Bosch nagynyomású mosók

Mielőtt a Bosch új mosócsaládjának részleteibe belemennénk, feltétlenül el kell mondanunk néhány általánosságot erről a gépfajtáról azok számára, akik egyáltalán nem ismerik. Alapvetően arra szolgál, hogy a normál kerti csapra rácsatlakoztatva a vízhálózat nyomását megsokszorozza, akár 100 bar feletti víznyomásértékeket előállítva.

A csatlakoztatás és üzembe helyezés semmiféle előtanulmányt nem igényel; ha a kerti locsolótömlő végén gyorscsatlakozó van, akkor az egyetlen mozdulattal a gép töltőcsonkjára kapcsolható. A géphez mellékelt mosótömlő a kifolyócsonkra csatlakoztatandó, az áramvezeték pedig a konnektorba, és máris indulhat a munka.
Mire való? Alapvetően a ház körül, a kertben előforduló mosási, tisztítási munkákhoz, beleértve ebbe a lépcsők, járdák tisztításától kezdődően, a kerti szerszámokon át a gépkocsimosásig mindent (ez utóbbit csak a környezetvédelmi szempontok korlátozhatják). A nagy víznyomás borotvaként szedi le még az erősen letapadt koszt is mindenről, ráadásul igen kényelmes, szinte passzió a munkavégzés, különösen nyári melegben.
Részben új konstrukciókkal, részben a régiek átnevezésével a Bosch 4 kategóriában készíti a nagynyomású mosóit. Az elv mind a négynél azonos, inkább teljesítményben, és ebből adódóan a felhasználás lehetőségeiben van köztük különbség. A teljesítmény alatt nem csak az elektromos teljesítményt, hanem a maximális víznyomást és a szállított víz mennyiségét is értjük.
Alapgépeknek a Compack család tekinthető, amelynek az Aquatak 10 és Aquatak 100 Plus típusjelű változatai kaphatók Magyarországon. Már ezekre is jellemző, hogy a nagy víznyomást előállító pumpa teljes egészében könnyűfémből készül (ebben a kategóriában más márkáknál ez még általában műanyag), és a 100-115 bar nyomás, valamint a 330-380 l/óra vízátfolyás is tekintélyes. Azt mondhatnánk, hogy egy átlag kertben, háztartásban tökéletesen elegendők. A Comfort kategóriába sorolt Aquatak 115 Plus ténylegesen a komfortosságában és nem műszaki tartalmában különbözik az előbbiektől. Ez már kerekeket és magas fogantyút kapott, hogy könnyű legyen húzni a kertben. Felszereltségében viszont nagyjából megegyezik a Compact család tagjaival. Mindegyikhez kapunk egy hegyes, erős sugarat adó szórófejet, a Plus jelzésűekhez pedig egy vario szórófejet, amelynél a vízsugár szétlapítható, erősségében szabályozható. Mosótartály is mindegyik készülékhez jár, de a Compackt gépnél ezt a mosófejre kell szerelni, a Comfortnál pedig a mosó házába „beépített” tank.
A Bosch mosók másik két gépcsaládjába inkább már a nagyobb teljesítményű, így speciálisabb igényeket kielégítő gépek tartoznak. Magyarországon ezek közül a Power 1350 és a 150 Pro X típusjelű két készüléket lehet kapni. Az elsőre 135 bar maximális nyomás és 500 l/óra vízátfolyás, a csúcsgépnek számító Pro X-re pedig 160 bar nyomás és 600 l/óra vízátfolyás jellemző. Már a Power család képviselője is ideális nagy járművek, medencék, nagy falak, teraszok, kocsifelhajtók tisztítására, a Pro X pedig akár csónakok, lószállító utánfutók, traktorok, teherautók, mosására, nagyon nagy területek tisztítására is kiváló munkaeszköz.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

WPC anyagú teraszok tisztítása

Az egyre inkább alkalmazott WPC anyagú teraszok és egyéb padlójellegű burkolatok mondhatni szinte tisztítást nem igényelnek, ám azért a használatuk közben a felületük óhatatlanul elszennyeződik,...


Modern csaptelepek

Első gondolatra az ember úgy vélheti, hogy minek fejleszteni egy csaptelepet, hiszen annak egy nagyon egyszerű funkciója van, mégpedig, hogy víz jöjjön ki rajta. Ennél azonban jóval több funkciót...