Vízszigetelések

2017-05-29 08:04:30 | Módosítva: 2017-05-29 08:11:14

Célja az épületek szerkezetének megóvása mindenféle nedvességtől és csapadéktól, beleértve az épületeken belüli vízterhelést is. A különféle vízszigetelő anyagok, megoldások attól függően változnak, hogy hol és milyen körülmények között kerülnek alkalmazásra. Más megoldások szükségesek a tetőkhöz, a lábazatokhoz, pincékhez, alapokhoz vagy a beltéri vizes helyiségek belső terének burkolata alá. Ezeknek a megállapítását, kiválasztását, kialakítását szakemberekre kell bízni, mert az épületek idő előtti állagromlását okozhatják a nem megfelelő szigetelési anyagok és alkalmazási módok.


Tetőre, falra, alapra

A vízzáró és vízelvezető rétegek általában az építkezés során kerülnek a helyükre, ám utólagos megoldásokra is vannak megoldások. Ha a falakba hatoló víz ellen nem történik kellő védekezés, az épület szerkezetét folyamatos károsodás éri, ami megrövidíti élettartamát. Ezért a vizesedés elleni védelemre igen nagy figyelmet kell fordítani. A vízszigetelések alapanyaga lehet bitumenes, PVC, különféle kenhető anyagok, falszárító vakolat, továbbá homlokzati és azt impregnáló bevonatok. Ezek részben lemezes, másrészt kenhető bevonatok. A vízszigetelések anyagát annak megfelelően kell megválasztani, hogy milyen felületre fog kerülni, milyen terhelésnek lesz kitéve és milyen anyagok kerülnek majd rá, mivel azoknak egymással összeférhetőknek kell lenniük.

Bitumenes alapanyagok

A vízszigetelő anyagok leggyakrabban bitumen alapanyagúak. Előnyös tulajdonságuk a hideghajlíthatóságuk és a nyújthatóságuk. A bitumenes emulzió előnye, hogy melegítés nélkül is felhordható és nedves felületen is alkalmazható. Kiszáradása után összefüggő, víztaszító védőréteget alkot. Az oldószeres bitumenes mázakat pedig a bitumenes lemezszigetelések alapozójaként használják. A szélesebb körű alkalmazhatóság érdekében a bitumenes termékek gyártói különböző műanyagok hozzáadásával javítják, módosítják az alapbitumen tulajdonságait.

Van kenhető, kétkomponensű, oldószermentes bitumenes vastag bevonóanyag is (Combiflex), amely alapozó réteg nélkül is alkalmazható. Akár matt nedves aljzatokra is felkenhető és kis anyagszükséglet mellett is jó a szigetelő hatása. A rétegvastagsága talajnedvesség és nyomást nem kifejtő felületeknél 3 mm, víznyomás esetén pedig 4 mm száraz vastagság szükséges a hatékony vízszigetelő réteg kialakításához. Gyors kötésű és alkalmas valamennyi szokásos aljzatra. Felhordható simítólappal, vagy szórógéppel is. Használható hőszigetelő lemezek védő- és drénlemezek ragasztójaként, továbbá építmények külső vízszigeteléséhez, földdel érintkező épületszerkezetek talajnedvesség, szivárgó víz és víznyomás elleni védelmére.A kenhető vízszigetelő anyagok között számos olyan termék is van, amelyeket pl. kerámia lapokkal történő burkolás előtt célszerű alkalmazni, mint pl. a Mapegum különféle gyártmányait. Ezek többnyire kétkomponensű anyagok, melyeket ecsettel vagy simítóval legalább 1 mm vastagságban kell az aljzatra, illetve a falra kenni. Hasonló, ám egykomponensű, vizes diszperziós kenhető vízszigetelő anyag a Soriflex 1K, amely könnyen felkenhető ecsettel, vagy hengerrel. Megszilárdult állapotban rugalmas, és a meglevő repedéseket is 1-1,5 mm-ig áthidalja. Ez az anyag azonban csak belső térben, ún. üzemi víz elleni szigetelésre alkalmas pl. hideg burkolatok alá. A felhasználásra kész szigetelőanyag, egyéb nedvességre érzékeny gipsz válaszfalak, faforgácslapok, gázbeton és ásványi felületek víz elleni szigetelésére is jól használható, mert megvédi a burkolat alatti nedvességre érzékeny alapfelületeket az átnedvesedéstől.

Műanyagok

A műanyag szigetelők a rugalmasság és megmunkálhatóság szempontjából két csoportba sorolhatók. A plasztikus tulajdonságú, nyúlásra kevéssé képes, de hő hatására meglágyuló és alakítható, forró levegővel, vagy oldószerekkel hegeszthető (plasztomer) műanyagok és a nagy nyúlóképességű, rugalmas, hőre nem lágyuló, az oldószereknek ellenálló, így nem hegeszthető (elasztomer) műkaucsuk lemezek. Az ilyen szigetelő-anyagokat is készíthetik valamilyen erősítő hordozóanyaggal vagy anélkül, fátyol vagy filc alátéttel stb.

A műanyag szigeteléseket egy rétegben készítik, ezért az alkalmazásukkor hibázni nem lehet, azaz tilos. Ennek érdekében a gyártók szigorú kivitelezési utasításokat írnak elő, és csak azok betartásával biztosítható a szigetelő anyagokra adott, hosszú időre szóló garancia. Ezt elősegítendő, nem csak a szigetelő-lemezeket, hanem egy egységes rendszert kialakítva, minden szükséges tartozékot, rögzítőt, segédanyagot is be kell építeni a szigetelés elkészítésekor. A műkaucsuk lemezek a kivitelezés során már nem alakíthatók, ezért a csomópontokhoz, (sarkok, áttörések, összefolyók stb.) előre gyártott idomokat biztosítanak a gyártók.A PVC szigetelő lemezek különösen nehezen éghetők és önkioltóak. Főként lapos tetők szigeteléséhez használják. A gyártáskor a PVC alapanyagot környezetbarát technológiával egészségre nem káros anyagokkal keverik. Előnyük, hogy felületvédelem nélkül is időtállóak, hosszú élettartamúak. Költségkímélő, mert egy rétegben alkalmazható, karbantartást nem igényel és gyorsan beépíthető. Nyílt láng nélkül feldolgozható és újra hasznosítható. A PVC szigetelő lemezekkel készített tetőnek legalább 2% lejtésűnek kell lennie, ellenkező esetben a szigetelő fólia anyagvastagságát és az átlapolások szélességét növelni kell a teljes vízzárás érdekében. Fa aljzat esetén a szerkezetet olaj vagy oldószer alapú favédő szerkezetekkel nem szabad kezelni, továbbá kátránnyal vagy bitumennel sem érintkezhet. A szél szívó­hatása ellen a szigetelést ragasztással vagy mechanikusan kell rögzíteni. Ez utóbbi esetben az átlapolt lemezrészeket különféle, a födém anyagához való dübelekkel szokás lefogni. A PVC szigetelő lemezek átfedéseire hegesztőpasztát nyomnak és forrólevegős hegesztéssel dolgozzák össze. A tetők szélén és a vápáknál, továbbá a függőleges lezárásoknál ragasztással vagy a bádogra rámelegítve kell rásimítani.

A kristályos kenhető vízszigetelő habarcsok (Aquafin-IC) anyagában is szigetelik a betonszerkezeteket. Ez egykomponensű, cementbázisú anyagokból áll, melyek behatolnak a beton felső rétegeibe, és így alakítják ki vízszigetelő hatásukat. Pozitív és negatív víznyomás ellen is védenek. Szigetelő tulajdonsága megmarad még a bevonat részbeni sérülése esetén is, és a kisebb felületi hibákat is eltünteti. Talajjal érintkező épületszerkezeti alapfalak, liftaknák, pincefalak és egyéb betonszerkezetek vízszigeteléséhez kiválóan alkalmazható, mert a támadott és védett oldalon is hatásos védelmet biztosít az általa kezelt épületrészeknek.
Vegyi falszigetelések

Utólagos vegyi falszigeteléshez használhatók a kvarcosító oldatok, pl. az Aquafin F1, amely kész víztaszító folyadék. A beton és téglaszerkezetek felületébe fúrt lyukakba jutva a kapillárisok utólagos elzárásával szünteti meg a szerkezet további károsodását. A szert utólag is lehet alkalmazni. Anyaga alkáli szilikát. Oldószermentes és hidrofób. Alkalmazásakor a gyártó által megadott sűrűségű és mélységű furatrendszerbe kell injektálással a falba juttatni. Hasonló tulajdonságú a szilán-alapú Aquafin-180 injektáló krém, amelyet ugyancsak utólagos falszigetelésekhez injektálva lehet használni tégla, mészhomokkő és természetes kövekből álló épületszerkezeteknél. A szigetelőanyag injektálása történhet nyomás nélkül, vagy alacsony nyomású készülékkel is. A falazat szélességének megfelelően megválasztott hosszúságú furatokat kb. 10-12 cm-enként kell elhelyezni, majd ezeken keresztül kell az anyagot a falba juttatni. A Szilikofób Anhidro szigetelés is alkalmas magas nedvességtartalmú falak injektálásos szigetelésére. Alkalmazásánál a falak nedvességtartalmára vonatkozó megkötés nincs. A vegyes anyagú falazatoknál fokozott gondossággal kell a furatok kiosztását és a beinjektáló anyag mennyiségét a fal pórustartalmának a függvényében meghatározni. Ez az anyag azonban nem használható nyomással jelentkező talajvíz, vagy egyéb épületgépészeti hiba, pl. csőrepedés, lyukas esőcsatorna okozta hibák kijavításához.Vízszigetelő vakolatok

Egyes vakolat típusok is a vízszigetelő anyagokhoz sorolhatók, mivel a fal felületén vízzáró réteget képeznek, hogy megóvják a csapadék erodáló hatásaitól. Ilyen pl. az Asolin-WS folyékony homlokzati impregnálószer. Ez oldószeres sziloxánt tartalmazó, szinte folyékony anyag, amely színtelen és vízlepergető tulajdonságot biztosít a falfelületeknek. Anyaga elnyelődik a különböző alapanyagokban, és azok felületén nedvesség hatására vízlepergető sziloxáná alakul át. Jelentős védelmet biztosít a kezelt felületeknek a fagyás és a károsító sók hatása ellen. Enyhén nedves felületeken is használható, vízlepergető tulajdonsága gyorsan érvényesül. Alkalmazható homlokzatokon és egyéb függőleges felületeken is. Porózus betonon, téglafelületeken, ásványanyagú vakolatokon, és festékeken kiváló a vízlepergető hatása. Termésköveken azonban kevésbé hatékony, műgyanta vakolatokon pedig csak korlátozottan használható.

Az ásványi vakolatok, beton, tégla, mészkő és mészhomokkő falfelületek páraáteresztő, víztaszító és UV-álló védelmére használható a Wall Prot, Remi Sil impregnáló és vízlepergető szere, továbbá a Repol S4 szilikonos impregnálója is. Ezt ecsettel, kefével, vagy akár airles szórópisztollyal is fel lehet hordani a különféle alapanyagú vakolatok impregnálására. A Helios Spektra termékcsalád különféle összetételű impregnálói pedig lehetővé teszik, hogy a különféle állagú alapokhoz a megfelelő impregnáló anyag kerülhessen a már meglevő falbevonatokra. A porózus és erősen nedvszívó alapokhoz transparens, a sima szilárd és gyenge nedvszó felületekre pedig többnyire pigmentált összetételű impregnálót célszerű használni. Ezek a bevonatok megkeményítik a régi bevonatok egymáshoz tapadását is.

Ezeken kívül még számos szigetelő és vízlepergető bevonó anyag közül lehet választani, ám használatuk előtt mindig kérjük ki a hozzáértő szakemberek véleményét, és a kivitelezést is bízzuk referenciával rendelkező kivitelezőre, különben szigetelő hatás nem lesz az elvártnak megfelelő.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Miért fontos a megfelelő vízszigetelés?

A modern építkezés során rendszeresen találkozunk a vízszigetelés fogalmával. Ma szinte egyetlen épület sem nélkülözheti a vízszigetelést. A vízszigetelő megoldásoknak olyan légköri hatásokkal...


Rayston - Esztétikus padlók, megbízható vízszigetelések

A ház körül - különösen a mostani időjárási körülmények között - a legtöbb problémát a víz okozza. Mit csináljak a beázó lapos tetővel, mi legyen az alsó szomszédot áztató terasszal? Hogyan oldjam...