Bosch nagynyomású mosók

Mielőtt a Bosch új mosócsaládjának részleteibe belemennénk, feltétlenül el kell mondanunk néhány általánosságot erről a gépfajtáról azok számára, akik egyáltalán nem ismerik. Alapvetően arra szolgál, hogy a normál kerti csapra rácsatlakoztatva a vízhálózat nyomását megsokszorozza, akár 100 bar feletti víznyomásértékeket előállítva.

A csatlakoztatás és üzembe helyezés semmiféle előtanulmányt nem igényel; ha a kerti locsolótömlő végén gyorscsatlakozó van, akkor az egyetlen mozdulattal a gép töltőcsonkjára kapcsolható. A géphez mellékelt mosótömlő a kifolyócsonkra csatlakoztatandó, az áramvezeték pedig a konnektorba, és máris indulhat a munka.
Mire való? Alapvetően a ház körül, a kertben előforduló mosási, tisztítási munkákhoz, beleértve ebbe a lépcsők, járdák tisztításától kezdődően, a kerti szerszámokon át a gépkocsimosásig mindent (ez utóbbit csak a környezetvédelmi szempontok korlátozhatják). A nagy víznyomás borotvaként szedi le még az erősen letapadt koszt is mindenről, ráadásul igen kényelmes, szinte passzió a munkavégzés, különösen nyári melegben.
Részben új konstrukciókkal, részben a régiek átnevezésével a Bosch 4 kategóriában készíti a nagynyomású mosóit. Az elv mind a négynél azonos, inkább teljesítményben, és ebből adódóan a felhasználás lehetőségeiben van köztük különbség. A teljesítmény alatt nem csak az elektromos teljesítményt, hanem a maximális víznyomást és a szállított víz mennyiségét is értjük.
Alapgépeknek a Compack család tekinthető, amelynek az Aquatak 10 és Aquatak 100 Plus típusjelű változatai kaphatók Magyarországon. Már ezekre is jellemző, hogy a nagy víznyomást előállító pumpa teljes egészében könnyűfémből készül (ebben a kategóriában más márkáknál ez még általában műanyag), és a 100-115 bar nyomás, valamint a 330-380 l/óra vízátfolyás is tekintélyes. Azt mondhatnánk, hogy egy átlag kertben, háztartásban tökéletesen elegendők. A Comfort kategóriába sorolt Aquatak 115 Plus ténylegesen a komfortosságában és nem műszaki tartalmában különbözik az előbbiektől. Ez már kerekeket és magas fogantyút kapott, hogy könnyű legyen húzni a kertben. Felszereltségében viszont nagyjából megegyezik a Compact család tagjaival. Mindegyikhez kapunk egy hegyes, erős sugarat adó szórófejet, a Plus jelzésűekhez pedig egy vario szórófejet, amelynél a vízsugár szétlapítható, erősségében szabályozható. Mosótartály is mindegyik készülékhez jár, de a Compackt gépnél ezt a mosófejre kell szerelni, a Comfortnál pedig a mosó házába „beépített” tank.
A Bosch mosók másik két gépcsaládjába inkább már a nagyobb teljesítményű, így speciálisabb igényeket kielégítő gépek tartoznak. Magyarországon ezek közül a Power 1350 és a 150 Pro X típusjelű két készüléket lehet kapni. Az elsőre 135 bar maximális nyomás és 500 l/óra vízátfolyás, a csúcsgépnek számító Pro X-re pedig 160 bar nyomás és 600 l/óra vízátfolyás jellemző. Már a Power család képviselője is ideális nagy járművek, medencék, nagy falak, teraszok, kocsifelhajtók tisztítására, a Pro X pedig akár csónakok, lószállító utánfutók, traktorok, teherautók, mosására, nagyon nagy területek tisztítására is kiváló munkaeszköz.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ruhaszárítási praktikák

Sok lakásban állandó problémát jelent a ruhanemű szárítása. Az automata mosógépekkel ugyan kényelmes a mosás, de a tiszta ruha szárítása helyigényes feladat. Az sem utolsó szempont, hogy a vasalás...


Villamos energia

Vásárlás előtt érdemes alaposan áttanulmányozni az energiacímkéket. Lehetőség szerint válasszuk az olykor kicsit drágább, de hosszú távon költség- és energiatakarékosabb A vagy A+++ osztályú...