Gyeptelepítés szakszerűen

A tavasz egyik fontos munkafolyamata a fűvetés, amely tevékenységgel foglalkozunk egy kicsit részletesebben, de a teljesség igénye és a technológia egyéb elemeinek említése nélkül.

A szép gyep alapjait a fűmag elvetése határozza meg. Mielőtt hozzálátnák a vetéshez, a talaj felszínén található zöld növényi részeket kaszáljuk le és távolítsuk el a kövekkel együtt. Az ásás után a gyökérmaradványok eltávolításával sok gyomnövénytől is megszabadulhatunk. Vetés előtt szórjunk ki négyzetméterenként 5-10 dkg nitrogén- és foszfor, valamint 3-5 dkg kálium tartalmú műtrágyát, és forgassuk be 10 cm mélyen. Ezzel megoldjuk a kezdeti tápanyag kérdését. A földmunkák és a vetés között hagyjunk két-három hét szünetet. Ebben az időszakban a talaj egy kissé tömörödik, másrészt az időközben kikelő gyomokat így még a vetés előtt el tudjuk távolítani mechanikai vagy vegyszeres úton.
A fűfélék csak napos helyen érzik jól magukat, ezért árnyékos helyre lehetőleg különböző gyeppótló növényeket telepítsünk, vagy speciális keverékeket használjunk A vetés előtt annyira kell tömöríteni a talajt, hogy a lábunk ne tudjon belesüppedni. Ezt legegyszerűbben hengerezéssel biztosíthatjuk, amelynek eszközét a legtöbb gépkölcsönzőből kölcsönözni is lehet.
A fűmagvetést általában kézzel végezzük, egyenletesen, 30-40 g-ot kijuttatva négyzetméterenként. A pontos mennyiséget feltüntetik a keverék csomagolásán. Ennél többet nem célszerű elszórni, mivel a sok, egy időben kelő növény elvonja egymástól a tápanyagot és vizet. A vetést lehetőleg szélcsendes időben végezzük, utána gereblyével kicsit dolgozzuk be a talajba a magokat. Bár a fűmagvak fényen csíráznak a bedolgozás azért indokolt, mert egyrészt a madarak szívesen rájárnak a tálcán kínált eleségre, másrészt a fűmagokat könnyen elsodorhatja az erős szél. Ha túl száraz a talaj, akkor a vetés előtt egy-két nappal alaposan öntözzük be a területet. A vetés után hengerrel tömörítsük, és alaposan öntözzük meg a talajt. A vetést akkor kezdjük el, amikor a nappali hőmérséklet 14 °C fölé emelkedett. Erre általában április közepétől kerülhet sor. Ha korábban vetjük el a magokat, akkor a csírázás nagyon elhúzódhat.
A csírázás ideje alatt ügyeljünk a gyommentességre, rendszeresen gyomláljunk. Az időjárástól függően naponta vagy kétnaponta öntözzük a bevetett területet, nehogy a föld kiszáradjon. A vetéstől a magvak teljes kikeléséig két-három hétnek kell eltelnie. Miután a magvak kikelnek 30-40 nap alatt a kis növénykék bokrosodásnak indulnak, és összefüggő gyepfelületet adnak. Első alkalommal kézzel kaszáljunk, amikor a fűszálak elérték a 10-15 cm-es magasságot. Ebben az időszakban a fűnyírógép még kitépheti a gyenge gyökérzettel rendelkező növénykéket, ezért ne használjuk.

Az Advanta (hazánkban az Advanta Hungary Kft) által forgalmazott füvek értékmérő paraméterei alapján a világ élmezőnyébe tartoznak. A legkülönbözőbb talajtípusokhoz és éghajlati viszonyokhoz alkalmazkodva egyenletes minőséget biztosítanak. A lassúbb növekedésű pázsitok kisebb nyírási tömeget produkálnak, kevesebbszer kell nyírni, így csökken a felhasználók költsége. Az Advanta Hungary Kft pázsitfű vetőmag kínálata – különböző felhasználási célokra – az alábbi vetőmag keverékekből áll:

PARKFŰ (DÍSZFŰ) KEVERÉK

Poa pratensis GERONIMO 25%
Festuca rubra commutata RAYMOND 35%
Festuca rubra rubra FRANKLIN 25%
Festuca ovina duriuscula CRYSTAL 15%

Tulajdonságok

 • Nagyfokú alkalmazkodó képesség
 • Kiváló szín és textúra
 • Alacsony karbantartási igény
 • Nagyon jó újranövekedési képesség a tarackóló füvek magas aránya miatt
 • Jó betegség ellenállóság

REKREÁCIÓS KEVERÉK (JÁTÉK GYEPEK)

Poa pratensis GERONIMO 40%
Lolium perenne MONDIAL 20%
Festuca rubra commutata RAYMOND 20%
Festuca ovina duriuscula CRYSTAL 20%

Tulajdonságok

 • Gyors növekedés a Lolium perenne miatt
 • Jó télállóság
 • Sűrű növekedés
 • Nagyfokú betegség tolerancia


SPORT KEVERÉK

Lolium perenne MONDIAL 40%
Poa pratensis GERONIMO 40%
Festuca rubra trichophylla DAWSON 20%

Tulajdonságok

 • Gyors növekedés a Lolium perenne miatt
 • Jó télállóság
 • Gyors újranövekedés
 • Kiváló taposástűrés

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kertápolás akkus gépekkel

Az immáron több mint 25 éve Magyarországon működő Andreas STIHL Kft. megalakulása óta aprofi fogyasztók igényeit kívánja kiszolgálni. Ikonikus termékén, vagyisa STIHL láncfűrészen...


A fű biztonságos tápanyagellátása

A nyírással szerves anyagot vonunk el a gyeptől, megszakítjuk a természetes körforgást. Minél gyakrabban nyírjuk a füvet, annál több tápanyagra van szüksége, amit célszerű a vágás után 2-3 nappal...