Rönkök a lakásban

2017-05-10 15:13:21 | Módosítva: 2017-05-10 15:22:30

A fák állva halnak meg, tartja a mondás. Ám a kivágott fák különféle módokon a lakásunkban is hasznosíthatók, ezzel becsempészve a természet egy kis darabját otthonunkba. Ötletadóként most ilyen egyedi, farönkökből készült használati tárgyakat mutatunk be.
Azonnal felmerül a kérdés, hogy a sokszor terjedelmes és elég súlyos alapanyagokra hogyan lehet szert tenni. A kerttulajdonosoknak viszonylag könnyű a helyzetük, ha egy öreg fát kell kivágni. A törzséből, sőt a vastagabb ágaik kiválasztott darabjaiból némi fantáziával és munkával nagyon egyedi kellékek készíthetők, csak meg kell látni a bennük rejlő lehetőséget. Érdemes tehát minden ágra, rönkre ilyen szemmel nézni. Mások viszont a kirándulásaik során is összegyűjthetnek néhány kisebb fatörzset, vastagabb ágat, amelyek alkalmasak erre a célra. Természetesen a méretesebb rönkök, amelyek a fatörzs alsó részét képezik, szinte csak az erőgazdasági- vagy nagyobb fatelepeken szerezhetők be. Ezek kérges állapotukban, vagy a kéreg lehántása után használhatók fel otthon. Ám arra ügyelni kell, hogy a rönkökben ne legyenek kártevő bogarak, ezért nem árt a felhasználásuk előtt favédő, rovarirtó szerek valamelyikével kezelni.

Ha korhadt a belseje az sem baj

Akár egy üvegpohár vagy vastagabb kémcső beillesztésével különleges virágtartó, vagy a nagyobb átmérőjű darabból akár szokatlan dohányzó asztal is készíthető belőle. Természetesen némi átalakítási munkát szinte minden rönk vagy faág igényel, és a felületvédelmükre is átgondolva kell megfelelő lakkot, lazúrt vagy akár zománcfestéket választani. El lehet gondolkodni azon is, hogy rönk kérgét le kell-e választani, vagy ezt megőrizve a kiválasztott és méretre vágott darab a kérges külsejével használható-e fel. Ha ez helyenként elválik a fa törzséről, jobb lehántani és a nyers részt csiszolni, felület kezelni.

Mindig a célnak megfelelő felszín kialakítása legyen a fő szempont. A vágási felületek lehetőleg a törzsre merőlegesek legyenek, mert ez biztosítja az álló rönk stabilitását. Az ilyen felületek mindig simák és egyenesek legyenek. Egy göcsös, alaktalan rönk viszont már csak az alakjának torzulása miatt is nagyon dekoratív alapja lehet egy asztalnak, vagy ülőkének. A rönkök a legkülönfélébb összeállításban elhelyezve alkalmasak lerakó asztalnak, éjjeliszekrénynek és még sok egyéb célra is. A vékonyabb ágakból kis tálkák, mécsesek vagy virágtartók készíthetők megfelelő felületkezelést követően. A nagyobb furatokat, mélyedések kialakítását azonban érdemesebb asztalosra vagy faesztergályosra bízni, és csak a felületek finomítását és a védőbevonatokat végezzük el saját kezűleg.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lemezplasztikák fémszalagokból

Az hogy mivel díszítjük otthonunkat, azt mindenki maga dönti el, mint ahogyan azt is, hogy az mennyire igényes vagy stílusos az adott megoldás. E tekintetben azonban megváltoztak az igények, és...


Összecsukható bárszekrény

Sok embernek vágya a nappali sarkába épített bársarok, de lássuk be, nem sokaknak van valóban lehetőségük erre, akár hely, akár anyagi okok miatt. Azonban nekik sem kell feltétlenül lemondaniuk...