Murexin Szigeteléstechnikával

A medenceépítés rejtelmei

Medencék építésével kapcsolatban már a kezdet kezdetén számos kérdés merül fel. Mekkora medence lesz? Beltérben vagy kültérben épül-e? Állandó vagy időszakos üzemeltetésű lesz-e?Milyen burkolat kerül rá?

Miért fontos ennyi adat ahhoz, hogy megvalósítható legyen a medence? Erre keressük a választ, amikor sorra vesszük azokat az anyagokat, amelyeket egy medence kialakításához ajánlunk.
A medenceépítés megkezdése előtt meg kell vizsgálni a fogadófelületet. Ahhoz, hogy a medence tartósan élvezhető legyen, fontos, hogy a fogadófelület ellenoldalon talajnedvesség ellen szigetelt, vagy legalább 30 cm-es vízzáró vasbeton szerkezet legyen. Az alapfelület porozitása miatt Murexin LF mélyalapozó használata javasolt, amely megakadályozza, hogy a szigetelő, ragasztó anyagokból a kötéshez szükséges nedvességet az aljzat elszívja.
Kiemelten fontos a medencék megfelelő szigetelése is. A nem megfelelő szigetelés hatására a párolgáson felül is sok víz elszivároghat a medencéből, sőt, a burkolólapok is leeshetnek a felfagyások miatt. A Murexin Vastagfólia speciálisan medencékhez kifejlesztett, kétkomponensű, oldószermentes, tartósan rugalmas, repedésáthidaló szigetelés 7 bar nyomásig. A Vastagfólia egyszerűen, közepes méretű fogazott glettvassal felvihető a felületre. Medencékben és egyéb víznyomásnak kitett helyeken ajánlott a teljes felületen Murexin Üvegszövet-hálóval történő erősítés.
A szükséges anyagigény 3 kg/m2. A merőleges csatlakozások mentén el kell helyezni a hajlaterősítő szalagot és a rendszerkiegészítőket úgy, hogy magával a Vastagfólia anyagával ragasztjuk fel a felületre. Így érhető el, hogy a 24 órás száradási idő után rugalmas, a rendszer kiegészítőkkel együtt teljesen zárt, varrat és hézagmentes, kenhető szigetelés hatásos védelmet biztosítson a medencében.
Erre a szigetelésre közvetlenül burkolhatunk Murexin Flex csemperagasztóval. Ezzel a csúcsminőségű ragasztóval bármilyen szívóképességgel rendelkező, bármilyen méretű lap ragasztása is megoldható. Két napos ragasztószáradás kivárása után a Murexin Extrém fugázó anyag bedolgozása következik. A merőleges csatlakozásoknál a fugához színben illeszkedő Murexin Aqua Szilikonok tökéletessé teszik a medencét.
Javasolt medence rétegrend Murexin anyagokkal:

1 m2-hez szükséges kb. anyagigény:
Alapfelületnek megfelelő
Murexin alapozó 0,15 kg/m2
Murexin Vastagfólia 3 kg/m2
Murexin Flex csemperagasztó 4-5 kg/m2
Murexin hajlaterősítő szalag igény szerint
Murexin Extrém fugázó 0,5 kg/m2
Murexin Agua szilikon igény szerint


A termékek részletes műszaki ismertetőit megtalálják a http://www.murexin.hu/ weboldalon.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: medence

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Medencefedések rögzítése

A medence téliesítése a víz tisztításával kezdődik és a medence lefedésével végződik. Utóbbival - bár nem olcsó mulatság - sok pénzt spórolhatunk az évek során, és gyerekeinket, háziállatainkat is...


Medenceszűrők tisztítása

Minden uszoda legnagyobb kincse a tiszta, egészséges, átlátszó víz. Ha már a legelején figyelmet fordítunk a medence karbantartására, nem kell napi harcot vívnunk a zöldülésre, zavarosodásra...