Fényhíd

A konyha köztudottan "veszélyes üzem", és különösen az, ha a munkapult nincs jól megvilágítva. Az előkészítő munkák így nemcsak fárasztóbbak, de veszélyesek is, és ez befolyásolhatja még az asztalra kerülő étkek minőségét is.

A megvilágításon tehát nem érdemes takarékoskodni, ráadásul nem is kerül sokba pl. egy hármas halogén lámpatestből összeállítható áthidaló, amelyet a már falra szerelt szekrények közé célszerű felerősíteni. Mérete a szekrények távolságától függ, ám a munkapult aktív zónája alapján ezeket akár át is helyezhetjük. Ezzel szabadabbá teszszük a felette levő teret, a világítótestek pedig megfelelő fénnyel áraszthatják el a pultot.
Az áthidaló 16-19 mm vastag, a bútorzathoz illő laminált bevonatú faforgács- vagy MDF-lapból leszabott, 150-200 mm magas elő- és hátlapból, valamint 200-250 mm széles fenéklapból áll. E darabokat U-alakban, merőlegesen él-lap kötésben összeragasztva szegezve állítsuk össze. A két oldallap közé célszerű egy-egy középen szerelőnyílással ellátott tartólapot is erősíteni. Az U-alakú idom pontosan a két szomszédos szekrény közé illeszkedjen, esetleg a falig érjen. Az oldallapok felső élének a sarkaira készítsünk mélyített aljazásokat, és ezekbe csavarozzunk egy-egy 1,5-2 mm vastag acélszalagból leszabott 70 mm hosszú darabot (1). Ezek majd a szekrények felső élére támaszkodva tartják meg az áthidalót. A következő lépésben határozzuk meg a lámpatestek helyét. Ezeket készletben célszerű megvásárolnunk a trafóval együtt. Lehetőleg nagy sugárzásszögű, és fénytükrös készletet vásároljunk. A lámpatestek helyét a reflektorhoz, illetve a takarógyűrűhöz igazodó méretű koronamaróval vágjuk ki (2). A három nyílás egymástól és a híd széleitől is egyenlő távolságra legyen. A kör alakú nyílásokat természetesen lyukfűrésszel is kivághatjuk. Ezután már csak az alapanyagtól függően élfóliáznunk, illetve színre kell mázolnunk az idomot, majd következhet a lámpatestek beszerelése (3), az esetleges húzó- vagy függőkapcsoló bekötése, végül pedig a fényhíd helyére emelése (4). A kiegészítő elem vasalatait a szélső szekrények élére egy-egy facsavar behajtásával rögzítsük, majd a trafón keresztül csatlakoztassuk a hálózathoz, és máris fényárba boríthatjuk a munkapult előkészítő részét.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: világítás, fény

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hagyományos izzó helyett LED

Sokan kérdezik, hogyan választhatják ki lakásvilágításukhoz a megfelelő LED-es fényforrást, melyik LED-es égő melyik hagyományos izzónak, szpotnak lehet az alternatívája. Ez különösképpen fontos,...


Napsugárzás Magyarországon

Amikor napelem telepítésén gondolkozunk, hamar felmerül a kérdés, vajon mennyi napsugárzást kap Magyarország, hiszen tudjuk, hogy leendő áramtermelőink hatásfoka és beruházásunk megtérülése...