Műanyag fúrása

A különböző műanyag lapok, többek között plexilapok fúrása nem ritka a klasszikus barkácsoló munkák során. Különösen a nagyobb átmérőjű furatok készítésénél jelentkeznek problémák, részben azért, mert nincs megfelelő szerszám a munkához, másrészt mert a rideg anyag könnyen megpattan, bereped, máskor meg felmelegszik és kilágyul.

A legtöbb fúrógépnek maximum 10 vagy 13 mm-es tokmánya van; ennél kisebb furatoknál még kevés probléma merül fel. 10 mm átmérőig még minden furókészletben találunk fémhez való csigafúrót. Ha már kissé elkopott, akkor pont erre van szükségünk, mert az enyhén tompa él nem fog belekapni az anyagba. Bár a fúrás tovább tart, lényegesen kisebb a berepedés veszélye. Lehet, hogy a szívünk vérezni fog, de egy vadonatúj fémfúróval plexi fúrása előtt fúrjunk bele pár másodpercig egy betondarabba. Máskor ennek nem örülünk, de az azonnal kiveszi az élét.
Ne használjunk nagy fordulatszámot, mert a munkadarab hamar felmelegszik, kilágyul, és akkor már kiszámíthatatlanul viselkedik. A legalkalmasabb fúróeszköz egy fordulatszabályozós akkus csavarozó, mert ennek eleve alacsony a fordulatszáma (1200 körül percenként), és az akár 100 ford/percre is leszabályozható. Nyomaték problémánk biztosan nem lesz, sőt inkább attól kell félnünk, hogy a munkafolyamat végén, amikor a fúró kilép az anyagból, akkor hirtelen belekap a kiszakadt furatfalba, és elrepeszti a vékony anyagot. Ez ellen viszont segíthet a csavarozó nyomatékszabályozója, melyet ha a legalacsonyabb nyomatékok valamelyikére állítunk, akkor a kuplungszerkezet idejében megcsúszik, és a fúróhegy nem tud kárt tenni az anyagban.
A nagyobb átmérőjű furat kialakításához több lehetőségünk is van. Egy kúpos köszörűkő segítségével - vízzel hűtve, alacsony fordulatszámon - felbővíthetjük a csigafúróval elérhető legnagyobb átmérőt. Száras köszörűkövek elég nagy választékban és viszonylag olcsón kaphatók. Az egyszerű - lemezből hajlított - körkivágókat plexilap fúrásához nem ajánljuk. Hengerpalástja nem elég szabályos, a fúró üt, túl nagy a fúrás kockázata. Az acélcsőre felhordott gyémántszemcsés körkivágó - csempe fúrására is szokták használni - már alkalmasabb a célra, de készletben meglehetősen drága, egyedi darabokat meg nem lehet kapni. A barkácsboltokban néha találkozhatunk egyfajta cserélhető betétes fúrószárral, melynél maga a vágóhegy egy felköszörült acéllemez darabka. Egyszerű szerkezet, de lassú fordulaton, esetleg vízzel hűtve egészen tisztességes eredményt érhetünk el vele. A hegynek azonban élesnek kell lennie.
Hőre lágyuló anyagról lévén szó, készíthetünk furatot olvasztással is. Az alkalmas "szerszám" lehet felmelegített réz fitting (karmantyúk, szűkítők különböző méretekben kaphatók), illetve ún. csőpersely. Ez utóbbi acélból van, és még viszonylag éles is. A munkaeszközt megfelelően felmelegíteni csak láng fölött tudjuk, és utána igencsak rövid időnk van a munkavégzésre, mert a "körkivágó" hamar visszahűl.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: műanyag, fúrás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Műanyagok UV állósága

A fokozatos fejlesztések folyamán az alapként szolgáló polimerfajták egyedileg változó hátrányos tulajdonságait, különféleképpen küszöbölik ki. Ez különösen a külső térben használatos műanyagoknál...


Műanyag nyílászárók

A régi, rosszul záródó ablakok cseréje szerencsére folytatódik. A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldást a bevált és kedvelt műanyag ablakok jelentik. A zárásuk tökéletes és az üvegezésük is...