Hogyan válasszunk?

Szárnyaskapu-motorok

2A zöldövezeti kertek bejáratát többnyire szárnyas kapuk "őrzik". Méretre, kivitelre nagyon változatosak, ám egyre többen igénylik kényelmes és korszerű automatikus működtetésüket. Ez ma már nem vágyálom, hanem megvalósítható realitás. A Kling cég által forgalmazott távirányítható szárnyaskapu motorokkal ugyanis szinte bármilyen kapu elektromechanikus mozgatása megoldható. A különféle CAME hajtásváltozatok közül a számunkra legmegfelelőbb kiválasztásához természetesen meg kell vizsgálni az ominózus kaput, mert annak mérete, beépítésének módja jelentősen befolyásolja, hogy milyen kapumozgató a legideálisabb hozzá.

3A szárnyaskapuk egy-, vagy kétszárnyúak (1, 2), ami a meghajtó készlet kiválasztásához lényeges szempont. Fontos, mert minden kapuszárnyhoz külön mozgató motor szükséges. A kapuszárnyaknak természetesen szerkezeti egységük tekintetében szilárdaknak kell lenniük, mozgatásuk pedig akadálymentes és könnyű legyen. Súlyuk, és méretük sem elhanyagolható, mert ehhez mérten kell a meghajtómotor teljesítményét megválasztani. Költség szempontjából nem lényegtelen, hogy a komplett készletek mindig olcsóbbak az egységenként összeállítottaknál. Intenzív kapuhasználat esetén (pl. társasházaknál) a 24 voltos meghajtómotorok beépítése ajánlott. Ezek viszont komplett készletben nem kaphatók, a működésükhöz szükséges rendszerelemeket ezért a használat és az egyéb technikai szempontok szerint külön-külön kell összeválogatni.
3A következő lényeges szempont, hogy milyen a kapuoszlop. A széles, falazott oszlopoknál ugyanis a kapuszárnyakat az oszlopok középvonalának síkjába építik be, ebben az esetben a kapu és az oszlop síkja közötti jelentős távolságot csak csuklókaros motorral pl. Ferni, Flex, Fast lehet áthidalni (3). Egyéb esetben a Jet, és Krono típusú hajtások (4) jöhetnek szóba.
A vezérlés változatait is érdemes átgondolni, mert van amelyik csak kinyit és becsuk, van olyan is, amelyik menet közben megállítható, és olyan vezérlést is választhatunk, amelyik a kiskapu funkció 3ellátására is alkalmas, azaz igényünk szerint csak a kapu egyik szárnyát nyitja (5). Azt is vegyük figyelembe, hogy a kiválasztott típus végállás-kapcsolóval ellátott-e, mert ha nem, a kapuszárnyakat ütköztetni kell. Említésre méltó még az ún. ugrókódos jelátviteli rendszer, amely biztonságosabb a fix kódosnál, mivel a működtetéshez szükséges kódot állandóan változtatja. Így lehetetlenné teszi a bemérést, és ezáltal megakadályozza az illetéktelen kapunyitást is. Ha esztétikai okból, vagy helyhiány miatt a meghajtó egység nem helyezhető el ideálisan a kapuoszlopokon, akkor csak a talajszint alá sülylyesztett Frog kapumozgató jöhet számításba (6). Alkalmazásával szinte észrevétlenül korszerűsíthetők a szárnyaskapuk, mivel a hajtásból semmi nem látszik, csak a kapuszárnyra alulról felerősített mozgató kar jelzi, hogy a kapu automatizálva működik. Következzék a Kling Cég CAME termékeiből összeállított komplett készleteinek választéka:

4A JET típusú, kétszárnyas, acéloszlopos kapukhoz való komplett készlet (U 7098) önzáró 230 V-os motorjának a vonóereje 3000 N, állítható, és max. 3 m széles, kb. 400 kg súlyú kapuszárnyak mozgatásához megfelelő. Csökkentett készletben (U 7090) is beszerezhető, amely csak a két meghajtómotort és a műanyagházba szerelt vezérlést foglalja magába.

Ugyancsak acéloszlopos kapukhoz való a KRONO típusú komplett kapumozgató készlet (U 1427), amelynek 230 V-os, állítható vonóerejű önzáró motorja 3000 N vonóerő kifejtésére alkalmas. Ezt a komplett készletet max. 3 m-es, és legfeljebb 400 kg súlyú kapuszárnyakhoz célszerű választani. Csökkentett szett-ben (U 1627) is választható, amelynek azonban a motorjai végálláskapcsolót nem tartalmaznak, ezért a kapuszárnyakat ütköztetni kell.

4Egy- és kétszárnyas, kő-, tégla- vagy akár acél oszlopokra is felszerelhetők a FLEX típusú komplett szárnyaskapu szett meghajtó motorjai. Ezek 24 V-os, nem önzáró, max. 1,4 m széles, 100 kg-os kapuszárnyak mozgatására alkalmasak. Az egyszárnyas kapuhoz csökkentett készlet (U 8600) választhatunk, amely a meghajtó motoron kívül a vezérlést, falon kívüli kódzárat, és az azt vezérlő kódzár panelt tartalmazza. A kétszárnyas készlet (U 8711) teljes kiépítést tesz lehetővé. A motor(ok)hoz egyébként egyenes és csuklós kart is választhatunk, így bármilyen kapura felszerelhető, ha az egyébként 1,4 m-nél nem szélesebb. Intenzív használatra is kiválóan alkalmas.

5Ugyancsak tégla, vagy kőoszlopos kapuk meghajtására való a FAST-SET komplett szárnyaskapu hajtás két különböző adottságú készlete. Mindkettőhöz 230 V-os, önzáró motor tartozik, amelyeknek vonóereje állítható, s max. 2,3 m szélességű, de 200 kg-ot nem meghaladó kapuszárnyak mozgatására alkalmasak. Gyorsan és egyszerűen felszerelhető. A két készlet között az a különbség, hogy a teljes kiépítéshez mindent tartalmazó szett (U 1851) kétcsatornás, a "kiskapu" funkció használatát is lehetővé teszi. Így vagy csak az egyik, vagy mindkét kapuszárnyat nyitja. A csökkentett készlet (U 1820) erre nem alkalmas.

6A FROG-SET készlet két változata kétszárnyas kapukhoz való, és 230 V-os meghajtó motorjaik önzáróak. Vonóerejük állítható, és 2-3,5 m közötti kapuszélesség esetén max. 400 kg tömegű kapuszárnyak mozgatására alkalmasak. A FROG típusú meghajtómotorra jellemző, hogy talajszint alá kell telepíteni. A motorok vízhatlanok, ám a speciális horganybevonattal ellátott motorházak vízelvezetését jól kell megoldani. A meghajtó egység magába foglalja a kioldó mechanizmust, amely csak belső oldalról hozzáférhető, a kézi nyitásra azonban - egyedi biztonsági kulccsal - mindkét oldalról lehetőség van. Intenzív használatra 24 V-os változatban is kapható. Elektromechanikus hajtása különösen csendes, szükség esetén akkumulátorról is üzemeltethető. A két készlet annyiban tér el egymástól, hogy az egyikhez egycsatornás frekvencia-kártya tartozik kétcsatornás távkapcsoló párral (FROGSET), míg a másik készlet (FROGSETU) ugrókódos rádióvevőt és háromcsatornás, ugrókódos távkapcsolót tartalmaz.

A nagyon széles, max. 4 m-es, de 400 kg-ot meg nem haladó súlyú szárnyaskapuk mozgatásához ajánlott a FERNI motorokat tartalmazó két komplett készlet. Ez a rendszer nagy méretű kapuoszlopokra, azok tengelyvonalába szerelt kapuk automatikus mozgatására alkalmas. Önreteszelő, 230 V-os motorja akár 4 m széles kapuszárnyak mozgatására is alkalmas, feltéve hogy azok önsúlya nem haladja meg a 400 kg-ot, és a szárnyak forgáspontja a motor felfogólemezétől nincs messzebb 380 mm-nél. Különleges esetekben a motorra egyenes, teleszkópos kar is felszerelhető. A két komplett készlet között annyi az eltérés, hogy a FERNISETU-hoz ugrókódos rádióvevő és háromcsatornás távkapcsoló-pár jár.

Természetesen a bemutatott készleteken kívül még számos egyéb lehetőség is létezik. Az adott kapuhoz leginkább megfelelő teljes rendszert a szakemberekkel történt alapos konzultáció alapján, az ő tanácsaik figyelembevételével célszerű összeállítani. Szakembereik előtt ugyanis számos olyan buktató sem ismeretlen, amelyre mi nem is gondolnánk. Ezeket jobb elkerülnünk, mert így sok bosszúságtól és felesleges kiadástól kíméljük meg magunkat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gate Control PRO

A Gate Control PRO egy korszerű, akár két különálló kapu vezérlésére is alkalmas intelligens kapuvezérlő, amely mobilinterneten keresztül Android és iOS alkalmazással, vagy hívással vezérelhető....


Konyhafelújítás, konyhakorszerűsítés

Egy lakás komplex felújításának egyik legfőbb összetevője a konyha megújítása, korszerűsítése. Sajnos ez a költségekben is megmutatkozik. Egyszínvonalas konyha megvalósításának kiadása bizony...