Főzőedények

2024-04-30 11:38:07 | Módosítva: 2024-04-30 11:48:41

A kültéri ételkészítéskor, bográcsozáskor vagy grillezéskor teljesen más ízek érhetők el azáltal, hogy a füst kellemes fűszeres íze is bekerül az ételbe. A konyhai ételkészítéskor sem mindegy milyen anyagból van az edény vagy tepsi, amiben az étel készül. Ha jobban belegondolunk a konyhában főzésre és sütésre használt edények és tepsik anyagválasztéka igen bőséges. Nem mindegy mit miben készítünk el, hiszen nem csak az alapanyag, hanem az elkészítés módja is jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy az elkészített étel mennyire lesz finom, sőt mennyire lesz egészséges.


Amiben az ételünk készül

Az élelmiszerekkel közvetlenül érintkező anyagokkal kapcsolatban – és értelemszerűen a főzőedények is ide tartoznak – az Európai Uniós és hazai jogszabályok biztonsági követelményeket támasztanak. Ezek szerint az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő konyhai edényeket olyan anyagokból, és úgy kell gyártani, hogy azok alkotórészeiket ne adhassák át az élelmiszereknek akkora mennyiségben, hogy azok veszélyeztessék az egészséget, továbbá az sem megengedhető, hogy elfogadhatatlan változást idézzenek elő az élelmiszerek összetételében. Sőt, az élelmiszer érzékszervi tulajdonságainak negatív megváltozását sem idézhetik elő – ez áll a hatályos EU-s rendeletben. A hazai jogszabályok ezt még kiegészítik további feltételekkel, mely szigorítás is az egészségünket szolgálja: „Az ólomból, kadmiumból, cinkből (horganyból) vagy sárgarézből készült felületek, alkatrészek, illetve bevonatok az élelmiszerekkel rendeltetésszerű érintkezésben nem használhatók. A nikkel és a vörösréz ilyen irányú felhasználása korlátozott, emiatt eseti elbírálást igényel”.


A teflon régebben nagy sláger volt

A teflon használatát ugyan nem tiltják, pedig sok kritika érte már mostanáig. Nagyon praktikus, hogy nem tapad, ám nagy a veszélye, hogy ha karcolódik, megsérül, akkor e bevonat darabkái az ételbe kerülnek. A tapadásmentes bevonat gyártása során használt perfluoroktánsav (PFOA) pedig szerepel a veszélyesnek minősített vegyi anyagok listáján. A teflonbevonatú edény épp ezért csak abban az esetben alkalmas ételkészítésre – egészségi szempontból – amennyiben a bevonata ép és sérülésmentes. Azonban ritka az olyan háztartás, ahol egy kis karc miatt a kukában végzi a teflonedény, pedig amelyik karcos, az lassan de biztosan mérgezi is a gazdáját. Érdemes minőségi terméket vásárolni, mert azok a „nevenincs” gyártókéhoz képest többnyire strapabíróbbak, karcállóbbak, valamint az is segít a teflonedények élettartamának a növelésében, ha nem hevítjük túl azokat. Ne hagyjuk a tűzhelyen úgy, hogy nincs benne semmi, illetve jól válasszuk meg – ha mód van rá – az ideális hőfokot és a sütési-főzési időt.

Titánbevonatos főzőedény


A titán orvosi fémként, beültethető protézisek alapanyagaként is ismert. A titán bevonatos főzőedények is a teflonhoz hasonlóan tapadásmentes felületet biztosítanak, de azokkal ellentétben nem tartalmaznak egészségre káros anyagokat. A titán bevonat stabil, használat során nem sérül, nem válnak le belőle darabok.

Greenpan a környezetbarát újítás


A teflonnak egyik lehetséges alternatívája lehet a Greenpan. A tapadásmentességet esetében a thermolon réteg biztosítja, ami gyakorlatilag egy ásványi anyagokból készült speciális kerámia bevonat, ami teljes mértékben PTFE (teflon)-mentes, valamint nem tartalmaz szilikont, és a gyártása során PFOA-t, azaz oktánsavat sem használnak fel. A teflonnal ellentétben magas hőfokon (450 °C) sem kerülnek ki belőle mérgező gázok, és a bevonata ilyen igénybevétel esetén sem fog felhólyagosodni, vagy felválni az edény falától. Az ilyen termékek előállításához újrahasznosított alapanyagokat használnak.

A régiek: alumínium és réz


Évtizedekkel és évszázadokkal ezelőtt az edények hagyományos alapanyagai voltak. Probléma velük, hogy a savas közeg mindkettőnél korróziót okozhat. Ezért savanyú, savas hatású ételeket nem tanácsos ezekben tárolni, készíteni, tehát sem ecetest, sem paradicsomost – többek között. A kioldódó alumíniumot kutatások során már mozgásszervi panaszokkal és az Alzheimer-kór kialakulásával is kapcsolatba hozták. A kioldódó réz kis mennyiségben még jó hatású, ám nagyobb adagban szintén mérgezést okozhat.


A rozsdamentes acél edények


Üzemi konyhákon, éttermekben előírás, hogy rozsdamentes acél edényekben készüljenek az ételek. A teflon mellett napjainkban szinte minden háztartásban megtalálhatók már az ilyen eszközök is. Ellenállnak a korróziós hatásoknak, így hosszabb ideig is használhatók, és könnyen tisztíthatók, sőt nem lépnek reakcióba az ételeinkkel. Hátrányuk, hogy egyenetlenül melegszik fel bennük az étel, így könnyebben odaéghet. Épp ezért némely ilyen edényt akku-termikus aljjal látnak el, ami többrétegű könnyűfémből készül. Ezekben az étel gyorsan felmelegszik, de az eszköz egyenletesen eloszlatja a hőt az edény felületén, és még energiatakarékos is.

Kerámia és üveg


A kerámiaedények agyag vagy szilikáttartalmú szervetlen anyagok keverékéből készülnek, amelyeket formázás után kiégetnek. Felületkezelésük alapján lehetnek zománcozottak, mázasak, vagy festettek. Ezek az edények biztonságosnak mondhatóak, de a Magyar Élelmiszerkönyv külön részben szabályozza a belőle kioldódó ólom és kadmium egészségügyi határértékét. „A kerámiatárgyak esetében a gyártónak megfelelőségi nyilatkozatot kell kiállítania. Az írásbeli nyilatkozatnak lehetővé kell tennie azoknak a tárgyaknak a könnyű azonosítását, amelyekre kiállították, és meg kell újítani a nyilatkozatot, amennyiben a gyártásban történt alapvető változások az ólom és kadmium kioldódást is megváltoztatják” – így hivatkozik erre a magyar szabályozás. A hőálló üvegedények sok háztartásban megtalálhatók, biztonságosak, egyetlen hátrányuk, hogy könnyen eltörhetnek.


Főzőedények zománc bevonattal


A zománc a kerámiamázakhoz hasonlóan higiénikus, korrózióálló, savaknak és lúgoknak is ellenálló esztétikus bevonat. Hátránya, hogy rideg, emiatt ütésállósága kicsi, erős ütés hatására a zománc a fémről lepattanhat. Ha ez megtörténik, nem ajánlatos tovább használni az edényt. A tűzzománc edényekből kioldható toxikus elemek mennyisége szintén szabályozás alá esik. Az amerikai élelmiszerbiztonsági központ szerint az acélból készült és megfelelő eljárással zománcozott edények biztonságosak. Korábban a zománcos edények piros, sárga, narancssárga festékanyagainak pigmentjei tartalmaztak kadmiumot, napjainkban már viszont az edények belső falát közömbös, az egészségre ártalmatlan zománccal vonják be.

Öntöttvas edény, dédnagyanyáink kedvence


Régi főzőalkalmatosságok, de napjainkban is sokan kedvelik. Nehezek és vastagok, de ennek köszönhetően jól tartják a hőt. A gyártás során növényi olajjal vonják be az edény felületét, ez biztosítja a tapadásmentességet, de alkalmanként e tulajdonság megőrzése érdekében otthon is újra kell olajoznunk. Amikor szép fekete a belseje, akkor jó,ha szürkévé válik, akkor újra ki kell kenni. Meleg vízzel, kefével szabad tisztítani, mosogatógépbe nem tehető. Savas ételek hatására az öntöttvas edényből is kioldódhatnak vasionok, de más edénytípusokkal ellentétben ez a kioldódás nem káros az egészségre.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerámia bevonatú edények

Hosszú ideig a teflon volt a tapadásmentesség szinonimája, de az utóbbi időben terjednek a kerámia bevonatos edények, amelyek a teflonnál is jobb tulajdonságokkal rendelkeznek.


Minden, ami alumínium

A minimál-design térnyerésével a stílushoz illő alumínium alkatrészek száma is egyre nőtt. Már nem csak a bútort formailag meghatározó ajtókeretek, fogantyúk vagy a világítástechnikai elemek...