Mapei ragasztók és fugázók

Szeretnénk megadni a lehetőségét, hogy minden olvasónk függetlenül attól, hogy házat vagy lakást épít, felújít, tervez vagy csak egyszerűen szakmailag érdeklődik, megbízható információhoz juthasson a csempe-, járó-, greslap-, valamint természetes kő burkolatok kivitelezésénél használt segédanyagok helyes felhasználásával kapcsolatban. Fentiek tükrében vegyük sorba a MAPEI palettáján megtalálható csempe- és járólap ragasztók és fugázók felhasználási területeit.

Kezdje a sort a 2002-ben a magyarországi piacon újdonságként bevezetett KERASET fagyálló ragasztó, mely tökéletes végeredményt szavatol hagyományos méretű csempék, beltéri- és fagyálló lapok nedvszívó mész-cement vakolatra, fűtetlen betonra és esztrichre történő burkolása esetén, jellemzően beltérben. Minőségét mi sem bizonyítja jobban, mint a vizsgálatok alapján mért közel 1 Mpa-os tapadó szilárdság.

A KERABOND egy emelt minőségű fagyálló ragasztó 1,4 Mpa-os tapadószilárdsági mutatóval. Alkalmas hagyományos méretű greslapok, nagyobb méretű csempék, járólapok ragasztására a KERASET-nél említett aljzatokra, kültérben, kis formátumú lapok fektetésére olyan helyeken, ahol a burkolatot nem éri hősokk és jégképződés.

És most térjünk rá a MAPEI flexibilis ragasztóira a teljesség igénye nélkül! Mit is jelent a segédanyagok tekintetében ez a tulajdonság? Rugalmasságot, jó deformálódó képességet, magas fokú tapadó- és szakítószilárdságot. Az ebbe a kategóriába sorolt termékek már képesek arra, hogy a kültéri burkolatokat érő hirtelen hőmérsékletváltozások, úgynevezett hősokkok által okozott feszültségeket kompenzálják. Ezt egy egyszerű fagyálló ragasztó, főleg nagyformátumú (20x20 cm-nél nagyobb) és esetleg még sötét árnyalatú lapok esetében nem tudja.
Az ADESILEX P9 egy nyújtott bedolgozhatósági idejű flexibilis ragasztó. Alkalmas csempék gipszkartonra, egyéb gipsztartalmú aljzatra, valamint vízszigetelésre történő ragasztására is. Bármilyen típusú járólapot lefektethetünk vele betonra, esztrichre, fűtött padlószerkezetre, meglévő hidegburkolatra (alapozás MAPEPRIM SP-vel) belső térben, de akár kültérben is. Alkalmazható tartós hidegburkolatok készítésére erkélyen, teraszon, járdán.
Nagyobb terhelésnek és használatnak kitett felületeink burkolásához - ilyenek lehetnek garázsok, felhajtók, medencék stb. - ne sajnáljuk a többletköltséget és válasszunk egy fokkal erősebb flexragasztót.
Ezekre a feladatokra a MAPEI a KERAFLEX nevű terméket fejlesztette ki. Ez egy fokozottan deformálódásra hajlamos por alakú ragasztó professzionális felhasználásra.
A ragasztókhoz hasonlóan megkülönböztetünk deformálódásra képes - flexibilis - és deformálódásra nem képes - normál - fugázókat. Alapszabály, hogy ahol flexragasztót használtunk indokolt a flexfugázó alkalmazása. Ilyenek a 26 színben kapható ULTRACOLOR flexibilis és a legelterjedtebb alapszíneket felsorakoztató KERACOLOR normál fugázóanyag. Figyelem! A flexibilis fugázóanyagok sem alkalmasak dilatációs és csatlakozó hézagok tömítésére. Ezekhez minden esetben használjuk a MAPESIL AC nevű penészedés álló és gombásodás gátló, az ULTRACOLOR színeiben kapható szaniter szilikont.

Forró Zoltán


Mapei Kft. 2040 Budaörs, Sport u. 2.
Telefon: (23) 501-670
E-mail: szaktanacs@mapei.hu
Internet: www.mapei.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Foltozás folyékony PVC folttal

Még mindig számos felfújható kajakés csónak szeli folyóink éstavaink vizét, amelyek azonban kényesek akülső sérülésekre.


Fugázás felsőfokon

A hidegburkolás két különálló, egymást követő munkafolyamatból tevődik össze: a burkolat leragasztásából és a leragasztott burkolat kifugázásából. A két munkafázis végül együtt adja meg a burkolat...