Díszítmények pótlása képkereteken

Módosítva: 2014-08-13 10:57:38

A képkeretek bizony nem olcsók, és különösen nem azok a különleges, gipszmintákkal díszítettek, hogy a blondelkeretekről már ne is beszéljünk. Ám a régi keretekről a gipsz díszek az anyag elöregedése miatt leválnak, és helyük bántóan szembetűnő lesz. Ilyen esetekben nem késhet a javítás, különben a sérülés tovább terjed, és a keret tönkremegy. Az ismétlődő ornamentális szélmintáknál viszonylag egyszerű a dolgunk. Az ép részről kellő hosszúságú mintát veszünk, majd ezt kiöntjük diszperziós ragasztóval bekevert gipsszel, és a kész mintát visszaragasztjuk a keret sérült részére.

A kisebb mintavételhez lécre nyomott formázó gyurmatömböt használjunk, majd óvatos lefejtése után a mintalenyomatot öntsük ki gipsszel, és nyomjuk a sérült részre. A minták illeszkedésére nagyon kell ügyelni. A még képlékeny gipsz felveszi a képkeret hibás részének lenyomatát, és a felesleges anyag eltávolítása után a megszilárdult minta a hibás részre ragasztható. A kisebb mintákat célszerűbb közvetlenül a forma kiöntése után a ragasztóval bekent keretrészre ragasztani. Az illesztési helyeket utólag finom csiszolással kell eltüntetni, majd következhet az aranyozás. 

Ehhez dörzsaranyozó pasztát, vagy teljes átfestéshez ún. króm aranyfestéket használjunk. Az ilyen javításoknál a mintázat alámetszett felületeket nem tartalmazhat. Ha a minta nagyon tagolt, akkor az ép díszítőelemről szilikongumis öntőmintát kell készíteni, amelynek alapja szilárd deszkadarab legyen. A formázáshoz Oxán kenhető, vagy önthető szilikongumit használjunk, a forma leválasztásához pedig a mintát kenjük be kenőszappan és víz 1:5 arányú keverékével, s hagyjuk megszáradni. A szilikongumit csak ezt követően töltsük rá vastagon a minta felületére, majd nyomjunk a tetejére kis deszkadarabot.

Kötése után fejtsük le a gumi öntőmintát, öntsük ki ragasztóval bekevert gipszszel, és hagyjuk teljesen kiszáradni. Az új mintát csiszolva illesszük, majd ezt követően ragasztóval rögzítsük a helyére, az illesztési helyeket pedig gondosan dolgozzuk el. Festését az előbbiek szerint végezzük el, de ilyenkor nem árt az egész keret bevonatát felfrissíteni, hogy a javítás ne legyen szembetűnő.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: képkeret, keret, festmény

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

József Rács avatarja

József Rács         blondel keret javítás

szépen leírja a cikk szerzője, hogy ragastóval bekevert gipszszel öntsük ki a formát, de nem írja milyen ragasztóval. Válaszol valaki?

Ernő Benedek avatarja

Ernő Benedek        

végre rátaláltam amit kerestem de még több képet szerettem volna látni a gipsz mintás restaurálásrol

Szúnyogháló utólag

Közeledik a szúnyog időszak, és az enyhe tél folytán valószínűleg az átlagosnál nagyobb lesz a vérszívók száma. Lakásunkat leghatékonyabban szúnyoghálóval védhetjük meg a támadóktól.


Van Gogh a nappalinkban

Aki kedveli a festményeket, bizonyára elgondolkodott már azon, hogy milyen lenne, ha egy neves művész eredetije lógna a szobája falán. Nos, ha ez sokaknak nem is adatik meg, tökéletes másolatot...