Kerti munkák novemberben

Ezen időszak egyik fontos kerti munkája az októberben vetett növények átteleltető takarása. Az ekkor már egy-két leveles sárgarépa állomány fölé, 10-15 cm hosszúságban leszúrt, mintegy fél métert átívelő meghajlított vesszőkre elterített és a széleire lapátolt földdel megfeszített műanyag fóliapalást is megfelel a célnak.

Hasonlóan takarható a legkésőbbi spenót állomány, amely az enyhe napos időben a levegőztető szellőztetést fokozottan igényli, de ha a talaj már fagyott, napos időben árnyékolást kíván, különben a levélrészei beszáradnak. Fóliatakarás szükséges a petrezselyem számára is. Amikor a talajfelszín már kissé fagyott, takarás védheti az áttelelő salátát és kelkáposztát is.
A terület tisztítását sem szabad elhanyagolni. Össze kell gyűjteni, és meg kell semmisíteni - akár égetéssel is - a visszamaradt növénymaradványokat. Ez védekező eljárás is, mivel a fertőzött példányok megsemmisítésével a további fertőzésforrás megszűnik.
Szintén időszerű az ágyás előkészítése a tél utáni vetéshez, fagymentes talajnál, legalább a sárgarépa, a petrezselyem és a pasztinák számára. Mielőtt sor kerülne a talaj 25-30 cm mély feltárására, érdemes négyzetméterenként 2 dkg pétisót, 2,5 dkg szuperfoszfátot és akár 8 dkg kálisót kiszórni. Ezt a felszín finoman porhanyító elegyengetése kövesse.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: november

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hónapról-hónapra a kertben - november

Az év vége felé járunk, ilyenkor, ha van is tennivaló a kertben, az nem túl látványos. Ennek ellenére kertünk jövő évi pompája és termése nagyban függ ettől az időszaktól.