Bosch IXO

A Bosch ezzel a kis csavarozóval nem titkoltan a női szíveket is meg kívánta dobogtatni. A mindössze 30 dekás IXO fantázianevű készülék ugyanis kifejezetten szép, amolyan "aranyos" kis szerszám. Megjelenésével is azt sugározza, hogy használatával gyerekjáték a háztartásban megjavítani egy gépet, csavart hajtani a polcba, megszerelni a biciklit vagy a sílécet. Fokozza ezt a hatást a karácsonyi csomagolás, a kerek fémdoboz, melyről - valljuk be - inkább valamilyen bonbon, sütemény vagy keksz jut eszünkbe, mint egy kéziszerszám. Mindenesetre feltűnik, és biztosan egy hölgy is szívesebben leveszi az üzlet polcáról (9900 Ft), mint ha kartondobozban lenne.

Nem akarjuk azonban azt sugallni, hogy az IXO csak hölgyeknek készül. A 3,6 V-os lítium ion akkumulátorral készült kis szerkezet 2,75 Nm-es forgatónyomatékával meglepően izmos. Az 5-ös pozdorjacsavart előfúrás nélkül gond nélkül hajtja be a puhafába, és a betonba ültetett műanyag dübelbe is pillanatok alatt behajtja a csavart. Pisztoly formája még könnyebbé is teszi ennek a nyomatéknak a megtartását. Hatalmas erő lakozik a kis gépben.
A lítiumos akkura külön is érdemes visszatérni, mert a szerszámgépeknél ez a rendszer egyáltalán nem mondható szokásosnak. Eddig kivétel nélkül NiCd akkukal szerelték a vezeték nélküli gépeket, ami a nikkel-kadmiumosok nagy áramterhelhetősége miatt logikus is volt. Ugyanakkor tudjuk, hogy ez az akkurendszer érzékeny a rátöltésre. Hosszú élettartamot és nagy kapacitást csak akkor remélhetünk tőle, ha rendszeresen teljesen lemerítjük, és maximumra töltjük. A sokkal korszerűbb lítium ion akkumulátorok egyik legnagyobb előnye, hogy a rátöltésre nem érzékenyek. Az amatőr gyakorlatban ez nagyon hasznos, mert a készüléket rendszerint csak alkalmanként használjuk, nem merítjük le, és nem töltjük fel azonnal, a használat után. Az IXO akár hónapokig heverhet a fiókban, és ha elővesszük, azonnal üzemkész.
Sok fölösleges dolgot nem találunk az IXO-n. Fordulatszám-szabályozás nincs, fordulatirányváltó és nyomógomb reteszelés viszont igen. Kis piros és zöld lámpácska még külön is jelzi, hogy merre forog a tengely. Mindent a szemnek! Tokmány helyett hatlapú süllyesztékbe helyezhetők a csavarozó bitek, és erős mágnes tartja bent őket. Igazán példás bitkészletet kapunk az IXO-hoz; nem csak különböző méretű hasított és keresztfejű behajtókat, hanem torx csavarozókat, hatlapfejű imbuszokat is. Sőt, még egy 2 mm átmérőjű csigafúrót is kapunk a kollekcióhoz, ez elsősorban csavar előfúrására alkalmas. Ha kicsit vékonyabb is lenne, akkor a NYÁK lemez készítők különösen örülnének neki.
Ügyes és szép kis szerkezet az IXO. Töltőjére helyezve kis helyen elfér, ott a helye a műhely polcán vagy akár a konyhaszekrény fiókjában is. Az elegáns karácsonyi fémdobozban később inkább müzlit vagy szaloncukrot érdemes tárolni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Csavaros metamorfózisok

Mindenki által közismert oldható kötőelemekből készült egyedi kompozíciók láthatók a képeken. Készítőik a csavarokat, anyákat és alátéteket alkotóelemekként, egyedi kis fémplasztikák...


Biztos Fogás a Stanley-vel

A hagyományos csavarhúzók a legalapvetőbb szerszámok közé tartoznak. Kiválasztásuk a meghúzandó csavar feje szerint történik. A széles felhasználási terület a csavarok változatos kialakítását hozta...