Sókiválás, a cserepes virágok földjén

2024-04-08 09:39:39 | Módosítva: 2024-04-08 09:40:56

Gyakori probléma, hogy cserepes virágaink földjének a tetején fehér anyagréteg jelenik meg. Jó esetben ez csak sókiválás, rosszabb esetben ugyanez is lehet penésszel kombinálva. A penész pedig igen káros egy lakószobában, de a sókiválásra sincs nagyon szükségünk, nekünk és a növényeinknek sem.


Lerakódások képződnek

Az alulról, alátéttálból felszívatott módon öntözött növényeknél előbb, de a felülről öntözötteknél is előbb-utóbb megjelenhet egy fehér réteg a virágföld tetején. Ez egy világos, könnyen morzsálódó üledék – jó esetben. Megjelenésének az oka, hogy a növény felhasználja a számára szükséges vizet és a benne oldott tápanyagokat, ám a vízben található sók, illetve mész hátramarad, és ez ilyen látványosan összegyűlik a virágföldben. A megoldás, ha ezt a felső pár centiméteres réteget eltávolítjuk, és friss virágfölddel pótoljuk. Nagyobb a gond, ha a fehér réteg vattaszerű és dohos szagú. Akkor az penész, ami amellett, hogy nem esztétikus látvány, a növények és a szobában tartózkodó emberek egészségére is káros.

Valamennyi penész minden virágföldben megtalálható, ami nem baj, mert ezek a gombák – a talajban élő baktériumokkal, más mikrobákkal és rovarokkal együtt – természetes módon bontják le a szerves anyagokat, és trágyázzák a talajt. A penésszel akkor van baj, ha már láthatóvá válik a vattaszerű gombacsomó. A penész megjelenését és hosszabb távú fennmaradását segíti, ha a növény talaja állandóan nedves. Ha vannak 3-4 napos periódusok két öntözés között, amikor kiszárad a talaj, akkor a penész sem tud kóros mértékben elszaporodni.

A penészes talaj ellen legjobb megoldás az átültetés, a teljes talajcsere, sőt a növény gyökerét is érdemes átmosni, mielőtt az új életterébe kerül. Hasznos, ha fertőtlenítjük forró vízzel a virágcserepet is, vagy valamilyen fertőtlenítő szerrel kezeljük, melyet alaposan leöblítünk utána. Az előbb leírtakból is következik, hogy a kaktuszok és más szárazságtűrő fajok talaja ritkábban lesz penészes, de a páfrányok vagy a vízipálma, melyek folyamatosan nedves körülményeket kívánnak jobban ki vannak téve ennek a veszélynek. A cserepek alján található lyuk a felesleges vízmennyiség elvezetését is szolgálja. Ha ez eltömődik, akkor nedvesebb lesz a talaj, sokszor nedvesebb annál, mint kellene és ez is a penészfajok felszaporodásához vezethet.


Előzzük meg a virágföld penészedését

Erre van néhány könnyen kivitelezhető módszer. Egyik, hogy a földet hagyjuk rendszeresen pár napra kiszáradni. Inkább ritkábban öntözzünk, de alaposabban, mind gyakrabban, de felületesen. Télen a növényeink vízigénye kisebb, mint nyáron, hiszen némileg kevesebbet párologtatnak. Így felesleges túlöntözni, a szükségesen felüli nedvesség úgyis csak a talajban marad. Ez a növényünk szempontjából is jó, a penészfajoknak pedig pont hátrányos. Néha lazítsuk fel a talajt, így hamarabb szárad a felső rétege és jobban szellőzik a gyökérzete. Az ásványi anyagokban gazdag talaj jobban ellenáll a penésznek, míg a szerves anyagokban gazdag talaj – mindamellett, hogy ez kell a növénynek – hajlamosabb a penészedésre.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Virágföld házilag

A virágföld kicsit olyan, mint az ásványvíz. Azt is palackokban cipeljük haza nagyjából százszoros árat fizetve érte, holott a minősége nem százszor jobb a csapból jóval olcsóbban folyó...


Új termesztő közeg: kókuszrost

A virágföldek alapanyaga eddig a tőzeg volt, és jelentős részüknél még most is ez a jellemző. A tőzegnek, bár tápanyagtartalma elhanyagolható, vízgazdálkodása kiváló, ezért használják virágföld...