AL-KO Vario fűnyíró

Elektromos motorral hajtott kormányozható fűnyíróval már találkoztunk a közelmúltban, az AL-KO pedig most „világújdonságként” bemutatta a benzinmotoros változatot, a Variot. Hiába, a fejlődésben nincs megállás!

Az elv praktikus és kézenfekvő. A hagyományos fűnyíró csak egyenes vonalban mozgatható. A kanyarodásra egy lehetőség van; a készüléket a hátsó kerekeire támasztva megbillentjük, elfordítjuk, és egy másik egyenes vonalon mozgatjuk tovább. Normál szabad területen ez nemigen jelent problémát, bár minél nagyobb teljesítményű, súlyosabb (pl. benzinmotoros) gépről van szó, az emelgetéses kanyarodás is annál nehezebb. A kerítés szegletében, a járda vagy az ágyás mellett még egy kicsit komplikáltabb a pontos követés, és a fűnyíró folyamatos emelgetését igényli.
A kormányszerkezet ezeket a problémákat oldja meg, illetve a munkát kényelmesebbé teszi. A mellső tengely fordítható el forgózsámoly szerűen, jobbra-balra 42°-ban, összesen tehát 84 fokban. A kormányzás a fogantyú markolatának elfordításával történik, de ha valamilyen oknál fogva a kormányművet ki akarjuk iktatni (pl. meredekre akarjuk feltolni a gépet), akkor a gázkar melletti kar segítségével a kormányszerkezet lezárható.
A Vario 470 típusjelű kormányozható fűnyírónak két típusa van: B jelzéssel kerékhajtás nélküli, BR jelzéssel pedig kerékhajtással rendelkező változatot vásárolhatunk. Magunk közt szólva ez utóbbi az igazi, ez már olyan, mint egy fűnyíró traktor, amire nem ülünk rá, hanem magunk előtt vezetjük. A két gép közötti különbséget csak a kormány mögötti karok árulják el. A sima változaton egy kar található, amellyel a vágókés forgását kapcsoljuk (elengedve a kés azonnal leáll, de a motor jár tovább), a BR változaton pedig még egy kart láthatunk a kormány mögött. Ez a kerékhajtást kapcsolja (3,5 Km/órás, közepes sétatempóban megy), és értelemszerűen a kar elengedésével a hajtás is azonnal megszűnik. A fűnyíró nem tud önállóan „elcsatangolni”.
Más egyébben a két gép egyforma. Mindkettőt a Briggs&Stratton AV 45-ös, 5,5 LE-s motorja hajtja. Vágószélességük 46 cm, fűnyíró tartályuk pedig 65 l-es. A vágómagasság állításában még találtunk egy apró különbséget. Míg a B változatnál kerekenként külön-külön állítjuk a vágómagasságot (2,5 és 7,5 cm között), addig a BR jelzésűnél ez csak elöl van így, a hátsó tengelynél központi a szabályozás.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fűnyíró

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Nagy keréken pörög az MTD

Az MTD 2008-ban ismét számos műszaki újítással teszi készülékeit még felhasználó-barátabbá. Felismerve a jelenlegi fogyasztói igényeket, erőteljesebben fókuszál High Wheeler (nagykerekű)...


Robotfűnyíró újdonságok

Kicsik, kompaktak és mozgékonyak. Az AL-KO új robotfűnyírói 500 m2, illetve 700 m2 területteljesítménnyel a legtöbb kertben elegendőnek bizonyulnak. Hasonlóan a nagyobb típusokhoz teljesen...