Gyeptelepítés szakszerűen

A tavasz egyik fontos munkafolyamata a fűvetés, amely tevékenységgel foglalkozunk egy kicsit részletesebben, de a teljesség igénye és a technológia egyéb elemeinek említése nélkül.

A szép gyep alapjait a fűmag elvetése határozza meg. Mielőtt hozzálátnák a vetéshez, a talaj felszínén található zöld növényi részeket kaszáljuk le és távolítsuk el a kövekkel együtt. Az ásás után a gyökérmaradványok eltávolításával sok gyomnövénytől is megszabadulhatunk. Vetés előtt szórjunk ki négyzetméterenként 5-10 dkg nitrogén- és foszfor, valamint 3-5 dkg kálium tartalmú műtrágyát, és forgassuk be 10 cm mélyen. Ezzel megoldjuk a kezdeti tápanyag kérdését. A földmunkák és a vetés között hagyjunk két-három hét szünetet. Ebben az időszakban a talaj egy kissé tömörödik, másrészt az időközben kikelő gyomokat így még a vetés előtt el tudjuk távolítani mechanikai vagy vegyszeres úton.
A fűfélék csak napos helyen érzik jól magukat, ezért árnyékos helyre lehetőleg különböző gyeppótló növényeket telepítsünk, vagy speciális keverékeket használjunk A vetés előtt annyira kell tömöríteni a talajt, hogy a lábunk ne tudjon belesüppedni. Ezt legegyszerűbben hengerezéssel biztosíthatjuk, amelynek eszközét a legtöbb gépkölcsönzőből kölcsönözni is lehet.
A fűmagvetést általában kézzel végezzük, egyenletesen, 30-40 g-ot kijuttatva négyzetméterenként. A pontos mennyiséget feltüntetik a keverék csomagolásán. Ennél többet nem célszerű elszórni, mivel a sok, egy időben kelő növény elvonja egymástól a tápanyagot és vizet. A vetést lehetőleg szélcsendes időben végezzük, utána gereblyével kicsit dolgozzuk be a talajba a magokat. Bár a fűmagvak fényen csíráznak a bedolgozás azért indokolt, mert egyrészt a madarak szívesen rájárnak a tálcán kínált eleségre, másrészt a fűmagokat könnyen elsodorhatja az erős szél. Ha túl száraz a talaj, akkor a vetés előtt egy-két nappal alaposan öntözzük be a területet. A vetés után hengerrel tömörítsük, és alaposan öntözzük meg a talajt. A vetést akkor kezdjük el, amikor a nappali hőmérséklet 14 °C fölé emelkedett. Erre általában április közepétől kerülhet sor. Ha korábban vetjük el a magokat, akkor a csírázás nagyon elhúzódhat.
A csírázás ideje alatt ügyeljünk a gyommentességre, rendszeresen gyomláljunk. Az időjárástól függően naponta vagy kétnaponta öntözzük a bevetett területet, nehogy a föld kiszáradjon. A vetéstől a magvak teljes kikeléséig két-három hétnek kell eltelnie. Miután a magvak kikelnek 30-40 nap alatt a kis növénykék bokrosodásnak indulnak, és összefüggő gyepfelületet adnak. Első alkalommal kézzel kaszáljunk, amikor a fűszálak elérték a 10-15 cm-es magasságot. Ebben az időszakban a fűnyírógép még kitépheti a gyenge gyökérzettel rendelkező növénykéket, ezért ne használjuk.

Az Advanta (hazánkban az Advanta Hungary Kft) által forgalmazott füvek értékmérő paraméterei alapján a világ élmezőnyébe tartoznak. A legkülönbözőbb talajtípusokhoz és éghajlati viszonyokhoz alkalmazkodva egyenletes minőséget biztosítanak. A lassúbb növekedésű pázsitok kisebb nyírási tömeget produkálnak, kevesebbszer kell nyírni, így csökken a felhasználók költsége. Az Advanta Hungary Kft pázsitfű vetőmag kínálata – különböző felhasználási célokra – az alábbi vetőmag keverékekből áll:

PARKFŰ (DÍSZFŰ) KEVERÉK

Poa pratensis GERONIMO 25%
Festuca rubra commutata RAYMOND 35%
Festuca rubra rubra FRANKLIN 25%
Festuca ovina duriuscula CRYSTAL 15%

Tulajdonságok

 • Nagyfokú alkalmazkodó képesség
 • Kiváló szín és textúra
 • Alacsony karbantartási igény
 • Nagyon jó újranövekedési képesség a tarackóló füvek magas aránya miatt
 • Jó betegség ellenállóság

REKREÁCIÓS KEVERÉK (JÁTÉK GYEPEK)

Poa pratensis GERONIMO 40%
Lolium perenne MONDIAL 20%
Festuca rubra commutata RAYMOND 20%
Festuca ovina duriuscula CRYSTAL 20%

Tulajdonságok

 • Gyors növekedés a Lolium perenne miatt
 • Jó télállóság
 • Sűrű növekedés
 • Nagyfokú betegség tolerancia


SPORT KEVERÉK

Lolium perenne MONDIAL 40%
Poa pratensis GERONIMO 40%
Festuca rubra trichophylla DAWSON 20%

Tulajdonságok

 • Gyors növekedés a Lolium perenne miatt
 • Jó télállóság
 • Gyors újranövekedés
 • Kiváló taposástűrés

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Háztető füvesítéssel a jobb levegőért

Egyes vidékeken nagy hagyományai vannak a háztetők füvesítésének. A klasszikus lapos tetők extenzív tetőkertjei mellett ez a sátortetőkön is kivitelezhető.


Kerti utak

Nem kell mindent örökösre készíteni, hiszen egy kert, ahogy alakul évről-évre, ahogy változik a funkciója, lehet, hogy a területen belüli útvonalak nyomvonala is megváltozik egy idő után. Olyan...