A kávézacc ásványi anyagokban gazdag anyag, mégis alig van jó megoldás a nagybani újrahasznosítására. Értékes alkotóelemeinek köszönhetően az élelmiszeripar, a gyógyszeripar, a mezőgazdaság, a csomagolóanyag és üzemanyaggyártás is felhasználhatná. Ehhez ugyanakkor meg kellene oldani az elszállítását, a tárolást, az összetevők megőrzését. Ha működőképes megoldás születne a visszagyűjtésre, akkor továbbléphetnénk a kávézacc újrahasznosításában. Saját háztartásunkban azonban nincsenek ilyen korlátaink. Sokan nem tudják, de a zaccot nyugodtan ki lehet szórni a természetbe. Nem csak a föld tápanyagtartalmát tudjuk ezzel visszaállítani, de olyan hasznos élőlényeket is oda vonzhatunk, mint a földigiliszta. Emellett a gyepet is érdemes vele trágyázni, hiszen a fűnek nitrogénre van szüksége – főleg nyáron, mikor növekszik. Tápanyagtartalma miatt pedig a kávézacc hatása a virágokra nézve is nagyon hasznos!
A kávézacc jelentősen javítja a konyhai ételmaradékokból álló komposzt minőségét. Minél inkább természetes egy család táplálkozása, annál jobb lesz a komposzt minősége, hiszen annál kevesebb mesterségesen előállított anyag jut a termőföldbe. A legjobb minőségű komposzt 40% kávézaccot tartalmaz, ez ugyanis a föld számára legalkalmasabb, és ez bocsátja ki a legkevesebb gázt. A zacc rendkívül gazdag kalciumban és magnéziumban. Bomlása során pedig nitrogént, foszfort és káliumot bocsát ki. Ezek mind-mind nagyon fontos hatóanyagok a zöldségek fejlődéséhez. Ezért érdemes a zaccot már a vetőmaggal összekeverni, illetve a kávézacc virágföldbe is keverhető. Néhány virág különösen szereti. Ilyen az azálea, a muskátli, a díszhagyma, a liliom, a kamélia vagy a hortenzia.
A friss kávézacc savanyú talajt tud kialakítani. Ha tehát olyan növényt szeretnénk ültetni, amihez elengedhetetlen az alacsony pH érték, akkor a savanyú föld kávézaccal keverve tökéletes megoldást nyújt. Ilyenek pl. az áfonya, a magyal, a rododendron, a som, a magnólia vagy az eper. Ha ki kellene emelnünk, hogy a kávézacc milyen kerti növényekre jó igazán, akkor a gyökér növényeket mondanánk – például a répa, vagy a retek. Azonban érdemes vigyázni, mert a legtöbb növény nem reagál jól a túl savanyú talajra (pl. a paradicsom).
A zaccot használhatjuk mulcsként. Hangya ellen is bevethető, ugyanis erőteljes szagtalanító hatása van – ami megvédi a virágokat. A kávé tele van koffeinnel, aminek több előnye is van. Az egyik, hogy távol tartja a csigákat és meztelen csigákat a növényektől. Emellett a koffein mérgező a rovarok számára, tehát elűzi a szúnyogokat, gyümölcslegyeket és más nem szívesen látott bogarakat. A kávézacc fontos előnye még, hogy a macska illemhelyet is képes megszüntetni. A kávézaccban található anyagok ugyanis taszítják a macskákat, ezáltal egy életre megszabadulhatunk a macska ürüléktől a kertünkben.
Természetes dörzsszivacs
A kávézacc állaga nagyon érdes – tökéletesen alkalmas a ráragadt étel- és egyéb maradékok eltávolítására. Ráadásul a fertőtlenítésben is sokat tud segíteni, hiszen a kávé antibakteriális hatású. Éppen ezért teljes biztonsággal használható lefolyó, tűzhely vagy grill tisztítására.
Bőrradírozás
A bőr hámlasztáshoz is remekül alkalmazható a kávézacc. Ehhez nincs másra szükség, mint összekeverni egy kis vízzel vagy kókuszolajjal, majd szétkenni a testen és arcon. Emellett a véráramlást is serkenti, ezért a bőr egészségéhez is hozzájárulhat. A koffein helyi alkalmazása csökkentheti a bőrfelületen található zsír, narancsbőr és cellulit láthatóságát. Ennek az oka szintén a megnövekedett véráramlás. A koffein jelentősen hozzájárul a hajnövekedés serkentéséhez. Ez a kávézacc külső alkalmazása mellett a kávé fogyasztásáról is elmondható.