Jelentős hitel lakásfelújításra

2017-06-01 10:39:38 | Módosítva: 2017-06-01 10:43:33

Uniós forrásból 115 milliárd forint kamatmentes hitelt biztosít az MFB magánszemélyeknek, társasházaknak és lakásszövetkezeteknek. Több tízezer lakás vagy lakóház újulhat meg az energiahatékonyságot célzó program során.


A program április végén indult, és magánszemélyek mellett társasházak és lakásszövetkezetek is részt vehetnek benne. A hitelt az MFB nyújtja, és az úgynevezett MFB Pontokon lehet igényelni, vagyis a Budapest Bank, az FHB, a B3 Takarékszövetkezet és a Magyar Takarékbank hálózatában.

A nagyobbik, 105,2 milliárd forintos keretösszegű program lakóépületek energiahatékonyságának növelését, valamint a megújuló energia felhasználásának fokozását célozza, méghozzá vidéken: a Közép-Magyarország régió támogatására 9,41 milliárd forint jut. A keretösszeg legalább háromnegyedét mindkét esetben magánszemélyeknek szánják, társasházak és lakásszövetkezetek maximum a 25 százalékát vihetik el.

Igényelhető összegek

Magánszemélyek egyébként 500 ezertől 10 millió forintig igényelhetnek a kölcsönből, társasházak és lakásszövetkezetek lakásonként 500 ezertől 7 millió forintos, 0 százalékos kamatú, legfeljebb 20 éves futamidejű hitelt kaphatnak. A minimálisan szükséges önerő 10 százalék, és ebbe beszámíthatják bizonyos esetekben a lakás-takarékpénztári számlán lévő megtakarításokat is. Könnyebbség még, hogy az önerő terhére el lehet számolni a hitelhez szükséges adminisztratív kiadásokat, például az értékbecslés, az energiatanúsítvány vagy a tulajdoni lap megszerzésének költségeit. A hiteligényléssel nem kell sietni, a kiírás szerint ugyanis 2022. december 31-ig lehet pályázni, van idő tehát elkészíttetni a terveket, összegyűjteni a szükséges önerőt.
A hitelt számos célra fel lehet használni. Támogatható cél egyebek között a hőszigetelés, a nyílászárók cseréje, a nyári hővédelem, az árnyékolás, a radiátor- és a kazáncsere, a hővisszaverő berendezések cseréje, de még az energiatakarékosabb világítótestek beszerzése vagy fűtésszabályozók beszerelése is. Emellett persze napelemes, napkollektoros vagy geotermikus rendszerek kiépítésére is nyújtható a kölcsön, sőt brikett-, pellet-, faapríték- és faelgázosító kazánrendszer kialakításával is lehet pályázni rá.

Aki más jellegű felújítást tervez, az is kaphat állami támogatást – például lakás-takarékpénztár igénybevételével. A négy-tíz éves futamidejű konstrukcióknál a befizetésekre 30 százalékos, legfeljebb évente 72 ezer forintnyi támogatás jár, így a hozamuk akár a 10 százalékot is elérheti. Az összegyűjtött pénzt a futamidő lejárta után fel lehet használni bármilyen lakáscélú felújításra, akár a konyhabútor cseréjét is lehet fedezni belőle.

Sőt, aki nem tudja kivárni a futamidő végét, áthidaló kölcsönt is kérhet. A bankok emellett személyi hiteleket és szabad felhasználású jelzáloghitelt is ajánlanak a felújítást tervezőknek. A kölcsön kiválasztásánál célszerű figyelembe venni a kamatok mellett a költségeket is. Kisebb beruházásoknál lehet, hogy jobban megéri egy magasabb kamatú, ám alacsonyabb kezdeti költségű személyi hitelt, nagyobbaknál érdemesebb lehet az alacsonyabb kamatozású, ám az értékbecslés, a közjegyző és egyéb tényezők miatt magasabb kezdeti költségű szabad felhasználású jelzáloghitelt választani.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Az ősz lakossági energiahatékonysági pályázatokat hoz

Már szeptemberben megnyílnak az első lakossági energetikai pályázatok, melyek háztartási nagygépek cseréjét, fűtéskorszerűsítést és külső nyílászárók cseréjét támogatják majd.


Padlószőnyeg burkolatok

A padlószőnyegek változatos, testes vastagsága, rusztikus vagy nagyon finom szálú fajtái minden igényt kielégítenek, így könnyű az elképzelésnek megfelelő szőnyegburkolat kiválasztása. Aki tehát...