tavasszal a legnehezebb utolérni magunkat, ezért érdemes időben elkezdeni a feladatok megoldását, amint alkalmas az időjárás erre. Szükség van a...