Díszítmények pótlása képkereteken

Módosítva: 2014-08-13 10:57:38

A képkeretek bizony nem olcsók, és különösen nem azok a különleges, gipszmintákkal díszítettek, hogy a blondelkeretekről már ne is beszéljünk. Ám a régi keretekről a gipsz díszek az anyag elöregedése miatt leválnak, és helyük bántóan szembetűnő lesz. Ilyen esetekben nem késhet a javítás, különben a sérülés tovább terjed, és a keret tönkremegy. Az ismétlődő ornamentális szélmintáknál viszonylag egyszerű a dolgunk. Az ép részről kellő hosszúságú mintát veszünk, majd ezt kiöntjük diszperziós ragasztóval bekevert gipsszel, és a kész mintát visszaragasztjuk a keret sérült részére.

A kisebb mintavételhez lécre nyomott formázó gyurmatömböt használjunk, majd óvatos lefejtése után a mintalenyomatot öntsük ki gipsszel, és nyomjuk a sérült részre. A minták illeszkedésére nagyon kell ügyelni. A még képlékeny gipsz felveszi a képkeret hibás részének lenyomatát, és a felesleges anyag eltávolítása után a megszilárdult minta a hibás részre ragasztható. A kisebb mintákat célszerűbb közvetlenül a forma kiöntése után a ragasztóval bekent keretrészre ragasztani. Az illesztési helyeket utólag finom csiszolással kell eltüntetni, majd következhet az aranyozás. 

Ehhez dörzsaranyozó pasztát, vagy teljes átfestéshez ún. króm aranyfestéket használjunk. Az ilyen javításoknál a mintázat alámetszett felületeket nem tartalmazhat. Ha a minta nagyon tagolt, akkor az ép díszítőelemről szilikongumis öntőmintát kell készíteni, amelynek alapja szilárd deszkadarab legyen. A formázáshoz Oxán kenhető, vagy önthető szilikongumit használjunk, a forma leválasztásához pedig a mintát kenjük be kenőszappan és víz 1:5 arányú keverékével, s hagyjuk megszáradni. A szilikongumit csak ezt követően töltsük rá vastagon a minta felületére, majd nyomjunk a tetejére kis deszkadarabot.

Kötése után fejtsük le a gumi öntőmintát, öntsük ki ragasztóval bekevert gipszszel, és hagyjuk teljesen kiszáradni. Az új mintát csiszolva illesszük, majd ezt követően ragasztóval rögzítsük a helyére, az illesztési helyeket pedig gondosan dolgozzuk el. Festését az előbbiek szerint végezzük el, de ilyenkor nem árt az egész keret bevonatát felfrissíteni, hogy a javítás ne legyen szembetűnő.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: képkeret, keret, festmény

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

József Rács avatarja

József Rács         blondel keret javítás

szépen leírja a cikk szerzője, hogy ragastóval bekevert gipszszel öntsük ki a formát, de nem írja milyen ragasztóval. Válaszol valaki?

Ernő Benedek avatarja

Ernő Benedek        

végre rátaláltam amit kerestem de még több képet szerettem volna látni a gipsz mintás restaurálásrol

Van Gogh a nappalinkban

Aki kedveli a festményeket, bizonyára elgondolkodott már azon, hogy milyen lenne, ha egy neves művész eredetije lógna a szobája falán. Nos, ha ez sokaknak nem is adatik meg, tökéletes másolatot...


Nyomtatott vászonképek

Számtalan faldekorációs lehetőség közül lehet választani. Ezek lehetnek keretezett plakátok, vagy ismert művészek műveiről készült reprodukciók. Az igaziak és értékesek az egyedi, kézzel festett...