Hírek, újdonságok, érdekességek

Ami ma újdonság, a kereskedők jóvoltából maholnap már szinte mindennapi használati tárgyunk lesz. Az ipar dinamikus reagálása folytán tehát az újdonságok mondhatni kérész életűek, és a pihentagyú tervezők már a következő utáni termékváltozatokon dolgoznak. Az alábbiakban kiválogatott eszközök ezért csak nálunk, és pillanatnyilag újszerűek, ám praktikusságuk tagadhatatlanul tartósabb, mint a divatosságuk.

Gér- és asztali körfűrész

Úgy véljük, hogy nem tévedünk nagyot, ha a motoros gérvágókat az ipari gépek közé soroljuk. A különböző szögű precíz vágásokhoz szinte elengedhetetlen szerszám a parkettások, bútorkészítők számára, és a gérvágógépek választéka ennek megfelelően igen bőséges. Az igényes barkácsolók számára is jól jönne egy ilyen gép, ám a viszonylag tetemes ár, továbbá a csak hobbiként asztaloskodók számára kevés funkcióra alkalmas gérvágógép nem túl vonzó.
A Freud Tooling cég azonban gondolt egy merészet, és olyan gérvágót készített, amely asztali körfűrészként is használható. Ennek érdekében igencsak méretes, 325 mm-es fűrésztárcsa került az 1200 W-os gép tengelyére. Az alsó asztal fokbeosztású skálája alapján az élvezető pontosan a kívánt szögbe állítható 0-80 fokig. A függőlegesen álló tárcsa 45-90° között dönthető. Gérvágóként merőleges vágások esetén max. 70x150 mm-es, 45 fokos vágások esetén pedig 70x82 mm-es keresztmetszetű faanyagok darabolására alkalmas a precíziós kialakítású gép. Az asztali körfűrésze szerényebb adottságú, mivel a tárcsa csak merőleges élű hosszvágásokra alkalmas. Ötvözött alumínium asztala párhuzamos vezetékkel is ellátott, és a vágási mélységet 0-45 mm-ig az asztal aljába erősített támcsapok segítségével lehet beállítani, a motorbölcső öntvényén pedig rögzíteni. Asztali fűrészként használva a motorbölcső vízszintesen rögzíthető. A gép súlya 15 kg, és legalább ilyen "súlyos" az ára is, mert 280 fontba kerül.

Spéci ollók

Az első, amin a szemünk megakadt szellemes szerkezete miatt, az egy "Fiskars" - neves márka - ágvágó volt. A paralelogramma elven működő vágószerszám hatásfoka ennek köszönhetően 35%-kal megnőtt, és a közel 20 mm átmérőjű ágakat is sikerrel vágja ketté. Nem lebecsülendő teljesítmény, de ehhez természetesen kiváló kopásállóságú pengék és száranyag is szükséges. A szárak tenyérhez idomított ívű, és széles hátoldallal kialakított felülete ideálisan elosztja az ujjak végére és a hüvelykujj tövére ható terhelést. A spéci, áttételes ágvágó olló már bármely tengerentúli bevásárlóközpontban 20 dollár ellenében megvásárolható. A másik vágóeszköz is olló, ám ennek a Wolfcraft gyártmányú daraboló ollónak az a különlegessége, hogy cserélhető a pengéje. Viszonylag lágy anyagok, vékonyabb ágak levágására készítették, pengéje pedig nem más, mint a marokkésekbe való, borotva élesre köszörült standard trapézpenge. Ha kicsorbulna, csak három csavart kell megoldani, és az életlen helyébe máris behelyezhető az új penge. Élét vágáskor az anyag támasztékaként is funkcionáló szélesebb műanyag pofafelület védi, a robosztus, ám ergonómiailag ideálisra formált műanyag szárak pedig a 8 dolláros vágóeszköz használatát teszik ideálisabbá.

Hobbi kovácsműhely a fészerbe

Könnyű a dolga annak, aki Franciaországban kedvtelésből szeretne megtanulni kovácsolni, legalább is az ehhez szükséges szerszámok beszerzését illetően. A különféle fogók és kalapácsok a kezdő lépésekhez "nem is kerülnek sokba", darabját 24-58 euróért máris vihetjük. A négyszög-, hengeres- és lapos acélanyagok megfogásához szükséges 400-500 mm hosszú fogók kb. 20 mm-es anyag keresztmetszetig használhatók. A kovácsoláshoz azonban alapvetően még szükséges egy jó üllő, és a vasanyagok felhevítéséhez tűzhely is kell. Ez sem gond, 250-300 kg-os üllők, és a gázüzemű, zárt terű, felhajtható ajtajú tűzhelyek sem hiányoznak 680-1070 euró körüli áron a kínálatból. Beszerzésük után már csak egy kis helyiség kell, és a fittnes szalonok helyett a kalapácsot használva dolgoztathatjuk meg az izmainkat, és tehetjük próbára kovácsoló képességeinket.

Szögbeállítható szúrófűrész

Ez a praktikusan kialakított fűrészgép az amerikai Porter-Cable cég terméke. A "Tigriskarom" különlegessége, hogy alternáló mozgást végző része 180 fokban állítható. E tulajdonsága szűk helyeken, vagy kényelmetlen testhelyzetben dolgozva használható ki ideálisan. A 4,1 kg súlyú gép 31 mm lökethossz mellett percenként 2900 lökettel mozgatja a fűrészpengét. Motorja is tigris, 2500 W-os, és bizony ez a gép sem mondható olcsónak, ugyanis a "Tigrisköröm"-ért 300 dollárt kell lepengetni a kasszánál.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ryobi, amivel Ön többre képes

A Ryobi® kisgép megbízható segítőtárs a lakás vagy a ház szépítése vagy felújítása során felmerülő mindenféle munkához. Legyen szó bútorok összeállításáról és rögzítéséről vagy bútorok...


Ha szeptember, akkor faipar

Minden év szeptemberében rendezik me a soproni faipari vásárt, ehhez igazodik minden szerszámkereskedő, és ebben a hónapban hirdetik meg a faipari akciójukat. Ácsok, asztalosok nélkülözhetetlen...