Fakkos szekrények

Aki manapság bútorkészítésre adja a fejét, viszonylag könnyű helyzetben van. Számos lapszabászat áll a rendelkezésére, amelyeknek laminált bútorlap választéka bőséges, és helyben még a legszükségesebb szerelvények is rögvest megvásárolhatók. A saját elképzelésű, helyre szabott tervek megvalósítása tehát mondhatni szinte akadálymentes, magunknak csak a darabok összeállítását kell elvégeznünk, ami megfelelő előkészítés esetén semmivel nem nehezebb, mint pl. a gyári lapra szerelt bútordarabok összerakása. A saját bútorok esetében ezért nem is a manuális munka, hanem maga a megálmodott forma és a bútor helyre szabottsága a döntő. Ha pedig elsődleges szempont a jó kihasználhatóság, és a variációs lehetőség, akkor szinte minden út - Róma helyett - a fakkos szekrények felé visz. A szerkezetük egyszerű korpuszból és sok polcból áll, amelyeket szükség szerint ajtókkal tehetünk zárttá. Igen jól igazíthatók a legkülönfélébb szobaméretekhez, és küllemüket a különféle élfedőkkel tehetjük igényessé. Most két olyan rekeszes bútor elkészítéséhez adunk tanácsokat, amelyek az egyéni igények szerint lehet változatossá tenni, kiegészíteni, szükség szerint bővíteni.

Hármas rakodószekrény

Az első változat egy hármas osztású szekrénykorpusz, amelyet szabályosan ismétlődő térközökkel beerősített polcok tesznek vízszintes irányban tagolttá (A). A mélységét a szerint határozzuk meg, hogy könyvek, kisebb dísztárgyak kerülnek majd a polcaira (1), vagy ajtókkal zárt részeit ruhásszekrényként is szeretnénk használni (2). Az előző célra elég a 330 mm az utóbbi esetben pedig 450 mm-re válasszuk a korpuszoldalak szélességét. A függőleges oldallapok vastagsága 32, de még inkább 38 mm legyen. Ezt kettőzve összefogott 16, illetve 19 mm vastag bútorlapokból alakíthatjuk ki. A magasságuk maximum 2614 mm legyen, de akár egy "szinttel" alacsonyabbra is választhatjuk. Hátlapként 5 mm vastag laminált farostlemezt használjunk, és a belülre kerülő szélső oldallapok, valamint a középső osztólapok 5 mm-rel kisebbek legyenek a káva szélességénél. A hátlap így szilárdan összefogja a korpuszt, még akkor is, ha valamelyik polclap vonalában - vízszintes irányban - toldására kényszerülünk. Az oldallapok élére lekerekített élű műanyag takarólécet ragasztva esztétikusabb lesz a bútor, mintha a szokásos élfóliával fednénk le. Az oldallapok összefogására bútorösszehúzó csavarokat használjunk, a korpusz sarokkötéseit pedig köldök-, vagy lamelló-csapos kötésekkel, esetleg oldható bútorösszekötő vasalatokkal oldjuk meg. A polcok - a fedő- és fenéklapok kivételével - csak látszólag kétszeres vastagságúak, valójában az elülső élük alá ragasztott hevederlappal megvastagítottak, és élükre az oldallapokra ragasztott lekerekített élfedő idomot használjuk.
A szekrénytest összeállítását az egyik oldallapra felerősített fedő- és fenéklap beragasztásával kezdjük el, majd a közbenső válaszfalat is erősítsük a helyére. Erre illesszük fel a középső fedő- és fenéklapot, majd a másik közbenső válaszfalat, végül a szélső rekesz helyét is hasonló módon alakítsuk ki. Amíg a ragasztó köt, az elemeket a sarkoknál szorítókkal rögzítve biztosítsuk elmozdulás ellen. Ezt követően csavarozzuk helyére a hátlapokat, ügyelve rá, hogy toldásuk esetén vízszintes élük egy polclap közepére essen. A toldott hátlapokat lemeztányéros facsavarokkal, mind a két lapot lefogatva rögzítsük.
Ezt követően a polclapokat erősítsük a helyükre. Ezek felerősítéséhez olyan fém konzolokat használjunk, amelyek csappal csatlakoznak az oldal- és osztólapok furataiba. A rájuk helyezett polclapokat a konzoltalpak furatán keresztül alulról behajtott facsavarokkal rögzíthetjük szilárdan a szekrénytestbe, és hátulról a hátlapon is átmenő facsavarokkal is ajánlatos a helyzetüket megerősíteni. Az első konzolok a polclapok vastagított része mögé kerüljenek. A polcok mindig egy vonalba essenek, különben a bútordarab szabályos rendje megbomlik. Az ajtók, fiókelőlapok mindig csak a polclapok élének a közép felezőéig érjenek, és mindig a polcosztásokat kövessék. Ajtókat, akár fémkeretbe foglalt üreges polikarbonátból kialakítottakat is, illetve fiókokat bármelyik fakkba utólag is beépíthetünk, ám úgy, hogy a bútoron belüli szimmetriát az ilyen kiegészítések ne változtassák meg. A legfelső szint rekeszeit azonban soha ne fedjük le ajtóval, mert ez és a középen, vagy a két szélen levő nyitott rekeszek együtt adják meg a bútordarab megkapó rendezettségét, az ott elhelyezett tárgyak milyenségétől függetlenül.

Rekeszes szekrénysor

A nagyításhoz KLIKK ide!Négyzethálós elrendezésű, sokoldalúan formálható a másik rekeszes szekrény (3) is. A fakkok mélysége ugyan csak 330 mm, ám a 19 mm vastagságú laminált bútorlapokból leszabott függőleges osztólapok 370 mm szélesek. A fakkok 400x400, illetve 500x500 mm-esek, a polclapok pedig - az előző bútorhoz hasonlóan - elöl hevederlappal vastagítottak. Az osztólapok elöl lekerekített élűek, amit horonyba ütött műanyag élfedő idommal a legkönnyebb kialakítani, de helyette a lekerekített élű, 3 mm vastag, ragasztott műanyag élfedő is megteszi. A szekrénykorpuszt alul emelt szintű lábazat fogja egybe. Hátlap nélkül is elkészíthetjük, ám az ajtókkal, netán üvegajtókkal lezárt rekeszeket érdemes hátulról is lezárni. Ha ilyen szerepel a terveinkben, előre informálódjunk a kapható üvegajtók méretéről, és a fakkok nagyságának a meghatározásakor ez legyen a modulméret alapja. Ám ha a mérete nem megfelelő, inkább mondjunk le az alkalmazásukról.
A polcos szekrényfal előnyös tulajdonsága, hogy a modulméret betartása mellett bármikor, és akár sávonként utólag is bővíthető, továbbá tetőtéri szobák ferdén felfutó falaihoz is jól igazítható. Szélesebb, 540-590 mm-es oldallapokat alkalmazva még akasztós és fehérnemű tárolására alkalmas szekrények kialakítására is alkalmas.
A nagyításhoz KLIKK ide!A szekrényt sávonként állítsuk össze. Ez annyit jelent, hogy az első, harmadik, és a további páratlan számú, két oldallappal határolt egységét szilárdan csavarozva kell majd összeállítanunk, a mellettük levő sávokat viszont csak bútorösszehúzó vasalatokkal rögzített polclapok alkotják. Az első, fal felőli egység oldallapjára konfirmátor csavarokkal fogassuk fel a polclapokat, majd a másik oldallapot is csavarozzuk fel. A lábazati lécet is csavarozzuk az oldallapokhoz, majd egy-egy 30x30 mm-es támléc segítségével az alsó polc aljához is fogassuk hozzá. E célra azonban használhatunk felcsavarozható, műanyagházas, excenteres bútorösszehúzókat is (4). A belső függőleges válaszlapokra jelöljük fel a polcok helyét, és ezek alsó vonalától 6 mm-re a felfelé jelöljük be a műanyagcsészés polctartók csavarjainak a helyét. A többi fix bútorkorpuszt is hasonló módon, a polclapok helyét nagyon pontosan tartva állítsuk össze. Ezt fúrósablonokat alkalmazva könnyű betartani, a polcok felcsavarozását pedig sarokszorítók használatával tehetjük pontossá. A csavarokhoz szükséges lyukakat célszerű előre elkészíteni, így az összeszerelő munkát jelentősen meggyorsítjuk.
Ha a fix, polcos korpuszokat már összeállítottuk, következhet az ezeket összekapcsoló polcok és egyben a szekrényfal összeszerelése. Ehhez természetesen összehúzó csészékkel (5) felszerelt polclapokra van szükségünk. Célszerű a polclapokat a lapszabászatban már eleve kimart csészefészkekkel megrendelni. A műanyagcsészéket - deszkaalátétek közé fogva - csavaros szorítóval préseljük a helyükre. Ezt követően már csak az oldallapokba hajtott tartócsavarokra kell mindegyiket felütnünk, és a csavarok szorosra húzása után a polcok szilárdan összekapcsolják a korpuszokat. Előbb a legfelső összekötőpolcot rögzítsük a kávák közé, majd a lábléceket fogassuk a helyükre, és ezt kövesse a többi polclap beerősítése. Ha minden szerelvény pontosan a helyén van, a polcfal összeszerelésével gyorsan végezhetünk.
Az esetleges fiókokat egyszerű fiókvezetőléccel, vagy görgős fiókvezetékkel szerelhetjük a szekrény középső fakkjaiba, az ajtókat pedig rugós kivetőpántokkal fogassuk az osztólapokra. A kész szekrényfalat így szükség esetén részegységekre bonthatjuk, és újbóli összeállításához sem kell sok idő.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fakk, szekrény, polc

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fém polcrendszerek

A polcok talán a leggyakrabban használt tároló eszközök. Kialakításuk mindenkor a célnak megfelelő, a választékuk pedig igen bőséges. Lakásokban éppen olyan megszokottak, mint üzletekben,...


Tárolók WC-be

Van, ahol a fürdőszabában van a WC-csésze, van ahol külön kis helyiségben, ám többnyire szűkös helyi körülmények jellemzők rá. A használatához, tisztántartásához szükséges tárgyaknak ritkán van...