Mit tegyünk a háztartási veszélyes hulladékokkal

Az elmúlt években hazánkban is egyre nagyobb teret hódító szelektív hulladékgyűjtés mellett viszonylag kevés szó esik a háztartásokban előforduló veszélyes hulladékok kezeléséről, mennyiségük csökkentéséről, vagy más, környezetbarát anyagokkal való kiváltásukról.

A szakszerű meghatározás szerint veszélyes hulladéknak nevezzük azokat az anyagokat, hulladékokat, amelyek minőségüket tekintve az emberi egészségre, életre, élővilágra, környezetre közvetlenül vagy közvetve károsító hatást váltanak ki. Nézzük meg milyen, gyakran képződő veszélyes hulladékokkal találkozhatunk otthonunkban.

Elhasznált sütőolaj, zsiradék

Kezelésük, tárolásuk sokáig megoldatlan volt. Ma már lehetőség van a szűrés és ártalmatlanítás utáni ipari felhasználásra. Amit érdemes szem előtt tartani a használatukkal kapcsolatban: nem szabad túlhevíteni, és túl sokszor sütni benne, s érdemes kipróbálni az olaj nélküli sütési módokat is. Külön gyűjtésük egyszerűen megoldható a háztartásokban: jól záródó üveg vagy műanyag edényekben tárolhatók, és lakossági veszélyeshulladék-gyűjtési akciókon, hulladékudvarokban vagy veszélyeshulladék-ártalmatlanításra szakosodott vállalkozásoknak leadhatók. Ilyen például a törökbálinti Biofilter Környezetvédelmi Kft. Az olaj egy része, szűrés után állati takarmányba kerül, illetve a vegyipar használja fel. A fennmaradó részt aszfaltba keverik.

Gyógyszermaradékok

Ezek az anyagok nagyon nagy gondot jelenthetnek, ha élővízbe kerülnek. A budapesti vízben is kimutatható mértékű hormonkészítmény található, melynek hatása hosszú távon nem ismeretes. A lejárt szavatosságú gyógyszerek visszagyűjtése elvileg a gyógyszertárak feladata lenne, ennek ellenére kevés helyen válik gyakorlattá is ez. Érdemes a gyógyszerek kiváltásánál csak a szükséges mennyiséget megvenni, s ha elfogyott, akkor kiváltani a többit is.

Szárazelemek és akkumulátorok

Ezekből többféle minőségű és tartalmú van forgalomban Magyarországon. Jellemzően rövid a használati idejük, emiatt hamar megjelennek a háztartási hulladékban. A bennük levő nehézfémek (higany, kadmium) különösen veszélyesek a környezetre (higany: vese- és idegrendszer-károsodás, kadmium: tüdő-, vese- és májkárosodás). Jelentősen csökkenthető a veszélyes anyag kibocsátás, ha szárazelem helyett akkumulátorokat használunk. Ezek ára 3-4-szerese az elemekének, viszont akár többszázszor is újratölthetők. A közintézmények, iskolák nagy részében találkozni szárazelem-gyűjtő konténerrel. Az összegyűjtött szárazelemek illetve akkumulátorok egy részét (ólom, cink, nikkel, kadmium, réz, ezüst) újra lehet hasznosítani, a használhatatlan részek az aszódi hulladéklerakóba kerülnek, ahol szakszerűen foglalkoznak a veszélyes hulladékok tárolásával.

Fáradtolaj, olajos hulladékok

Mivel ezen anyagok csomagolása is veszélyes hulladék, fontos, hogy megfelelő kezelésben részesüljenek. A benzinkutaknál általában le lehet adni a kiürült csomagolóanyagokat és az összegyűjtött fáradtolajat, míg a gépkocsik javíttatásánál, a szervizekben a veszélyes hulladék minden grammjával el kell számolni!

Festékek, hígítók, oldószerek

A festékek, lakkok, hígítók, oldószerek fokozottan tűz- és robbanásveszélyes anyagok. A háztartási hulladékban alkalomszerűen, nagyobb adagokban jelennek meg. Elkülönített begyűjtésük után lerakással ártalmatlanítják őket. A vegyszer- és festékmaradékok malterporral, fűrészporral, homokkal megköthetők, majd lezárva, elkülönítetten tárolhatók.
Végül a fontos szólni a lakossági hulladékgyűjtő udvarokról, amelyekből Budapest területén jelenleg 14 áll a lakosság rendelkezésére. További információt a www.fkf.hu/hull_udvar.html weblapon lehet találni. A lakosságnál keletkező veszélyesnek minősülő hulladék teljes „típusválasztéka” (szárazelem, akkumulátor, fáradt olaj, vegyszermaradék, ezek csomagolási hulladéka stb.) a fővárosban csak egyetlen helyen, a rákospalotai hulladékégető közvetlen közelében működő telepen adható le. Bár a telep meglehetősen távol esik a városközponttól, aki felelősséget érez a környezetéért, annak időnként érdemes szétnéznie a ház körül, és egyszerre elszállítani a veszélyes hulladékot.

 

A veszélyeshulladék-átvevő hulladékudvar címe:
XV. ker. Szántóföld u. 4.
Nyitvatartása: H-P: 8.00-16.00,
Sz-V: 8.00-12.00
Telefon: (1)306-9806 (1)308-1350

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Papírgyűjtés kereskedőknek

Fogyasztóvédelmi ellenőrzés! Melyik kereskedő örül ennek a mondatnak? Tapasztalataink szerint egyik sem... Mindegy, hogy egy kis tüzépről vagy egy tekintélyes építőanyag-áruházról van szó, ha az...


3 eszköz, ami minden barkácsolót profivá tesz

Legyen szó egy kovácsoltvas kerti asztal felújításáról, a gyerekek homokozójának elkészítéséről, vagy egy egyedi könyvespolc megalkotásáról, van három olyan eszköz, ami garantáltan minden amatőr...