Betonpadlók védelme, burkolása II.

Mintás bevonatok

Előző lapszámunkban a betonpadlók pormentesítését, illetve az ún. vékonybevonatokat mutattuk be, az alábbiakban pedig a betonvédelem további megoldásairól írunk.
A csúszásmentesített padlófelületen kívül a homogén, egyszínű műgyanta padlók monoton egyhangúságát az ún. chips-szórással lehet változatosabbá tenni. E célra csak a gyártók által ajánlott lapkaanyag használható, amit a fedőréteg fölé a levegőbe szórva lehet széthinteni. Ez biztosítja a lapkák viszonylagosan egyenletes eloszlását a felületen, de nem ad szabályosan ismétlődő mintázatot a padlófelszínen. A beszórás egyben enyhén csúszásmentessé is teszi a padlóbevonatot, és esetenként - utólag felhordott fedőlakkal - fokozható a padló karcállósága.
Az újabb fejlesztések eredménye a külső és belső térben egyaránt használható, természetes kőszőnyeg mintás műgyanta padló. Ezeket is könnyű, illetve közepes igénybevételnek kitett felületeken lehet kialakítani. Az ilyen padlóbevonatok megszüntetik az monoton műanyaghatást, mivel rendkívül széles választékú, színezett nemeskő, illetve 2 mm szemcsenagyságú, tűziszárított karchomok A tiszta betonfelületre a műgyanta alapozót általában hengerrel hordják fel.felhasználásával készülnek. Rétegvastagságuk gyártótól függően 2-6 mm között változó.
A kialakításakor az alapozóra alacsony viszkozitású, színtelen műgyantával összekevert színezett kőanyagot simítanak fel. A szintben eldolgozott kőszőnyeget a gyanta kötése után egy, vagy két rétegben színtelen védőbevonattal látják el, amely egyben telíti a kőszemcsék közötti hézagokat, UV-, és karcállóvá, továbbá könnyen takaríthatóvá teszi a burkolat felszínét. A kőszőnyeg nagyon dekoratív, mintás burkolatok kialakítására is alkalmas - tekintettel a felhasznált kőanyagok bő színválasztékára, viszonylagosan kis szemcsenagyságára, és a bevonat egyben csúszásmentessé is teszi a padlót.

Többrétegű vastag bevonatok

A tetemes mechanikai terheléseknek kitett helyiségek padlóihoz vastagbevonati rendszereket szokás alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy a fedőréteg alá olyan nagy teherbírású tömör rétegeket építenek be, amelyek a fedőrétegekkel együttesen biztosítják az ilyen padlók extrém terhelhetőségét.Ebbe a kategóriába már olyan műgyanta bevonatok tartoznak, amelyeknek nagy és többnyire speciálisnak mondható igénybevételeknek kell megfelelniük. Az ilyen padlóknál az alapozásra meghatározott vastagságban különböző összetételű műgyantahabarcsot dolgoznak fel, majd erre terítik fel a színezett, vagy színtelen műgyanta záróréteget. Ez alá esetenként közbenső réteg is kerülhet. Az ilyen padlók nagy mechanikai, fokozott vegyi igénybevételnek is ellenállnak, sőt akár vezetőképessé, azaz feszültség levezetésére is alkalmasakká tehetők a padlóba épített rézszalagok révén. Az ilyen padlók felületi bevonata - színeiben és mintázatát tekintve - többnyire hasonló a vékonybevonatok fedőrétegéhez, ám mindenkor a speciális célnak megfelelő minőségű műgyantából állnak.
Más gyártmányoknál a padló kiemelkedő terhelhetőségét pl. üvegváz erősítés biztosítja. Az alapozásra kiegyenlítő rétegként glettelt műgyantahabarcsot terítenek, majd erre üvegszálas paplan kerül, amelyet felülről átitatnak műgyantával. A kikeményedett üvegváz-erősítésű rétegre terítik fel az 1-2 mm vastag, színes műgyanta fedőréteget. A vastag bevonati rendszerek kialakítása, adott rétegrendje mindig a várható terhelésekhez igazodó, s szigorú beépítés technológiai fegyelmet igényel, mert csak így biztosítható az elkészült padlók garantált minősége.

Ajánlások

A különféle színű kőszemcsékkel összekevert műgyantából nagyon változatos kőszőnyeg burkolat készíthető, amely külső térben is időtálló burkolatot biztosít. A kőszőnyeg réteget simítólappal lehet az alapozott felületre teríteni, s ajánlott UV-álló színtelen műgyantával is áthengerelni.Bár a vékony műgyanta padlók kialakítása kis alapterületen nem mondható bonyolult műveletsornak, még az alapos használati útmutatók és adatlapok ismeretében is inkább gyakorlott szakembert igényelnek. Vannak ugyan egyes termékrendszerek, amelyekből az átlagos felkészültségű, öntevékeny emberek is megfelelő minőségű bevonatot tudnak készíteni, ám ennek esztétikai megjelenése nagy mértékben a feldolgozó ügyességétől, gyakorlatától függ. A garázsba, vagy más - kevésbé frekventált - helyiségbe, nem szakember által készített műgyanta padló tartós és megfelelő minőségű lesz, ám a profi kivitelező természetesen szebb bevonatot készít. A gyantának ugyanis mindegy, hogy hol köt meg, de jobb, ha a padlón, és nem a keverőedényben.
Számos apró mellékkörülmény, pl. a gyantakomponensek összekeverésének alapossága is jelentősen befolyásolja a munkát, amire a szakember felkészült, az alkalmi burkoló viszont nem, és a pillanatnyi tanácstalanság esetenként a bevonat minőségét jelentősen rontja. A kísérletezés tehát nem ajánlott, a munkát inkább bízzuk gyakorlott szakemberre, aki garantálja az általa készített műgyantapadló minőségét, tartósságát. A céljainknak megfelelő burkolatot is a gyártók ajánlásai alapján, a terhelésnek megfelelően válasszuk ki.

A színes műgyanta fedőréteget széles mozdulatokkal, simítólappal terítik el, közel egyenletes vastagságban. Az esetleges szinteltérések az anyag önterülő tulajdonsága miatt gyorsan kisimulnak. Nagy padlófelületeken általában mindig többen dolgoznak, mert a gyanta viszonylag gyorsan köt, viszont kis alapterületeken egy ember is képes gyorsan felteríteni a rétegeket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: betonpadló, beton, padló

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lemezalap vagy sávalap betonozással

A stabilitás és a tartósság az egyik legfontosabb szempont egy otthon kialakításánál. Minden alkalommal, amikor házat építünk, az alapokkal kezdjük, amelyek az egész épület alappilléreként...


Porló betonfelületek felújítása

A régebben épült házakban a garázsok, egyéb tárolóegységek, pincék, kocsibeállók padlózatára kevesebb gondot fordítottak. Felületük sokszor nem elég sima, nehezen takaríthatók és gyakran porlik....