Teljesítményszabályozók a Conrad katalógusból

1A barkácsolók köreiben régebben az alapfelszereléshez tartozott egy-egy jó teljesítményszabályozó. Ennek az is volt az oka, hogy a szerszámgépeken általában nem volt ilyen, a fúrók, csiszolók, mikrogépek a maximális fordulatszámmal pörögtek. Kivéve akkor, ha tápfeszültségét szabályozni tudtuk; kezdetben egy trafó különböző megcsapolásaival, később fáziseltolásos szabályozó elektronikákkal.

Ma a legtöbb szerszámgépnek van saját elektronikája, erről az oldalról tehát csökkent az igény a külső szabályozásra. Ugyanakkor majdnem mindegyiknek megvan a "fapados" változata is, amelyből a gyártó kihagyta a szabályozó elektronikát. Ezeknél már fontos szerepe lehet egy külső, általános szabályozónak, különösen, ha több ilyen gépünk is van. Praktikus a külső szabályozás a rögzített szerszámgépeknél is, de jól jöhet a világításvezérlésnél, vagy speciális célgépeknél ugyanúgy. Az alábbiakban a 2003-as Conrad katalógusból gyűjtöttünk ki néhány megépített, kompakt áramkört, melyeket gyakorlatilag csak valamilyen házba kell szerelnünk.

212 V-os, maximum 50 W-os váltakozó feszültség leszabályozására alkalmas ez a dimmer modul. Alapesetben 12 V-os izzók, (halogénlámpák), váltakozó feszültségű motorok szabályozására alkalmas, de egyenirányító közbeiktatásával egyenáramú motorok (minifúrógépek, 12 V-os szerszámgépek) teljesítmény- (fordulatszám) szabályozására is alkalmas. A dimmert csak 12 V-os váltakozó feszültségű trafóról lehet működtetni, egyenfeszültségű áramforásról (pl. akkumulátorról) vagy elektronikus halogén trafóról nem.

3230 V, maximum 1200 W-os motor és lámpaszabályozó. Izzólámpákat, fűtőtesteket (pl. forrasztópáka) vagy univerzális motorokat (pl. kézi fúrógépet) tud fokozatmentesen szabályozni. A szükséges potméter benne van a készletben, de külön kell bekötni. Ohmos és induktív teljesítményt tud szabályozni. Tartósan 600 W-tal terhelhető.

230 V, 2600 W-os teljesítményszabályozó. Ugyancsak izzólámpákhoz, fűtőtestekhez vagy univerzális motorokhoz való, vagyis ohmos és induktív teljesítményt képes fokozatmentesen szabályozni. A szükséges potméternek - amely itt nem tartozik a készlethez - teljesen szigeteltnek kell lennie.

4Egyenáramú motorhoz való fordulatszám-szabályozó. Az impulzusszélesség vezérlés kis izzók fényerő-szabályozására is alkalmas, de elsősorban egyenáramú motorok, pl. minifúrógépek fordulatszámának szabályozására való. 5 A-ig terhelhető. A kapcsolás állítható áramkorlátozást is tartalmaz, amely védi az áramkört rövidzár vagy a motortengely leblokkolása esetén. Tápfeszültsége 9-15 V, a kimenő teljesítmény max. 80 W. "Zacskós"
és készre szerelt változatban is kapható.

10 A-es fordulatszám-szabályozó egyenáramú motorokhoz. Ez is speciálisan kis 5feszültségű egyenáramú motorokhoz lett kifejlesztve, de viszonylag nagy teljesítmények szabályozásra alkalmas. Ideális egyenáramú fúrógépekhez, autómodellekhez, ablaktörlő motorokhoz és más elektromos gépekhez. Az impulzusszélesség modulációnak köszönhetően (frekvenciája 600 Hz és 2 kHz között állítható) a veszteségi teljesítmény alacsony fordulatszámoknál is csekély. Az új típusú MOSET tranzisztor és áramérzékelés segítségével a kimenőáram trimmerrel 0 és 10 A között állítható, ezáltal az elektronika védve van a hirtelen motorblokkolásból származó áramlökésektől. Tápfeszültsége 12-24 V. Rövid időre (5 s) rövidzárálló. Ugyancsak kapható "zacskós" és készre szerelt változatban.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.