Lakáshitelek és kamatok 2024

2024-03-14 11:55:09 | Módosítva: 2024-03-14 12:00:34

Alaposan átrendeződtek a lakásvásárlásra és lakásfelújításra igénybe vehető banki kamatok, ennek következményeként pedig a lakáspiac is változik. Az államilag támogatott hitelek egyértelműen a fiatalok gyermekvállalását igyekeznek serkenteni. Kicsit leegyszerűsítve; csak annak jár kedvezményes hitel, aki új gyermeket vállal.


Januártól a múlt évi 8,5 százalékról 7,3 százalékra csökkent az újonnan folyósított lakossági lakáshitelek kamatplafonja, ami azt jelenti, hogy ezeket a kölcsönöket a bankok maximum ekkora teljes hiteldíj mutatóval (THM) kínálják. Ugyanakkor ez a plafon azt is eredményezte, hogy a bankok – egymással vetélkedve – sok esetben ez alá mennek. Január elején jellemzően kevéssel 7% feletti kamatokat látunk, de találkozhatunk 7% alatti értékekkel is, ami már elviselhető méretűnek tűnik, és valószínűleg újra mozgásba hozza a lakáspiacot és a lakásépítést is. A bankok beszámolói szerint erős lett az év vége a lakáshitelezésben, több pénzintézet is jelezte, hogy a megszűnő CSOK felvétele iránt nőtt az érdeklődés.

Azok pörgethették fel a keresletet, akik a 2024-től a CSOK helyébe lépő CSOK Pluszra már nem jogosultak. Az előző év végén a támogatott lakáshiteleknél is érzékelhető volt némi növekedés. Az év utolsó negyedében valamelyest megnőtt volumen vélhetően annak is köszönhető, hogy 2023 végétől megszűnt a városi CSOK, így azok, akik ezt a támogatást igénybe szerették volna venni, és mellé hitelt is kértek, igyekeztek még 2023-ban lebonyolítani az ingatlanvásárlást. 

A lakásépítésre hatással lesz a babaváró hitel változása is. A babaváró támogatásnál komoly szigorítást vezettek be 2024-től. Csak azok a házaspárok vehetik már igénybe a kamatmentes kölcsönt, akiknél a feleség még nem töltötte be a 30. évét. Ennél idősebb (de 41 évesnél fiatalabb) feleségnél csak akkor vehető fel még az idén a babaváró, ha igazolják, hogy már úton van a gyerek. Ez a magyarázata annak, hogy a múlt év végén nagy roham indult a korábbi feltételek szerinti babaváró hitelért, ezt természetesen a korosztályos szigorítás indokolta. Azoknak a házaspároknak viszont, akiknél a feleség huszonéves, persze megérte megvárni 2024-et, hiszen idén a korábbi 10 millióval szemben már 11 millió forint a maximálisan igényelhető kamatmentes babaváró hitel.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Felújítás eladás előtt

Az ingatlanpiaci szakértők szerint nemcsak akkor éri meg felújítani az ingatlanunkat, ha azzal relevánsan növelhetjük az értékét, hanem akkor is, ha gyorsan szeretnénk megválni tőle. Különösen...


Felújítási tervek

Élénk az érdeklődés az otthonfelújítási támogatás iránt a családi házban élő, legalább egy gyermeket nevelő családok körében – derült ki egy felmérésből, amit a múlt év végén végeztek. A...