Mosógépek karbantartása, tisztítása

2017-06-19 13:16:28 | Módosítva: 2017-06-19 13:19:13

Minden családban a mosógép az egyik gyakran használt háztartási eszköz. Ritkán „pihen”, és karbantartásukra nem is nagyon kerül sor. Pedig köztudott hogy a mosógépnek az egyik – ha nem a legfőbb – ellensége a vízkő. Ez a fokozatosan kialakuló lerakódás kívülről nem látható, mert a fűtőszálakon, a mosóüst és a mosódob külső oldalán alakul ki. Ezt a kemény víz okozza, ami ellen több féle módon lehet védekezni, a gyári vízkő mentesítők valamelyikének az alkalmazásával, vagy a sokkal olcsóbb házi vegyszerekkel történő kezeléssel. Így nemcsak megelőzhetők meghibásodások, hanem a mosógép élettartama is meghosszabbítható.


A házi vegyszerek között nagyon jó hatásfokú

Karbantartó tisztításra is használható a 20%-os ecet. A tisztítómosást általában 2-3 hónaponként kell elvégezni. Elég hozzá egy fél liter ecet, amit a mosószertartóba kell tölteni, majd egy ruha nélküli 90 fokos mosás elindításával az ecet nemcsak a lerakódásokat szünteti meg, hanem egyben fertőtleníti is a gép belsejét. Az első felmelegítés után hagyjuk legalább pár órát állni a dobot, majd folytassuk végig a programot. Makacsabb vízkő lerakódások esetén a trisó hatásosabb, ám ilyenkor a szer felét a mosódobba kell tölteni, a maradékot pedig a mosószertartóba. Az ilyen karbantartó kezelések után a gép belseje újból tiszta lesz, kellemetlen szag sem marad utána. Aki pedig ódzkodik az ecet használatától, az a gyógyszertárakban beszerezhető citromsavat használhatja, amit a használat előtt vízben fel kell oldani, és ezt az oldatot kell a mosószertartóba önteni. Az ecetnek színélénkítő és puhító hatása is van, továbbá a gumi alkatrészeket sem károsítja, ezért mosáskor is érdemes használni. A mosószer mellé 1 dl ecetet adagolva a mosott ruhák puhábbak lesznek. Az ecet jellegzetes szaga pedig az öblítő víz hatására teljesen eltűnik.

Mosáskor az ecet helyett a szódabikarbóna, sőt 1-2 kanál sütőpor is használható a tisztításhoz. Ez is vízlágyító- és fehérítő hatású. Adagolásakor a mosószer mellé elég egy fél pohárnyi is, hogy a mosott ruhák fehérebbek legyenek, és vízlágyító hatása a mosógépben is gátolja a vízkő lerakódását.

A gép szűrőjét is negyedévente ki kell tisztítani. A mosás során ugyanis sok apró kis szösz és egyéb lerakódásra hajlamos szennyeződés is eltömítheti. Ezt az alkatrészt általában alul egy takarólap fedi, és a mosógép leírása szerint lehet kiemelni. A kiemelt szűrőt forró víz alá tartva, kevés mosogatószerrel lehet megtisztítani a rátapadt szennyeződésektől. Visszahelyezése előtt a csatlakozó nyílást sem árt alaposan kitörölni.

Az elöltöltős gépeknél szinte minden mosás után az ajtó gumiszigetelésének a belsejét is ajánlatos szárazra törölni, mert a mélyedésekben mosás után koszos víz maradhat, eltávolítása nélkül egy idő múlva kellemetlen szagú, esetleg penészes üledékként áll meg. A koszos nedvesség kitörlése után még egy tiszta nedves ruhával is érdemes áttörölni, ám a kissé nyitva hagyott ajtónál ez a nedves felület hamar kiszárad. Az üvegajtó felületét csak enyhén nedves, mikroszálas törlőkendővel szabad áttörölni, mert a durva szivacsok karcossá teszik. A gép belsejét pedig mosás után a félig nyitva hagyott ajtóval lehet kiszellőztetni, megszárítani.

E módszerekkel nemcsak mosószert lehet megtakarítani, de a mosógép is tovább tart különösebb javítások nélkül. Az is hosszabbítja az élettartamát, ha nem lesz gyakran teletömve szennyes ruhával, és minden mosáskor a mosószer mellé az előbb említett vízlágyító adalékszerek valamelyike is a mosószertartóba kerül.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fertőtlenítés

A fertőtlenítés szükségességére szinte naponta figyelmeztet a média, és ez érthető is. Számtalan veszélynek van mindenki kitéve a közösségi életben és ezek helyszínein, ezért a gyakori...


Mosás gazdaságosan

Hogyan lássunk neki a mosásnak? Először is: okosan kell ruhát vásárolni! Kerüljük a különleges kezelésű és a vegyipari előállítású textíliákat és kiegészítőket! Helyettük a természetes szálú pamut-...