Kerti utak sokféleképpen

Aprított és színezett kéregA kerti utak főként esős időben tesznek jó szolgálatot, ezeknek köszönhetően nem süppedünk bele a sárba, ha a növényeink közt járunk. A kertben ilyen módon is jelölhetjük a megengedett haladási irányt, megvédve ezzel még alig látszó növényeinket a taposástól. Kerti utakat sokféle alapanyagból készíthetünk, melyek időállósága és megjelenése is változatos lehet.

Lágy, vagy szilárd burkolatot?

Kerti út lehet egy füvesített sáv is, amely az évelőágyások között, a nagyobb sziklakertben vagy a zöldséges ágyásokon vezet keresztül. Gyepsáv alkalmazásakor fektessünk le gyepszegélyt. Ez lehet egy 15-20 centiméter magasságú műanyag csík, amit úgy ásunk be a talajba, a tervezett gyepsáv két oldalán, hogy maximum 1-1,5 centiméter álljon ki belőle, így még nem okoz problémát fűnyíráskor. A gyepszegély megakadályozza, hogy a fű benőjön az ágyásokba. Gyepszegély híján rendszeresen vágjuk egyenesre a gyepsáv széleit, ellenkező esetben növényeink körül hamar befüvesedik a terület.

Kéregborításon fa lépőrácsok Ágyásszegélyek Ültetvény és út elválasztása

A kerti utakként szolgáló gyepsávokon kívül megkülönböztetünk szilárd és „lágy” burkolatokat. Előbbiek közé tartozik a beton, az előre gyártott térkövek és terméskő, utóbbi csoportba a murva, különböző szemcseméretű kőzúzalék, és az aprított fakéreg. Persze a választék egyre bővül: készülhet a kerti út fából kialakított lépő-rácsokból, méretes fa törzséből keresztbe szeletelt, kör alakú járólapokból, de már olyan gumitéglák is forgalomban vannak, amelyek rugalmasságukból adódóan nem terhelik a rajta sétálók ízületeit, szemben a kemény betonból készült társaikkal.
Az út nyomvonalán végigvonuló fa-ágyásszegélyekre teríthetünk kavicsot, murvát, vagy aprított fakérget. Ez esetben a szegély a szétszóródást akadályozza meg. A murvás- és a kavicsos utat néhány évente újra fel kell tölteni, mert esőzések alkalmával a talajba süllyedhetnek az apró kövek. A kéreggel is hasonló a helyzet: sőt mivel ez szerves anyag, itt a süllyedés mellett a bomlással, aprózódással is számolni kell.
A helyben öntött betonjárdák ideje lejárt, ezek nem is túl esztétikusak kerti útnak, és nehézkes az elkészítésük. Helyettük számos térburkoló közül válogathatunk, melyek lerakása is egyszerűbb.
Természetes lépőkő fakéreggel körülszórvaMielőtt nekikezdünk az útépítésnek, érdemes átgondolni, hogy milyen funkciót szánunk neki. Ha autóval is járunk rajta – mert a garázsunk úgy helyezkedik el, hogy a kerten keresztül lehet az utcára jutni –, akkor térburkolókból, vagy beton járólapokból rakjuk ki az utat. Ekkor nem muszáj teljes szélességben kiépíteni azt, elegendő lehet a kerekek nyomvonalát kikövezni. Az autókijáratot különféle mintájú gyephézagos betonelemekből is lerakhatjuk, így mindjárt élővé varázsoltuk a burkolatot. A gyakrabban igénybevett részeken, ha mégis a füvesítés mellett döntünk, akkor használjunk gyeprácsot. Ezek előnye, hogy megmarad a zöldfelület funkció, de eső után sem süllyed el, vagy kapar a kocsi kereke, mintha csak az eredeti talajon menne.
Ha csak gyalogos közlekedésre használjuk a kerti utat, akkor elegendő lehet csupán lépőköveket lerakni. Ezeket tehetjük egymás mellé szorosan, egy vonalban. Olyan távolságra is ritkíthatjuk, ami egy kényelmes lépéshossz távolságával egyezik meg.
Különféle színű vágott terméskőlapokból válogathatunk ilyen célra: ezek előnye, hogy esztétikusak, természetes látványt nyújtanak. Az előre gyártott betonlapoknak vannak kaviccsal bevont felületű változataik, melyek sokkal látványosabbak, mint a hagyományos szürkebeton színűek. Járólapok fából is készülnek, melyek szintén jól beleolvadnak a környezetbe. Bár többségük tartós „telített” fából van, ezeket télire akár fel is szedhetjük.
Mielőtt neki kezdünk egy kerti út megépítésének érdemes sokféle megoldást megnézni, azokból ötletet meríteni, hiszen a felhasználható alapanyagok és a megvalósítható megoldások száma folyamatosan nő. Képeinken ilyeneket mutatunk.

Murva, fa ágyásszegéllyel Terméskő lépegetők kéregaprítékban

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kertiút, útburkolat

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti utak

Nem kell mindent örökösre készíteni, hiszen egy kert, ahogy alakul évről-évre, ahogy változik a funkciója, lehet, hogy a területen belüli útvonalak nyomvonala is megváltozik egy idő után. Olyan...


Térkövekkel a tökéletes kerti burkolatért

Április elején már tökéletes az időjárás ahhoz, hogy nekifogjunk kertünk átalakításához, hogy aztán gyönyörű környezetben tölthessük a tavaszi-nyári és kora őszi napokat. A dús virágokon túl...