Térelválasztás

2024-04-30 11:54:39 | Módosítva: 2024-04-30 12:19:51

A kis teret tágítani igyekszünk, a nagyot viszont alkalmanként inkább megtörjük, funkció szerint szétválasztjuk. Függ ez nyilván attól is, hogy mekkora lakásunk van, és aktuálisan hányan élünk ott, milyen családi összetételben. Az alábbiakban az Újház szakportál cikke alapján azoknak adunk ötleteket, tanácsokat, akik otthonukban a túl nagy teret optikailag vagy éppen funkcionálisan szétbontani, szétválasztani szeretnék.


Funkcionális és optikai szempontok

Ha olyan kialakítása van meglévő otthonunknak, hogy ugyanaz a tér több funkciót is betölt egyszerre, felmerülhet az igény, hogy valamiféle vizuális határt alakítsunk ki, amely mégis legalább optikailag elválasztja a különböző célt szolgáló területeket. Tipikus példája ennek a konyha-étkező, vagy a nappali-konyha-étkező együttese, amikor elsősorban esztétikai indokkal gondolkozunk a terek „szétválasztásán”. Ezen kívül gyakorlati okunk is lehet a térelválasztásra, ilyen például a lépcsők korlátja, a zuhanykabint határoló üveglap vagy fal a kifröccsenő víz ellen. Az alábbi megoldásokat kiváló ötletadók lehetnek, ha egyelőre csak igényünk van a terek elhatárolására egymástól, de azt még nem tudjuk, miképp történjen a megvalósítás.

1. Polcrendszer

Ez az egyik legegyszerűbb térelválasztási módszer. Rengeteg féléből választhatunk, amelyek fizikailag ugyan lehatárolják és egyértelműen kijelölik a terek határait, áttörtségükkel azonban részleges átlátást is biztosítanak köztük. Az elemek lehetnek magasak, alacsonyak vagy akár padlótól plafonig érők.


2. Dekor elem

Néhány csavar segítségével felfüggeszthetünk a plafonra is készen kapható áttört térelválasztó elemeket. Egyszerűen szerelhető megoldás ez is, anyagát tekintve választhatunk vászonból vagy műanyagból készült dekor elemet is, mintázata és színe pedig lehet bármilyen, akár a saját elképzelésünk szerint is megvalósulhat.


3. Függőleges elemek

Szintén egyszerű, de ízléses megoldás lehet egyforma, ismétlődő elemek alkalmazása. Deszka, fémlapok, vastag falú papírhengerek vagy letisztított faágak egyaránt megfelelhetnek a célnak. Elég, ha lemérjük a belmagasságot, a megfelelő méretűre vágatjuk a kiválasztott anyagot, és már rögzíthetjük is a vadonatúj design falat.

4. Áttört falrendszerek

Ennél a megoldásnál pontos előzetes tervezés kell, és szükségünk lesz szakember segítségére is, aki legyártja és beszereli az általunk elképzelt elemeket. Ezek a falrendszerek felépítésüket tekintve vegyesek, ahol fém, fa és üveg együtt alkotják az áttört felületet. Egy tapasztalt belsőépítész segítsége jól fog jönni, ha ilyet szeretnénk.


5. Üvegfalak

Az üveg szinte minden esetben jó választás, hiszen transzparenciája miatt lehatárolja ugyan a teret, de nem szűkíti optikailag. Dekor üveges szakembert vonjunk be a tervezésbe és a kivitelezésbe, hiszen az üveg mérete és vastagsága is megfelelő kell legyen. Akár művészi értéket is képviselhet egy ilyen térelválasztó megoldás, de ha kortárs művészt kérünk meg a díszítésére, úgy már jóval többe is fog kerülni. Előnye, hogy anyaga miatt akár vizesblokkba is helyezhető, ha mindig tisztán tartjuk, csodálatos hangulati és egyben funkcionális eleme lehet akár a fürdőszobánknak, akár a nappalinknak.


6. Kandalló…

Nem mindenhol alkalmazható, hiszen kivitelezése gondos és szakszerű tervezést igényel. Ha kandallót szeretnénk - például a nappali és az étkező közé -, érdemes már az építkezés során megtervezni a helyét és megfelelően előkészíteni.


7. Függöny

Mobilis, könnyed és egyszerű megoldás egy színben és mintájában a helyiség enteriőrjével harmonizáló függöny. Egy sín a plafonra, és már kész is a térelválasztónk, amit akár évszakok szerint is változtathatunk, ezzel változatosságot hozva a mindennapjainkba. Egyenes és íves síneket egyaránt választhatunk. A függöny némileg sötétít is, ezt kalkuláljuk bele a terveinkbe! Ha nem dolgozószobát, hanem hálófülkét szeretnénk leválasztani ily módon a nappaliból, feltehetünk fényzáró függönyt is, ezzel biztosítva a még pihentetőbb alvásunkat.


8. Üvegtégla…

Reneszánszát éli az üvegtégla, amelynek szín- és formaválasztéka jelentős átalakuláson ment át az utóbbi években. Az üvegtéglából készült fal építését semmiképpen ne próbáljuk meg mi magunk, hiszen a rejtett erősítések elkészítése a falba történő bekötés komoly szaktudást igényel. A színvilágot és a mintákat megálmodhatjuk, a többit bízzuk hozzáértő szakemberre!


9. Növényfal…

A virágok, növények is betölthetnek térelválasztó szerepet, ha a megfelelő helyre tesszük őket. Mobil megoldásként kisebb nagyobb kaspókat is elhelyezhetünk elképzeléseink szerint, vagy készíthetünk fix megoldást is, amikor a teljes falat növények borítják be. Ha automata öntözést is telepítünk hozzá, évszaktól függetlenül barátságos zöldben érezhetjük magunkat.


Képek forrása: shutterstock


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Térelválasztók

A nagyobb alapterületű lakószobákban a tér megosztása a megoldás, ha lakói azokat eltérő funkciókra szeretnék használni. Az ilyen leválasztások rendkívül változatosak lehetnek. Ezek a...


Térelválasztók

A térelválasztás minden otthonban szükségessé válhat. Igény lehet rá életmódváltozás, a család összetételének megváltozása, vagy új berendezési koncepció miatt. Az egyes funkciók különválasztására...