Falvarrás, ha reped a fal…

2024-04-11 19:53:00 | Módosítva: 2024-04-11 19:58:01

Régebbi épületeknél sajnos igen gyakori látvány, de még az új építéseknél is előfordul, hogy a fal bereped, egyre növekvő rés keletkezik a homogén falfelületen. Az ok nagyon sokféle lehet, eleve más az említett régi, és a nemrég épült építménynél, de valamiféle beavatkozásra rendszerint szükség van.


Egy kisebb repedésnél – ha a statikus komolyabb problémát nem lát – akkor lehet, hogy csak esztétikai beavatkozás kell. Ezt megoldja a kőműves; kikeni a repedést, és homlokzatfestékkel eltünteti a nyomokat. A nagyobb repedésnél azonban már életveszélyes lehet így eltüntetni, elfedni a hibát, mert ha a repedésnek statikai oka van, akkor először azt kell orvosolni. Az első feladat tehát mindenképpen az, hogy feltárjuk a hiba okát, és statikus mérlegelje annak mértékét.

A fal berepedhet azért, mert hibás az alapozás, vagy a talaj mozgását nem vette eléggé figyelembe. Okozhatja valami vízelvezetési hiba, csőtörés, szivárgás is, ami fellazítja az addig szilárdnak gondolt talajt. Ha valami építési változás – emeletráépítés, tetőcsere, hozzáépítés – történt a megelőző időben, akkor erre is mindenképpen gondolni kell. Az is lehet, hogy a környezetben történt meghatározó változás; forgalmas út került a régi ház mellé, vagy újra termelni kezdett a kőbánya a közelben. És nem szabad figyelmen kívül hagyni az idő múlását, az anyagok fáradását sem.Többnyire jelentősebb a gond, ha a házfal repedése a rossz vízelvezetés miatt történik. Ilyenkor a víz egyszerűen kimossa az alap alól a földet, ami így megrogy, belezuhan. Itt már néhány milliméternyi eltérés is súlyos repedéseket idézhet elő, a javítás előtt pedig mindig szükséges előbb orvosolni az alapvető hibát. Nagyobb a baj, ha eleve az egész terület, illetve ház süllyed, és nem lehet kideríteni az okát, hiszen ilyenkor jellemzően csak komolyabb beavatkozásokkal tudjuk majd megállítani a folyamatot, ami a javítás kapcsán alapvető fontosságú.

Nyilvánvalóan nem kell minden esetben statikust bevonnunk tehát, ha repedések jelentkeztek a házfalakon, hiszen a legtöbb általában ártalmatlan, pláne idősebb házak esetén mondhatni természetes is, azonban a javítási munkálatoknak csak akkor lehet nekiállni, ha megbizonyosodtunk róla: a repedés nem mozog tovább. Ezt egyszerű szemrevételezéssel is megoldhatjuk, de hatásosabb, ha keverünk egy kevéske gipszet, és pogácsákat helyezünk el a repedésen. Ha a száradást követő 2-3 héten belül a pogácsák megrepedtek, akkor a fal még mozgásban van, és fontos mielőbb egyeztetni egy statikussal.


Az ártalmatlan esetekben legtöbben a vakolat leverésére és az újravakolásra esküsznek. Lehet, hogy ez nem végleges megoldás, de talán 5-10 évre eltünteti az egyébként veszélytelen hibát. Ha túl sok a repedés, akkor lehet, hogy gazdaságosabb az egész felületet újravakolni, mint foltozni. A leveréshez egyszerű vésőt használjunk, majd ha kész, a felület megnedvesítését követően vakolóhabarccsal visszadolgozzuk a foltot. Érdemes bele vakolóhálót tennünk, ami az esetleges későbbi repedések ellen kifejezetten hatásos. A száradást követően a vakolt felület festhető, hozzáigazítható a régihez.

Lényegesen olcsóbb és egyszerűbb alternatíva a megrepedt házfalak esetén a szilikonos hézagkitöltők alkalmazása. Gyakran nem olyan tartós, mint a teljes vakolás – ami repedés után pár éven belül indokolt –, de megszüntethető vele az ilyenkor keletkező hőhíd problémája, valamint az esztétika is drasztikusan javítható. A legtöbb repedésbe elegendő egyetlen tubus kitöltő anyag, melyet a sziloplaszthoz hasonlóan csak bele kell dolgoznunk a repedésbe, majd a felesleget lehúzni egy glettvassal vagy egy spatulával.

Ha már esztétikai problémánál súlyosabb a helyzet, akkor jön a falvarrás. A falvarrás a repedések által meggyengült falszerkezetek megerősítése, melyhez acélspirálra vagy acélrudakra és egy kétkomponensű, zsugorodásmentes habarcsra van szükség. A technológia használható a repedések következtében meggyengült falazat visszaerősítésére (repedésöltés), és a koszorú hiányában vagy egyéb okból gyenge szerkezetű épületek megerősítésére (gerendák képzése, falkapcsolatok összevarrása). Repedezett falazatok szerkezeti megerősítéseinél és javítási munkálatainál a falvarrás – mint technológia – egy gyors és költségkímélő eljárás, mely egyszerű szerszámokkal kivitelezhető.

A falvarrás készítésénél a repedésekre közel merőlegesen 20-40 mm széles és 40-80 mm mély hornyokat vágunk, ezekbe a hornyokba kerül beragasztásra a rozsdamentes acél spirál. Az  lkalmazott rozsdamentes acélspirál, illetve horgonyzóhabarcs nagyon gyorsan beépíthető, közben az épület normál használatát sem kell felfüggeszteni. Az acél elemek tökéletesen stabilak maradnak az évek során, ellenállnak a korróziónak, és kitűnő tapadást biztosítanak.Brutt Saver rendszer vagy HeliSystem technológia

A falvarrásra is többféle módszer létezik. A legelterjedtebb a Brutt Saver rendszer. A falazaton kialakult repedésekre merőlegesen egymástól 40 cm-es távolságban, 5-7 cm mélységben horonyvágatokat készítenek minimum 1 méteres hosszban. Ezekbe a horonyvágatokba kerül behelyezésre az acélspirál és a horgonyzó-habarcs. Alkalmazás során a – falrepedések elhelyezkedésétől függően – sok esetben a falazatban plusz furatok kerülhetnek kialakításra.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: falvarrás, repedt fal

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mágneses vakolat

A mágneses vakolat tulajdonképpen egy gyárilag előkevert vakolatféle, ami vizes diszperziós kötőanyagot, ásványi töltőanyagot és mágnesezhető fémszemcséket tartalmaz. Azilyen módon „vas tartalmúvá”...


Fák a kertben

A kertben találhatók fák, már méretükből adódóan is azok a növények, melyek leginkább meghatározzák a kert képét, és a közvetlen környezetükben azt a funkciót is, amire a kertrész használható....