Tárolás a lakásban

1Közismert a mondás: "Rend a lelke mindennek!" Gondolkodjunk együtt otthonunk rendjének megteremtéséről! Arról, hogy miként tartsunk rendet magunk körül, a dolgaink között. Vannak olyan embertársaink, akiket egyáltalán nem zavar az önmaguk körüli fejetlenség. Ellenben vannak olyanok is, akik környezetük idegeit teszik próbára mániákus rendszeretetükkel. Rendszerint a helyhiányt okoljuk, ha "szalad" körülöttünk a lakás. Pedig a megfelelő tárolási rendszer kialakításával még egy örökös helyhiánnyal küszködő kis lakásban is megoldható a rend megteremtése.

Ehhez tudnunk kell, hogyan is élünk tulajdonképpen. Ismernünk kell családunk és önmagunk szokásait, életmódját, azt, hogy a mindennapi dolgainkon kívül, minek kell majd helyet találnunk a lakásban; mennyire vagyunk gyűjtögető típusúak, és mi a tárgya e szenvedélyünknek? Az sem mindegy, hogy véglegesnek szánt, minden szempontból megfelelő lakásban élünk-e, vagy csak rövid ideig maradunk jelenlegi otthonunkban. Tehát az elvárások igen különbözők lehetnek.
2Általában sokkal több minden van a tulajdonunkban, mint amennyivel valamit kezdeni is tudnánk. A "hátha jó lesz még valamire" jelszóval dugdosunk ide-oda különböző holmikat. Ám ha egyszer közülük tényleg elő akarnánk venni valamit, a legtöbbször bizony fogalmunk sincs róla, hová tettük az óhajtott tárgyat. Akkor, amikor minden szekrényt szétesésig degeszre tömtünk, és minden vízszintes terület újság-, könyv- és papírhalmazok alatt roskadozik, s ha a legegyszerűbb tárgy elővétele is eszelős fiók-, ajtónyitogatást követel, elérkezett az idő, hogy eltűnődjünk: hogyan is tároljuk észszerűen a holmijainkat. Legyünk kegyetlenek önmagunkhoz, gondoljuk át, mit akarunk megtartani, és mi az, amihez egyszerűen csak hozzászoktunk. A legtöbb háztartás legfájdalmasabb kérdése az üres helyek nemléte. Ha alaposabban körülnézünk, rájöhetünk, hogy mégis több van belőle, mint hinnénk.
Lássuk csak! Kinek nincs olyan fiókja, amelybe csak úgy bedobálja a befizetett csekket, és a sok egyéb vicik-vacakot? Ki az, akinél nem foglalja a helyet a hegyekbe halmozott régi képes újság, kiállítási katalógus, az összegabalyodott fonalak és cérnák? A megfelelő tárolási rendszer kialakításához mindezeket át kell válogatnunk, és száműznünk kell a hulladékot, a használatlan és használhatatlan kacatot.
6Az optimális tárolási rendszer kialakításához a lehető legtárgyilagosabban át kell vizsgálnunk meglevő tárgyainkat és a rendelkezésünkre álló teret. Becsüljük fel minden zug, sarok és fülke befogadóképességét, különös tekintettel az elhelyezésre váró tárgyakra. Nem győzzük hangsúlyozni: bátran lássunk neki egy alapos és könyörtelen lomtalanításnak, számos feleslegessé váló tárgyra lelünk. A felszabaduló helyeket azután megtölthetjük a mindennapokban ténylegesen használt tárgyainkkal. Legyen gondunk arra, hogy minél jobban kihasználjuk a felszabaduló rakodóterületeket.
Át kell tekintenünk életstílusunkat, fel kell mérnünk igényeinket. Első és általános szabály, hogy a tárgyak minél közelebb legyenek használati helyükhöz. Ennek jóvoltából sok apró időmorzsát takaríthatunk meg, s nem kell azt kétségbeesett keresgéléssel töltenünk. Határozzuk meg pontosan, hol van kéznél a lábas, a tortasütő, hol célszerű tartani a garancialevelet. Ha ezt megtesszük, szükség esetén nem kell az egész lakást fenekestül felforgatni a szükségessé vált dolgokért.
A tárgyak egy része otthonunk díszére válik, de sokat csak használatakor 7érdemes elővennünk. Azokat az eszközöket, amelyeket együtt használunk, a legjobb egy helyen tárolni. Ilyen lehet például a barkács- vagy horgászfelszerelésünk. A gyakran szükséges varrógépet ne rejtsük a szekrény mélyére, a kézimunkakosarat ne a fürdőszoba polcán tartsuk, és az ollónak sem a kamra hagymáskosara a legmegfelelőbb hely. Érdemes a jól bevált szabályt követnünk: a leggyakrabban használt tárgyak kerüljenek a derék- és a szemmagassága közötti szintre. A másodlagos fontosságú dolgaink, illetve nehezebb tárgyak helyét a derékvonal alatt jelöljük ki. Azokat pedig, amelyekre ritkán van szükségünk, a szemmagasság fölé száműzhetjük.
Az igények és az elhelyezendő dolgok felmérése után a következő lépés a fentieket figyelembe vevő tárolórendszer megtervezése, amelynek természetesen illeszkednie kell a lakás összképéhez. A legfajsúlyosabb kérdés, hogy mennyi pénz áll a rendelkezésünkre a kialakításához. Gondoljuk végig milyen és mennyi tárolóeszközre lesz szükségünk. Ne hagyjuk figyelmen kívül az ajtók és fiókok nyílásának helyigényét, az ablakok méretét és azt, hogy a kényelmes közlekedéshez is tér kell. A beépített tárolórendszer akkor praktikus, ha hosszú távra tervezünk. 8A rendszer "örök", magunkkal nem vihető darab, és meglehetősen költségigényes is, ennek ellenére nem biztos, hogy költözésnél belekalkulálhatjuk értékét ingatlanunk eladási árába.
Érdemes igényes anyagból tervezni, és a lakás hangulatához, a meglévő bútorok színéhez, stílusához igazítani. A tárolónk ajtaja és a díszítő elemei (szegélyek, párkányok) kerüljenek összhangba a szoba egészével. Igen mutatós, ha képes azt a benyomást kelteni, hogy a fal folytatása. Ilyen feltételekkel még a legnagyobb monstrum sem válik nyomasztóvá, sőt, harmonikusan simul bele az összképbe. A beépített tárolóhelyek esztétikai hatását tovább fokozhatjuk különböző megvilágítások használatával. A szobában kellemes, szórt fényt áraszthat a polcrendszer tetején futó profil mögé rejtett, változtatható erősségű fényforrás. A polcrendszer díszléceibe süllyesztett halogénizzó is igen hatásos lehet. A vezetékeket szegéllyel tudjuk eltakarni.

Polcok, polcrendszerek

9A polcok a lakás legfontosabb bútordarabjai közé tartoznak. Általában sosincs elegendő belőlük. Szinte megszámlálhatatlanul sok fajtájuk létezik, és valósággal elképzelhetetlen a tárolás nélkülük. Mindenütt szükség van rájuk, az otthonunkat elborító apróbb és nagyobb tárgyakat jóformán csak ezeken tudjuk elhelyezni, rendszerezni. Igen változatosan használható bútorfajta, valamennyi helyiségben kiválóan alkalmazható.
Polcrendszerek mindenféle formában, méretben és stílusban léteznek. Akár fát, üveget, nádat vagy alumíniumot részesítünk is előnyben, mindenki ízlése szerint válogathat a készen kapható áruféleségek között. Kapható készen, vagy igényeink szerint méretre is készíthető. Ha több polc is kerül egymás fölé, a rendelkezésünkre álló helyet az ott tartandó tárgyak magasságának megfelelően osszuk fel. Ha teljes falat beborító polcrendszert kívánunk készíteni vagy készíttetni, a legtestesebb tárgyhoz kell szabni a szerkezet mélységét. A televízió és más hasonlóan nehéz műszaki készülék nagy teherbírású konzolokat igényel, amelyeket csak az arra alkalmas falhoz szabad rögzíteni.
A polcok készüljenek akár szabályos ritmusban vagy szabálytalan osztással, zárt elemekkel kiegészítve, biztos, hogy teljes komfortot fognak nyújtani a tárolásban. Szép és romantikus jelleget kölcsönöz a polcoknak az élükre erősített papírdísz vagy csipkeszegély. Az üvegpolcok különleges élményt nyújtanak, különösen, ha a rajtuk elhelyezett dísztárgyak egy kis rafinált szórt fénnyel még külön hangsúlyt is kapnak.
Megnövelik a hasznos felületet a szekrények belsejében felszerelt kisebb polcok. A konyhában ilyen módon tárolhatjuk a fűszereket, az ízesítőket, vagy a lábasok fedőit. A fehér vagy színes műanyag huzalból készült könnyű rácspolcokat eredetileg a konyhába tervezték, de jó szolgálatot tehetnek a fürdőszobaszekrény, a hálószobai ruhásszekrény oldalára vagy belsejébe szerelve is. Gyógy-, illat- és szépségápoló-szerek, valamint nyakkendők, sálak, övek és más kiegészítők kaphatnak helyet rajta. Kis időráfordítással mi magunk is készíthetünk egyszerű, mégis látványos kötélhágcsó-polcot. A megfelelő deszkalapokat fúrjuk ki, majd a lyukakon fűzzük át a kötelet és csomózzuk el a végét. Amikor ezzel végeztünk, a megfelelő rögzítésre vigyázva a mű fel is függeszthető.

Elemes összeállítások

10Az elemes polcrendszer alacsony árkategóriájú, igen rugalmas megoldás, mert bármikor szétszedhető és új helyen, új összeállításban ismét felállítható. Legnagyobb előnye a variálhatóság: kedvünkre változtathatjuk a polcok közti távolságot, a helytől és anyagi lehetőségeinktől függően bővíthetjük újabb elemekkel. Ezt a jó tulajdonságát azonban abban az esetben tudjuk kihasználni igazán, ha a rendszer megfelelően gazdag elem- és méretválasztékkal rendelkezik, és azok jól kombinálhatók egymással. Az ilyen rendszereknek általában vannak olyan darabjai, amelyek önmagukban is megállnak, és vannak olyanok, amelyeket a falhoz, a padlóhoz, vagy akár egymáshoz kell rögzítenünk. Az egyensúlyuk megtartásának szempontjából figyelnünk kell arra, hogy a nehéz dolgokat legalul helyezzük el rajtuk.
A rendszer szükség esetén térelválasztóként is megállja a helyét. Különböző helyiségeket, vagy egy tanulósarkot különíthetünk el a gyerekszobában anélkül, hogy különösebb építkezésbe kellene kezdenünk.

Gardrób és kellékei

11A praktikus "szoba a szobában" gardróbszekrény megoldással nemcsak a ruhák rendben tartása válik egyszerűbbé, de az egyéb, ritkán használt tárgyak is állandó helyet kaphatnak itt. A gardróbszekrény helye a hálószobában vagy ehhez közel eső helyiségben van. A nyitás szempontjából ajtaja lehet tolós, redőnyös és harmonikás megoldású is. Ha a beépítés nagynak, ormótlannak tűnik azt szinte "eltünteti" a kívülre felerősített tükör, amely a sötét helyiséget világosabbá, a szűk helyiséget látszólag tágasabbá teszi.
Tágas térbe úgynevezett járható-szekrényt építhetünk, amelybe belépve szabadon válogathatunk a nyitott polcok és akasztók között. Az apróbb dolgokat fiókokban tarthatjuk, az akasztók alatt kosarak, dobozok tölthetik be a tárolás szerepét. Komfortját nagymértékben befolyásolják a beépített fémfogasok, akasztók és szerelékek. Ezek a praktikus kellékek nemcsak helytakarékosak, de átláthatóan rendszerezik ruhatárunkat is. Minden négyzetcentiméternyi hely jól kihasználhatóvá válik a kihúzható nadrág-, öv- és nyakkendőtartók, különböző méretű kosarak és fiókok beépítésével.

Független tárolók

Tárolás céljára sokan szívesen vesznek használatba érdekes, egyedi bútorokat. A legtöbb családban akad egy-egy örökölt szép holmi, mint például egy könyv-, tálaló- vagy ruhásszekrény, esetleg egy patinás láda. Ezekhez általában érzelmi okokból, vagy értékük miatt ragaszkodunk. A tulajdonunkban lévő önálló bútorok a legkülönbözőbb helyekre állíthatók, és kiemelhetik egy adott szoba valamely részét. Kezeljük őket könnyedén, és ne kössön mereven bennünket a szokásos használat; bátran kalandozzunk el alkalmazásának gyakorlatában. Mire gondolunk? A birtokunkban levő hatalmas, ódon ruhásszekrénybe bátran rejtsük el a televíziót, vagy a hifi berendezést. Használatuk után rácsukhatjuk a szekrény ajtaját. A szekrényrégiség szépsége mellett örvendezhetünk nem mindennapi funkciójának is.
Fém iratszekrény is nagyszerűen alkalmazható a konyhában edények, hálószobában ruhaneműk tárolására. Egy ilyen darabot különlegessé tehetünk átfestéssel vagy a puszta fémfelületig való "lemeztelenítéssel". Alkalmi szekrény, ha nem akarunk különösképpen bajlódni vele, eltakarható egy szép textillel vagy vászonredőnynyel is. Nem véletlenül népszerűek a régi szatócsboltok sokfiókos bútorai. Annak idején a nagyobbakban a lisztet és a cukrot, a kisebbekben a fűszereket tárolták. Nagy kincs az, ha valaki ilyen szekrénnyel rendelkezik. Rengeteg dolog tárolható sok-sok fiókjában. Hiába változott a világ óriásit, máig szükségünk van a praktikus, kisebb-nagyobb fiókra, hiszen egyszerű és jól működő rendszerként vehetők igénybe.
Egy szép "szobainas" jól mutathat sállal, kalappal, nyaklánccal a hálóban, vagy az előszobában. Igen jó szolgálatot tehetnek tárolás szempontjából a különféle térelválasztók is. Segítségükkel bármelyik szobában leválasztható kisebb-nagyobb rakodó terület. Textil paravánra varrt zsebekben elfér a sok apró-cseprő holmi, amelyeket ezekbe bepakolva mindig a kezünk ügyében tudhatunk. Fából készült paravánra polcokat szerelhetünk, jól hasznosítva ezzel felületüket.
Jól jöhet egy alul polccal kombinált dohányzóasztal is: a polcra halmozott folyóirataink tárolásával segíthet a helyszűke oldásában. Célszerű, ha a fekhely ágyneműtartós, mert elrejthető benne éppen úgy a játék, mint az ágynemű vagy a család törülközőállománya. A megfelelő környezetben a pusztán funkcionális tároló-alkalmasságok is jól mutatnak. A háttérbe szinte észrevétlenül simul bele egy raktárpolc, egy fellógatott drótkosár, vagy egy falra erősített sín. Egy műhely vagy egy garázs számára kitalálni sem lehetne jobbat, hiszen itt semmi szükség elegáns berendezésre.

Dobozokba rejtve

Minden otthonban jó szolgálatot tehetnek a különféle színű és méretű dobozok: rengeteg felhalmozódott holmit képesek elnyelni. Készülhetnek papírból, fából, műanyagból és fémből. A készen kaphatók és a mutatós csomagolópapírral általunk bevontak egyaránt szemgyönyörködtetők lehetnek. Ezért még csak rejtegetnünk sem kell azokat, kint hagyhatók a polcon és a szekrény tetején is. Ügyes és egyben látványos megoldás tartalmukra utaló címkével ellátni őket, így ránézéskor egyből nyilvánvaló, mit hol kell keresnünk. A cipők dobozokban való tárolással tovább maradnak jó állapotban. "Saját" fotójukkal ellátva gyerekjáték az újbóli elővételük.

Holt terek használása

Mindegy, hogy kis vagy nagy lakásban élünk, biztosan akad egy elfeledett zug, vagy egy elhanyagolt rész, amelyet tárolás céljára kiválóan kihasználhatunk. Ha kis alapterületű lakásban élünk, érdemes a falak mentén felfelé terjeszkedni, hogy elegendő és kényelmesen használható mozgásterünk maradjon. A nyitott lépcsősor alá például dolgozó- vagy varrósarkot telepíthetünk, esetleg ezt a részt bepolcozva kirakóhelyet alakíthatunk könyvek, féltve őrzött kerámiáink számára, ám akár egy beépített szekrény is kerülhet ide, ideális helyként kabátok, a porszívó vagy a vasalódeszka számára.
Ha egy szűk helyiség áll rendelkezésünkre, oda toló-, illetve harmonika-ajtós szekrény ajánlható, mert helyigénye elenyésző az előre nyílókéval szemben. Egyterű, de különböző funkciókra berendezett szobában előnyös megoldást kínálnak a két oldalról is használható polcos térelválasztók, mert meglepően sok rakodási-pakolási felülettel rendelkeznek. Kandalló mellett, vagy egyéb más helyen keletkező beugróba is tehetünk polcokat, síneket vagy akasztókat. A magas mennyezet kihasználható lelógatható rácsozattal. Erre a konyhában edényt, gyerekszobában játékot akaszthatunk. Az ajtók fölötti, többnyire kihasználatlan részre polcot szerelhetünk dísztárgyak, könyvek számára. Előszobában az ide szerelt szekrénykébe alkalmi kedvteléseink kellékeit, vagy ritkán használt tárgyainkat rejthetjük.

Kényeztessük magunkat apró ötletekkel

Az üzletekben kapható portékák mellett saját kútfőnkből is meríthetünk ötleteket. Ha például egy fiókot rekeszekre osztunk, ezzel gyorsan "rendet vághatunk" a zoknik rengetegében. Ugyanezzel a módszerrel járhatunk el gyógyszerek, filmtekercsek, cérnák és evőeszközök esetében is. Igen hamar áttekinthetővé válik az eddigi kuszaság. Polcot rögtönözhetünk akár egy tucat tégla és néhány szép fenyődeszka kombinációjából. A téglát a szoba stílusához illően fessük, díszítsük.
Egy ládában minden eszköz elfér, amire szükségünk lehet munka közben. Ne feledkezzünk el a régi lisztes-, utazó- és vesszőből font ládákról sem: szépségük mellett kiváló pakolási lehetőség is rejlik bennük! Egy igazán hétköznapi tárgyat, mint például a zöldségesnél kidobott faládát, egyedivé tehetünk deszkájának élénk, elütő színű festésével. Száradás után a fürdőszoba vagy a konyha falára erősítsük fel. Remek polc válik belőle. Szivacs, körömkefe és egyéb más kellékek tárolására függeszthetünk a fürdőszoba falára lenvászon zsákocskát, fonott kosárkát vagy fém vödröcskét egyaránt.
Feltétlenül használjuk ki a falfülke adta tárolási lehetőséget, mert bepolcozásával még újabb területet nyerhetünk tárolandó dolgainknak. Bátran hagyatkozzunk alkotó képzeletünkre. Kísérletezzünk markáns színű textilekkel, papírral, festékkel addig, amíg elégedettem azt nem mondhatjuk: "Igen, ez az, amit akartam!"
A felsorolás korántsem teljes, de bízunk benne, hogy a szempontok továbbgondolásra érdemesek, megvalósíthatók, és számos új ötletet hoznak a felszínre. A fentiekből leszűrhetjük azt, hogy ha jól terveztük meg tároló-rendszerünket, akkor azon tárgyaink szép rendben tarthatók, könnyen elővehetők, és így sokáig képesek szolgálni bennünket. A zűrzavartól megszabadított szobáink igazi meglepetése az, hogy sokkal tágasabbnak tűnik az otthonunk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Mohácsi Erika


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szekrény átformálása festéssel

Az adott fürdőszobában volt egy szekrény, amelynek fehér színét A bentlakók már megunták a jellegtelensége miatt. Laminált bevonata viszont alkalmassá tette, hogy legalább az egyik oldalának...


Sokoldalú tárolási lehetőség a fiókokban is

A korszerű konyhabútor fiókok szerepe felértékelődött. Míg régen az alsószekrényekben megelégedtek egy evőeszköztartós fiók elhelyezésével, addig ma - különösen a minimál konyháknál - egészen más...