Bőrbútorok ápolása

2024-03-14 12:19:23 | Módosítva: 2024-03-14 12:22:15

Bár hidegsége miatt sokan nem kedvelik, de a valódi bőr bútor ma is értékes, elegáns bútordarab. Sajnos nem tart örökké, és különösen nem, ha rendszeres ápolását elmulasztjuk. Nem is a nagyobb terhelés, hanem az anyag kiszáradása, és a rendszeresen rávetülő UV fény rövidíti élettartamát.


Pedig a bőr a cserzési folyamatnak köszönhetően normális körülmények között ellenáll minden romlási és bomlási folyamatnak. A baktériumok nem támadhatják meg, a moly sem károsítja, de az, hogy milyen gyakran, és milyen módon használjuk, nagymértékben befolyásolja az élettartamát. A természetes bőrön már néhány hónapos használat után ráncok, redők és bizonyos mértékű elszíneződések jelenhetnek meg. Az emberi test melege és az izzadság nyomokat hagy a bőrbútorokon, elzsírosodást és elpiszkolódást okozva.

Ha a bőrbevonatú bútor tartósságát és értékállóságát növelni szeretnénk, akkor védeni és rendszeresen ápolni kell őket. A bőrfelületeket hetente egyszer a portalanítás érdekében száraz gyapjú ronggyal át kell törölni, két-három havonta pedig a gyártó által ajánlott bőrtisztító krémeket és bőrápoló balzsamokat használva.

Olykor azonban a bőrbútor tisztán tartása során is elkövethetünk olyan hibát, amellyel a garnitúránk élettartamát csökkenthetjük. Sajnos igen gyakran előfordul, hogy lakásunk takarításnál használt vegyszereket a bőrbútorok tisztítására is megpróbáljuk felhasználni. Az otthon takarításánál már bevált házi szerek, illetve tisztítószerek szintén kockázatosak lehetnek bőrbútorunk számára.

Nem érdemes azonban megspórolnunk a professzionális bőrápoló szerek megvásárlását. Az üzletekben forgalmazott bőrök többsége ugyanis gyárilag felvitt felületvédelemmel rendelkezik, amely ellenállóbbá teszi a bőrbútor anyagát a mindennapos használat során tapasztalható hatásokkal szemben. Ez a felületvédelem ugyanakkor ahhoz is hozzájárul, hogy a bőr minél később kophasson el. Amennyiben a takarítás során, a bőrbútor ápolására alkalmatlan tisztítószert használunk, akkor ezek a nem semleges anyagok – kémiai reakcióba lépve a bőr felületvédelmével – feloldhatják a bőr fixálását.A szilikon tartalmú olajok használata például jelentősen is károsíthatja a garnitúra felületvédelmét. Tipikusan ilyenek az autóalkatrészek tisztításánál alkalmazott vegyszerek, melyek alkalmazása miatt akár rövid időn belül is erősebb színkopást tapasztalhatunk. Ugyancsak a színkopás veszélyének tesszük ki lakásunk értékes darabját a különböző klórtartalmú tisztítószerek használatával.

Ne garasoskodjunk a bőrápoló szerekkel, mert rendszeres használatuk jelentősen növelik a bőr élettartamát. A fényvédő krémek is – főként a sötét színű bútorokon – eredményesen gátolják a bőr idő előtti kifakulását, frissítik a színt, valamint impregnálja és a kiszáradástól is védi a bőrt. A bőrbalzsamokkal az elhanyagolt, megkeményedett, kifakult bőrök állapotát is javíthatjuk. A rideg bőrt az erőteljes zsiradék visszapótlással puhítja, rugalmasabbá teszi. A színezett ápolókrémek pedig pigmentjeikkel élénkítik az elhalványult színt.

Ápolás, tisztítás során soha ne dörzsöljük durván a bútorra került szennyeződéseket! A rákerült folyadékot itassuk fel, ha pedig foltot hagy, akkor speciális bőrtisztítóval próbáljuk eltávolítani, körkörös mozdulatokkal a folt külsőjéről haladva a közepe felé.

A bőrbútorok nagyon érzékenyek a fény- és hőhatásokra. A napsugárzás kárt okozhat a bőrön: elszínezheti, kifakíthatja, kiszáríthatja azt. Ha a bőrbútor – pl. az ablakhoz közel – olyan helyen áll, ahol rendszeresen éri a napsugár, akkor felületét takargatnunk kell – legalább a veszélyes időszakokban.


A kisebb problémákat magunk is ki tudjuk javítani. Az apró sérüléseket, karcolásokat ún. folyékony bőrrel tudjuk pótolni. Ez az alkohol és víz alapú polimer keverék kitölti a repedéseket, karcolásokat, horzsolásokat, és megőrzi a természetes anyagból fakadó tulajdonságokat. Teljes mértékben behatol a bőrbútorok felszíni szerkezetébe, és csökkenti a későbbi hámlás valószínűségét. Ha a felület már nagyon kopott, szóba jöhet a festés, amelynek során a megfelelő szint spray formájában az előzőleg alaposan megtisztított és zsírtalanított felületre több rétegben felvisszük.Az eredmény garantáltan meglepő lesz: a bőrbútorod visszakapja a régi fényét. Egy 8-10 éves bőrbútor azonban sokszor szorul már olyan felújításra, amit már szakember bevonásával lehet csak megvalósítani. A felújítás során végezhetnek részleges újrakárpitozást, a bőrbútor vázszerkezetének javítását-felújítását, valamint a karfák, ülések, háttámlák szivacsának cseréjét, feltöltését. Természetesen a felújítás nem kevés pénzbe kerül majd.

Tudjuk, amatőr megoldás, de az erősen sérült bőrfelület lefedésére, eltakarására, és a további állapotromlás meggátlására kifejezetten alkalmasak a készen kapható, öntapadós műbőr anyagok. Természetesen ez nem bőr, nem is akarjuk azt állítani, hogy olyan lesz a javítás, mint ha szakember által végzett részleges, vagy teljes bőrcsere történne. De a javító anyag méterre, viszonylag nagy színválasztékban kapható, könnyen szabható, és a sérült felületrész – mondjuk az ülőfelület – lefedése kifejezetten egyszerű feladat. Gondot leginkábba domború felületek jelentenek, mert ezeket nehezen fogja lefedni az alapvetően nem túl rugalmas anyag. Az ilyen helyeken redőzni kell a javító foltot.

Lehetőleg a sík felületekhez szabjuk ki az öntapadós műbőrt; a legtökéletesebb eredményt az adja, ha az eredeti felület varrástól-varrásig terjedő részére tudjuk kiszabni a javító anyagot. Ez után már csak le kell húzni a hátoldaláról a védőfóliát, és pontos illesztéssel ráragasztani az előzőleg alaposan megtisztított alapfelületre. A javítás előtt az eredeti bőrt zsíros balzsammal ne kezeljük, mert az rontja a javítóbőr felragadását.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bőrruházat és bőr használati tárgyak ápolása

Aki azt hiszi, hogy a valódi bőrből készült zakókat, nadrágokat, felső kabátokat, sőt még a kesztyűket és egyéb kiegészítő tárgyakat nem kell időnként tisztítani, ápolni, az téved. E finom bőrből...


Takarítás, tisztítás

A lakásokban folyamatosan kell takarítani, ez kényszerű tény. A levegőben levő és a berendezésre lerakódó portól a különböző anyagfelületekről eltérő módon lehet hatásosan megszabadulni. Sajnos...