Skil Orca

Mint ahogy a sarokköszörű a Flexhez, a pneumatikus ütvefúró a Hilti nevéhez kötődik, a körfűrész feltalálója az amerikai eredetű Skil. Kínálatában meg is található mindaz, amit ebben a gépcsoportban el lehet képzelni. Legújabb fejlesztése - mely mostanában jelent meg a hazai piacon is - az "Orca", vagyis a gyilkos bálna (kardszárnyú delfin) fantázianevet kapta. A névadókat nem a gyilkos hajlam, hanem a hatalmas megszelidített erő ihlette meg.

A próbára megkapott 5866 típusszámú Orca bizony valóban nem "kispályás játékos". 1500 W-os teljesítményével és egyenes vágásnál 66 mm-es maximális vágási mélységével bizony tekintélyt parancsol. Bár besorolás szerint (mely elsősorban a garanciafeltételeket érinti) barkácsgépnek minősül, az összehasonlításokban megállja a versenyt az ipari gépek között is.
Robusztus felépítésű, masszív gépről van szó, a szokatlanul nagy méretű talplemez, és a tárcsa teljes borítása fémből készült. A fogantyúk viszont puha tapintású gumírozással vannak bevonva, így kellemes és biztos a fogása. A talplemez átállítása ferde vágásokhoz, illetve a vágási mélység szabályozásához szerszám nélkül történhet. Ehhez a feltűnő piros színű bajonettzárak oldására, zárására van szükség. A beállítási értékek a mérőskálákról pontosan leolvashatók. Ugyanez vonatkozik a párhuzamvezető beállítására is.
A tárcsavédő előnyitására két kart is találunk az Orcán. A külsőre tulajdonképpen csak tárcsacserénél van szükségünk, amikor teljesen ki kel nyitnunk a tárcsavédőt. (A tárcsa rögzítő-csavarjához szükséges kulcsot a talprészbe rejtették, a tengely reteszelő gombja pedig a mélységállító skálabeosztásánál bújna meg, ha nem lenne az is feltűnően piros.) A másik kar a pótmarkolatot fogó bal kezünk hüvelyk- vagy mutatóujjához esik. Ezt akkor használjuk, amikor a tárcsafűrészt az anyag belsejébe akarjuk bemélyeszteni. Ez a kar csak félig húzza el a tárcsavédőt, azt a pontot pedig, amelynél az anyag már átveszi tőlünk a tárcsavédő nyitásának feladatát; egy jól érezhető kattanás jelzi.
A vágási vonalat (egyenes és ferde vágásnál is) egy plexilapra húzott jelzőszál segít pontosan lekövetni. Ez mutatja a tárcsa síkját. A "célzókeresztet" egy beépített lámpa világítja meg, így munka közben még jobban látható. A lámpa már akkor bekapcsol, amikor a kapcsoló nyomógomb reteszelőjét működtetjük, tehát a motornak még nem kell forognia hozzá. Szellemes és hasznos megoldás.
A Skil Orcát a kifejezetten igényes barkácsolóknak ajánljuk, akik rendszeresen végeznek faipari-, asztalos munkákat. Nem olcsó gép (50 ezer forint körül), de aki kihasználja tudását, annak megéri.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: körfűrész, fűrész

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Favágó szerszámok

Kuglifát nem sokan vásárolnak fatüzeléshez, amiugyanolcsóbb, ám azt még otthon kell felaprítani, ami köztudottan nem könnyű munka. Az aprítva megrendelt tűzifa hasábmérete sem mindig megfelelő,...


Egy világszabadalom nyomában

Sok barkácsoló és láncfűrészét munkaeszközként használó embernek okoz naponta problémát azéletlen láncfűrész lánc. Sokszor elhangzik az a mondat vagy gondolat, hogy még felvágom ezt a pár fát vagy...