Skil Orca

Mint ahogy a sarokköszörű a Flexhez, a pneumatikus ütvefúró a Hilti nevéhez kötődik, a körfűrész feltalálója az amerikai eredetű Skil. Kínálatában meg is található mindaz, amit ebben a gépcsoportban el lehet képzelni. Legújabb fejlesztése - mely mostanában jelent meg a hazai piacon is - az "Orca", vagyis a gyilkos bálna (kardszárnyú delfin) fantázianevet kapta. A névadókat nem a gyilkos hajlam, hanem a hatalmas megszelidített erő ihlette meg.

A próbára megkapott 5866 típusszámú Orca bizony valóban nem "kispályás játékos". 1500 W-os teljesítményével és egyenes vágásnál 66 mm-es maximális vágási mélységével bizony tekintélyt parancsol. Bár besorolás szerint (mely elsősorban a garanciafeltételeket érinti) barkácsgépnek minősül, az összehasonlításokban megállja a versenyt az ipari gépek között is.
Robusztus felépítésű, masszív gépről van szó, a szokatlanul nagy méretű talplemez, és a tárcsa teljes borítása fémből készült. A fogantyúk viszont puha tapintású gumírozással vannak bevonva, így kellemes és biztos a fogása. A talplemez átállítása ferde vágásokhoz, illetve a vágási mélység szabályozásához szerszám nélkül történhet. Ehhez a feltűnő piros színű bajonettzárak oldására, zárására van szükség. A beállítási értékek a mérőskálákról pontosan leolvashatók. Ugyanez vonatkozik a párhuzamvezető beállítására is.
A tárcsavédő előnyitására két kart is találunk az Orcán. A külsőre tulajdonképpen csak tárcsacserénél van szükségünk, amikor teljesen ki kel nyitnunk a tárcsavédőt. (A tárcsa rögzítő-csavarjához szükséges kulcsot a talprészbe rejtették, a tengely reteszelő gombja pedig a mélységállító skálabeosztásánál bújna meg, ha nem lenne az is feltűnően piros.) A másik kar a pótmarkolatot fogó bal kezünk hüvelyk- vagy mutatóujjához esik. Ezt akkor használjuk, amikor a tárcsafűrészt az anyag belsejébe akarjuk bemélyeszteni. Ez a kar csak félig húzza el a tárcsavédőt, azt a pontot pedig, amelynél az anyag már átveszi tőlünk a tárcsavédő nyitásának feladatát; egy jól érezhető kattanás jelzi.
A vágási vonalat (egyenes és ferde vágásnál is) egy plexilapra húzott jelzőszál segít pontosan lekövetni. Ez mutatja a tárcsa síkját. A "célzókeresztet" egy beépített lámpa világítja meg, így munka közben még jobban látható. A lámpa már akkor bekapcsol, amikor a kapcsoló nyomógomb reteszelőjét működtetjük, tehát a motornak még nem kell forognia hozzá. Szellemes és hasznos megoldás.
A Skil Orcát a kifejezetten igényes barkácsolóknak ajánljuk, akik rendszeresen végeznek faipari-, asztalos munkákat. Nem olcsó gép (50 ezer forint körül), de aki kihasználja tudását, annak megéri.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: körfűrész, fűrész

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

PowerPlus- Az elérhető megoldás

A hazai piacon kisgépekből elég nagy választékot találunk, az olcsó barkácstól egészen a profiig nagyon széles a paletta. Mégis a legtöbb szakembernek gondot okoz, ha olyan terméket keres, ami...


Szalagfűrészek

Ezt a gépet többnyire a famunkákkal foglalkozó szakemberek, kisvállalkozók, pl. fajáték készítők, műbútorasztalosok vagy olyan ezermesterkedők használják, akik már magas szintre fejlesztették e...