Beltéri ajtók felújítása saját kezűleg

2024-04-08 09:27:29 | Módosítva: 2024-04-08 09:32:09

Akinek van elég pénze, hogy új ajtókra cserélje lakásában a régi beltéri ajtókat, az ne habozzon. A szakcégeknél nagyon szép kivitelű ajtókat lehet vásárolni, méretre gyártják, beszerelik. Ha szeretnénk a régieket megtartani, akkor is van bőven jelentkező a felújításra. Ez mostanában már kicsit zavarba ejtőbb, mert néhány ajtó gondos felületkezeléséért és lemázolásáért milliós nagyságrendet kérnek el a szakemberek. És a nem gondosért is! Ilyenkor már elgondolkozik a tulajdonos; „ezt én is meg tudom csinálni”!


Sok esetben tényleg, nem ördöngösség a mázolás, csak időt kell rá fordítani. Azt senki ne higgye, hogy veszünk egy doboz festéket, meg egy ecsetet, és pikk-pakk végigkenjük az ajtókat. Ha viszont felkészülünk a munkára, beszerezzük az összes szükséges kelléket, és kellő időt is fordítunk a kivitelezésre, akkor sok pénzt spórolhatunk meg, mert az eszközök – beleértve a festéket is – töredékébe kerülnek, mint a mesterember munkája.


Mielőtt a saját kezű munka mellett döntünk

Először is vizsgáljuk meg az ajtót és az ajtókeretet. A tok és a keret anyaga és állapota alapján el tudjuk dönteni, hogy nekifogjunk a munkának, vagy mégiscsak keressünk festőt. A legolcsóbb, lucfenyőből készült ajtók előnye például, hogy házilag is könnyen átfesthetők – megfelelő felületi előkészítést követően. A borovi fenyőből készült ajtókkal azonban nem érdemes otthon próbálkozni, mert a gyári festés mindig szebb és tartósabb, mint a lucfenyőből készülteké. Fém, illetve laminált ajtók esetén, nem túl jó ötlet szakértelem nélkül belevágni a feladatba.

Gyári profi festett ajtókkal is hasonló a helyzet, hiszen az ipari technológia által létrehozott egykor gyönyörű kiinduló állapotot, laikusként megismételni szinte lehetetlen. A fóliázott ajtókat nem kell festeni, inkább a fóliázásukat kell kicserélni, ha komolyabb felületi sérülések miatt már nagyon csúnyák. A régi, fazonos kialakítású faajtók felújítása már kétesélyes. A tagolt felületek ugyanis nagyon megnehezítik az előkészítő munkák minőségi elvégzését. Különösen, ha az ajtó már többször és testesen mázolt. Régi, olajjal mázolt, vagy a standard fenyő ajtóknál viszont bátran nekiláthatunk a felújításnak.

Ha a saját kezű munka mellett döntünk, akkor emeljük le az ajtót a helyéről, és vegyük le róla a szerelvényeket – pántokat, kilincset. Az ajtót a festékrétegek eltávolításához és mázoláshoz is vízszintesbe kell fektetni, szükség esetén – pl. helyhiány miatt – azonban ferdén a falhoz támasztva is elvégezhető a munka.

Fontos az előkészítés

A szép munkához általában nélkülözhetetlen a régi festékréteg eltávolítása. A legjobb és legbiztonságosabb módszer erre a hőlégfúvó, amelynek hatására fellazul a festék, és spaklival lekaparhatjuk azt. Természetesen lehet egyéb festékeltávolító készítményeket is vásárolni, amelyek a felületre kenve felhólyagosítják a korábbi festéket, amit aztán szintén le kell kaparnunk. A festéklemaró szert viszonylag kis felületre testesen felterítve kell megvárni a réteg felhólyagosodását, ezt azonnal – spatulyával, kaparóvassal – el is kell távolítani. Vastagabb rétegeknél ezt többször is meg kell ismételni, hogy a színfáig eltávolítható legyen a festék.


A marószer vizes semlegesítése, vagy oldószeres lemosása után, a felület kiszáradása, majd az egyre finomabb csiszolását követően lehet eldönteni, hogy új zománcfesték kerül-e a felületre, vagy lazúrfestékkel vonjuk be a nyers fát. A festék eltávolítása után, az ajtólapon lévő repedéseket kenjük ki folyékony fával, majd az előírt száradási idő letelte után, csiszoljuk egyenletesen simára felületet! Durva vászonnal kezdjük, majd egyre kisebb szemcséjűvel folytassuk és fejezzük be a műveletet! A csiszolás minőségét befolyásolhatja, hogy később majd milyen festékkel szeretnénk lekenni az ajtót. Ha szeretnénk, hogy szépen látszódjon a fa erezete, ezért lazúrt választunk, abban az esetben kiemelten fontos, hogy a teljes felületet gondosan és aprólékosan készítsük elő. Ha olajfestéket választunk, nem kell annyira felcsiszolni, elég, ha mindenhol sima és egyenletes a felület, durva szemcsék nélkül.

Amikor a felület már sima, tiszta, pormentes, következhet az alapozás, majd a festés. A legoptimálisabb az, ha az alapozót és a festéket ugyanannak a gyártónak a termékcsaládjából választjuk, mert így lehet garantáltan jó eredményt elérni. Szerezzünk be ecsetet és hengert is. Fontos hogy a festéket jól oszlassuk el, ne legyenek megfolyások a felületen, ezért érdemes megvilágítani az ajtólapot, és szükség esetén javítani a hibákat. Ha kazettás az ajtónk, a belső részeit ecsettel fessük ki, a többlet festéket pedig próbáljuk eloszlatni, hogy ne megfolyással száradjon meg. Az ajtó oldalain és szélein is vigyázzunk a felhalmozódott festékkel, ha úgy szárad meg nem fog visszailleni a helyére.Igyekezzünk minél gyorsabban festeni, mielőtt megmerevedik az anyag. A festést kezdjük a széleknél, majd haladjunk befelé. Ahol lehet, dolgozzunk hengerrel, azzal gyorsabban tudunk haladni. Előfordulhat, hogy az első festékréteg nem fogja be megfelelően és egyenletesen a felületet. Ilyenkor szükséges még egy réteg felvitele, ezt azonban csak akkor tegyük meg, ha az első réteg száradási idejét kivártuk. Miután teljesen megszáradt az utolsó festékréteg is, visszaszerelhetjük a korábban levett alkatrészeket, és feltehetjük a helyére a megújult ajtót. A küszöblécet, a cilindert és esetleg a kilincseket is érdemes ilyenkor újra cserélni, ezzel is fokozva az új hatást. Ha a régi ajtózárat nem cseréljük le, a zárcsapdát és a zárnyelvet mindig tisztítsuk meg a rákenődött festéktől.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mostantól Cemix

32 évvel ez előtt alapították a Lasselsberger Kft.-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Tavaly...


Színes „smink” evezőkre

A nőknél mindennapos művelet a sminkelés. Célja, hogy kiemelje az arcuk jellegzetességét és a kikészítés el is fedje az arcbőr esetleges előnytelenségeit. Átvitt értelemben e célból festik ki az...