Stayer fémfűrész

A T84 típusú Stayer darabolóról múlt havi lapszámunkban már tettünk említést. Azóta sikerült közelebbről is megismerkedni vele. Bár a gyártó katalógusában is a darabolók között kapott helyet, funkciójában is annak tekinthető, működési elve miatt mégis inkább gépi fémfűrésznek neveznénk.

Alapvetően abban tér el más darabolóktól, hogy az azoknál szokásos 2-3 ezres percenkénti fordulatszámtól eltérően ennek a gépnek a vágótárcsája mindössze 80-at fordul percenként. Természetesen a gépben forgó 225 mm átmérőjű vágótárcsa sem a daraboló gépekben megszokott kőkorong, hanem a tárcsafűrészekből ismert fogazott tárcsa, csak ez utóbbiaknál lényegesen apróbb fogakkal, és sokkal keményebb anyagból. Ez a gép tehát nem csiszol, hanem fűrészel, emiatt a szóba jöhető felhasználási területek is eltérnek a darabolókétól.
Nézzük, hogy a hagyományos fémmunkáknál - lakatos munkák, épületgépészet stb. - milyen előnyöket ad a lassú fordulatú fűrészelés. Először is azt, hogy a vágási szélesség kicsi, a vágási felület pedig rendkívül finom, sorjamentes, semmiféle utómunkálatot - csiszolást, köszörülést - nem igényel. Acélcsövek, zártszelvények darabolásánál, szögbevágásánál azonnal kész felületeket kapunk. A nagy fordulatú darabolásnál az acélanyag mindig felmelegszik, ennek hatására olyan szerkezeti változások zajlanak le benne, ami gyors korrózióhoz vezet. A T84-esnél a munkadarab - az alacsony fordulat és a folyamatos hűtés együttes hatására nem melegszik fel, nem nő a korróziós hajlam. Speciális hűtőfolyadékkal egyenesen a fémfelület passziválása érhető el. Ezt külön ajánljuk a szakemberek figyelmébe. A Stayer gép a hűtőfolyadékot az alapul szolgáló tálcából szívja fel, és ugyanoda visszajuttatja.
A fémfűrész-gép három különböző fogméretű tárcsával használható. A legdurvább fogú a puhafémek vágására való, hogy a kenődő forgácsok ne szoruljanak a fogak közé. A közepes a normál acélokhoz, a legfinomabb pedig az edzett acélokhoz alkalmazható. A különlegesen kemény, kobalt ötvözetű finom tárcsával a legkeményebb acélok, rozsdamentes koracélok is vághatók. A lassú fordulatú gép műanyagok darabolására is igen alkalmas (a finomabb fogazatú tárcsákkal), mert nem melegíti fel a munkadarabot.
A gondosan kidolgozott, robusztus (öntöttvas talp, acéllemez védőburkolat, erős gépsatu), ugyanakkor azért 21 kg-os súlyával helyszíni munkákhoz is könnyen kiszállítható célszerszámot elsősorban fémmunkákkal foglalkozó iparosoknak ajánljuk. Villamos teljesítményfelvétele - a rendkívül nagy áttétel miatt - mindössze 1100 W. Lakatosok, víz-, gáz- fűtésszerelők ugyanúgy jó hasznát vehetik, mint kisebb fémműhelyek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fémfűrész, fűrész

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Favágó szerszámok

Kuglifát nem sokan vásárolnak fatüzeléshez, amiugyanolcsóbb, ám azt még otthon kell felaprítani, ami köztudottan nem könnyű munka. Az aprítva megrendelt tűzifa hasábmérete sem mindig megfelelő,...


Benzinmotoros gépek üzemanyaga és kenőanyaga

A kerti gépek java része elektromos és benzinmotoros hajtással is megvásárolható. Utóbbiaknál az élettartam szempontjából meghatározó jelentőségű a megfelelő üzemanyag és a kenés.